Důchodci jsou na Internetu stále drzejší

Drtivá většina z nich se účastní sázení a nakupování přes Internet, ovšem zatím pouze v Americe.
Reportů popisujících stále aktivnější účast „seniorů“ na Internetu přibývá jako hub po dešti; z této skupiny, o které každý zpočátku tvrdil, že „vymře, aniž se Internetu dotkne“, se stává naopak jedna z nejaktivnějších a komerčně nejzajímavějších cílových skupin. Pozor, platí ovšem pouze pro americký Internet – u nás bychom spíše stále souhlasili s původním názorem.

Ze studie Greenfield Online, která zahrnovala 3000 respondentů starších než 55 let, vyplývá:

  • 90 % z nich vyzkoušelo sázkový web „Lady Luck“ (senioři sázejí a hrají i jinde: 67 % používá freelotto.com, 43 % luckysufr.com, 42 % mypoints.com atd. – stále podstatně více než zbytek populace)
  • 93 % z nich (!!!) na Internetu už nakoupilo. Nejvíce se nakupují, jak bychom asi tušili, léky a různé zkrášlovací přípravky, ale zřejmě nás překvapí, že 54 % z nich šlo na Internet pro software.
Senioři také tráví na Internetu hodně času a jsou dobře vybaveni: skoro třetina sedí za Internetem dvě až tři hodiny denně, 57 % má počítač déle než čtyři roky (!), devadesát procent má barevnou tiskárnu a 61 % vlastní scanner. I zde asi vystopujeme propastný rozdíl mezi americkým aktivně žijícím – a aspoň relativně zámožným – důchodcem a jeho českým protějškem; nedopadá pro nás příliš lichotivě. Nelze se ovšem čemu divit: kdyby měli v USA za sebou čtyřicet let komunistického režimu, tamější důchodci by dnes také měli jiné starosti než si kupovat barevné tiskárny a scannery.

Čím ale Internet seniory tak přitahuje? Pokud si uvědomíme, jaký životní styl je pro Internet ideální, dojdeme vlastně k závěru, že toto médium je pro seniory jako stvořené, daleko více než například pro mládež: vyžaduje spoustu volného času, hledá přítele v osamění, umožňuje bezpečně (tj. bez toho, že mě někdo praští po hlavě a sebere peněženku) nakupovat, není fyzicky náročné, dovoluje zvolit takové tempo, jaké uživatel potřebuje nebo zvládá.

Diskuze (31) Další článek: Thomson již i s vlastním MP3/CD přehrávačem

Témata článku: , , , ,