Duel nejlepších komprimačních programů: WinRAR vs. 7-zip

Zatímco nejpoužívanější kompresní formát ZIP má stále početnou skupinu fanoušků, svými výkony dnes na své konkurenty znatelně ztrácí. V boji o stále lepší i rychlejší kompresi souborů se tak do popředí dostávají dva programy – rozšířený WinRAR a progresivní a o mnoho mladší 7-Zip.

WinRAR

Klikni pro větší obrázek.Komprimační program WinRAR působí na trhu již od roku 1993. Za tu dobu se jeho formát RAR stal po boku formátu ZIP jedním z nejpoužívanějších archivačních formátů. Jeho popularita ani dnes neklesá. Aplikace nabízí přehledné rozhraní, které lze od verze 3.5 vylepšit pomocí témat vzhledu. Mezi hlavní přednosti WinRARu patří optimální poměr mezi rychlostí komprimace a velikostí výsledného archívu. Proto je také často používán v internetové komunitě zabývající se šířením nelegálního obsahu.

WinRAR je komplexní program, který kromě komprese do nativního formátu RAR zvládá také komprimovat do formátu ZIP. Užitečná je také jeho schopnost rozbalovat různé konkurenční archivy (například ZIP, Zip64, CAB, ARJ, LZH, ACE, TAR, GZip, UUE, ISO, BZIP2, Z), zvládne například také formát dnešního soupeře – 7-Zip. Nezanedbatelná je také jeho rozšířenost na různých systémových platformách. Kromě tradičního systému Windows se s ním setkáte i v prostředích DOSu, OS/2, GNU/Linux, FreeBSD, MacOSX a dokonce i na kapesních počítačích se systémem Pocket PC. Mezi další schopnosti patří archivace do archivů dělených podle velikosti média, do samorozbalovacích archívů, u kterých lze pomocí skriptů řídit rozbalovaní na takové úrovni, že je možno tento způsob využít i jako prostředek pro tvorbu instalačních souborů jednoduchých aplikací.

Silnou zbraní WinRARu jsou také možnosti 128b šifrování archívu, a to včetně šifrování jmen souborů v archívu. WinRAR disponuje pokročilou optimalizací komprese multimediálních formátů a dokáže pracovat i s pevným souborem, což je výhodné v případě archivace spousty menších souborů.

Nezanedbatelná je také jeho rozšířenost na různých platformách. Kromě tradičního systému Windows se s ním setkáte i v prostředích DOSu, OS/2, GNU/Linux, FreeBSD, MacOSX a dokonce i na kapesních počítačích se systémem Windows Mobile. WinRAR je placená aplikace, ale pro vyzkoušení nabízí 40 denní zkušební lhůtu.

7-Zip

Klikni pro větší obrázek.Aplikace 7-Zip vznikla teprve nedávno, přesto se vyznačuje nejlepší kompresí mezi archivačními programy. Jedná se o volně šiřitelný program pod licencí GNU LGPL využívající vlastní formát 7Z. Stejně jako jeho konkurenti umí komprimovat i dekomprimovat konkurenční archívy, jejichž výčet je velmi obsáhlý. Kromě formátu 7z si poradí s formáty ZIP, GZIP, BZIP2, TAR a rozbalit dokáže RAR, CAB, ARJ, LZH, CHM, Z, CPIO, RPM a DEB.

7-Zip nenabízí tak útulné rozhraní jako WinRAR, podporuje rozhraní se dvěmi okny známé například z oblíbeného Total Commanderu, a lze jej proto pohodlně využít i jako jednoduchého správce souborů. Archivy v tomto případě vypadají jako adresáře a můžete s nimi jednoduše pracovat. 7-Zip využívá jako jednu z hlavních kompresí metodu LZHA, která nabízí vysoký kompresní poměr a svižnou rychlost dekomprese.

7-Zip si od verze 3.4 poradí s dělenými archívy, kdy přímo v nabídce si můžete vybírat mezi nejpoužívanějšími typy médií. Pro šifrování archívu včetně jmen souborů používá kvalitní 256b šifru AES. Poradí si také se solid kompresí, v případě jejího použití prozatím nezvládá následně aktualizovat soubory. Právě algoritmy pro práci se solid kompresí (více informací najdete v samostatném rámečku) jsou hlavní devizou aplikace 7-Zip.

Narozdíl od WinRARu si poradí i s opravdu velkými archivy, a to až do velikosti 16000000000 GB. Začínající uživatelé ocení také jeho implementaci do prostředí Windows Shell, kdy archivační nabídky jsou k dispozici již po otevření nabídky po kliknutí pravým tlačítkem myši. Tuto funkci, ale zvládá také WinRAR. 7-Zip potěší také podporou do budoucna, protože již dnes je k dispozici plně čtyřiašedesátibitová verze včetně uživatelského rozhraní, naopak v Linuxu si budete muset vystačit pouze s příkazovou řádkou.

V dnešní době existují zásuvné moduly do souborových manažerů jako FAR manager nebo Total Commander, které povýší jejich archivační schopnosti o formát 7Z. Velkou výhodou programu 7-Zip je fakt, že je stále nabízen zdarma.

