DuckDuckGo | AI ve vyhledávačích

AI do vyhledávače přidává také DuckDuckGo. Odpovědi najde na Wikipedii

Microsoft má Bing Chat, Google připravuje technologii Bard a odpovídací AI uvádí i jejich menší konkurent DuckDuckGo. Jmenuje se DuckAssist. Zatím rozhodně nemá takové ambice jako rivalové, kteří odpoví na cokoliv a čerpají z informací celého World Wide Webu. DuckAssist hledá odpovědi jen na Wikipedii nebo jiných online encyklopediích jako Britannica. O zpracování textu se starají neuronky od OpenAI a Anthropicu.

Zatím je to však jen betaverze, která nefunguje ideálně. Dotazy přijímá (a reakce vrací) jen v angličtině. Je také až moc stručný. A dost často vám ani neodpoví, přestože se ptáte na informace, které na Wikipedii opravdu jsou.

DuckDuckGo přiznává, že si zatím neporadí s komplexními otázkami. Nebo že může vracet špatné výsledky. Já mám problém spíš s tím, že kvůli té stručnosti a omezeným zdrojům odpovídá možná hůř a pomaleji než klasické vyhledávače bez AI.

image.png

DuckAssist teď nejochotněji odpovídá na jednoduchá zadání typu „teplota tání železa“. V pravém informačním boxíku, který byl ve vyhledávači už dřív, tato data ale nemá. AI si tak najde odpověď na Britannice a vybere náhodnou teplotu, která je někde uvedena v encyklopedickém hesle. A zvolí špatnou hodnotu.

SCR-20230314-khta.png

Google napíše správné číslo rovnou i bez AI, navíc má pěkný přehledný infoboxík napravo od výsledků, kde požadované číslo rovněž uvádí.

SCR-20230314-khtl.png

Velmi podobně funguje i Bing.

SCR-20230314-khtf.png

Jedinou zajímavou funkci, kterou DuckAssist má, jsou okamžité odpovědi, pokud už dotaz položil někdo před vámi. Pokud dané zadání položíte jako první vy, musíte nejprve stisknout tlačítko Ask a pak pár sekund počkat. Je to ale spíše otrava a hrozí, že pokud se DuckAssist odpovědi ukládá, budou tím vznikat chyby u výsledků, které se mohou v průběhu času měnit.

image.png

DuckAssist momentálně funguje jen v prohlížečích DuckDuckGo pro macOS, iOS a Android (ani ne čerstvé verzi pro Windows), případně v Chromu, Firefoxu či Safari po instalaci rozšíření. Časem ale bude dostupný pro všechny uživatele bez ohledu na prohlížeč.

Váš názor Další článek: Experiment MIT na lidech: Ti, kteří psali odborné texty s ChatGPT, byli o 37 % rychlejší. A stejně kvalitní

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,