Zdroj win.rar GmbH, Německo Igor Pavlov, Rusko
Kontakt www.rarlab.com www.7-zip.org
Plusy a mínusy
+ kvalitní komprese kompresní poměr
+ přehledné prostředí cena
+ profily archivace 64b verze
- cena méně funkcí
- není 64b verze nelze aktualizovat pevný archív
-   GUI pouze pro Windows
Hodnocení
Rychlost 4 4
Komprese 4,5 5
Dekomprese 5 5
Funkce 5 3,5
Celkem 92,5% 87,5%
Parametry
komprese RAR, ZIP 7Z, ZIP, GZIP, BZIP2, TAR
dekomprese 7Z, ZIP, Zip64, CAB, ARJ, LZH, TAR, GZ, ACE, UUE, BZ2, JAR, ISO a Z RAR, CAB, ARJ, LZH, CHM, Z, CPIO, RPM, DEB
samorozbalovací (SFX) archív ano ano
ochrana heslem ano ano
šifrování ano ano
dělený archiv ano ano
čeština ano ano
podporovaný systém Windows 98/ME/NT/2000/XP, DOS, OS/2, Linux, FreeBSD, MacOSX and Pocket PC Windows 98/ME/NT/2000/XP (port na GNU Linux/Unix) •licence
licence 1070 Kč (40 denní zkušební lhůta) zdarma

  7-Zip 4.32 * WinRAR 3.51 **
Komprese textu ***    
Výsledná velikost 141 kB (141 562 B) 155 kB (158 946 B)
Doba komprese [min] 00:01:02 00:00:09
Komprese multimédií ****    
Výsledná velikost 209 MB (220 087 634 B) 209 MB (219 739 888 B)
Doba komprese [min] 05:08:09 06:20:03
Komprese hudby *****    
Výsledná velikost 113 MB (118 605 983 B) 112 MB (118 399 643 B)
Doba komprese [min] 03:00:08 03:32:08
Různé soubory ******    
Výsledná velikost 62,1 MB (65 151 378 B) 67,6 MB (70 974 459 B)
Doba komprese [min] 08:21:00 04:12:00

* komprimační metoda LZMA, velikost slovníku 4 MB, nejlepší komprese (ULTRA), pevný archív
** nejlepší komprese, velikost slovníku 4 MB, pevný archív
*** textové dokumenty, 46 souborů, 1,09 MB (1 146 381 B)
**** obrázky a videa, 30 souboru, 213 MB (223 697 693 B)
***** MP3 soubory, 11 souborů, 122 MB (128 963 938 B)
****** adresářová struktura OpenOffice.org 2.0, 227 MB (238 371 787 B), 3 168 souborů, 323 složek
  Testovací počítač: IBM Thinkpad R40, procesor Pentium M 1,3 GHz, 768 MB paměti

Pevný soubor – solid archiv
Tajemství solid komprese spočívá v tom, že se soubory stejného typu komprimují všechny společně a kompresní algoritmy pak nemusí příliš často resetovat slovníky. To se v konečném důsledku projevuje výrazně lepším kompresním poměrem. V případě komprese především textových souborů je použití solid archivu velmi výhodné, v případě již komprimovaných dat, například filmů nebo písniček ve formátu MP3 není pro její použití důvod. Solid komprese stojí za velkou účinností aplikace 7-Zip.

I v dnešní době snadno dostupného rychlého internetu určitě využijete účinnou archivaci možná i denně. Mohou za to zejména multimédia, která jsou stále kvalitnější, a tím i náročnější na velikost. Také množství dat určených k archivaci stoupá, a přestože cena úložných médií rapidně klesá, je stále nutné data komprimovat.

Mezi aplikacemi určenými k archivaci dat představují oba programy WinRAR i 7-Zip kvalitativní špičku. Zásadní rozdíly mezi nimi nejsou natolik velké, aby šlo jednoznačně ukázat na vítěze. Při vzájemném srovnání předvedli vyrovnané výsledky lišící se podle typu komprimovaných souborů. V rychlosti komprese různorodého archívu, který má asi největší vypovídací hodnotu, jednoznačně zvítězil formát RAR, ale v kompresním poměru byl naopak znatelně lepší 7Z.

Záleží tedy na každém z vás, která z hodnot bude pro vaše potřeby významnější. Pro WinRAR navíc hovoří i širší nabídka dostupných platforem včetně bohatší nabídky funkcí. Vše je navíc zabaleno do lákavého kabátku s možností volby uživatelských skinů. Proti je ale cena, která se se zdarma distribuovaným 7-Zipem nemůže rovnat. Naproti tomu 7-Zip nabízí perspektivní formát s účinnou kompresí a s každou novou verzí širší nabídku funkcí.

Otevřená architektura má také pro mnohé své kouzlo, a proto nezbývá než si jednotlivé programy vlastnoručně osahat a zjistit, který z nich vám bude vyhovovat více. Každopádně ani u jednoho z nich nehrozí, že byste šlápli vedle.

Článek vznikl
ve spolupráci
s časopisem
Computer
a čerpá
z čísla 1/06.

Diskuze (83) Další článek: Stahujte Operu 8.52 – opravuje řadu chyb

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,