Windows 10 | Aktualizace | Windows 7

Dubnové aktualizace Windows se nepovedly. Způsobují zamrzání systému

  • V úterý začal Microsoft uvolňovat dubnové kumulativní aktualizace
  • Netrvalo dlouho a uživatelé začali hlásit první potíže
  • Nejčastěji jde o zpomalení a zamrzání systému

V úterý začal Microsoft uvolňovat dubnové kumulativní aktualizace pro své operační systémy Windows 10, 8.1 a 7. Netrvalo dlouho a uživatelé začali hlásit první potíže – nejčastěji zpomalení odezvy a konflikty s antivirovými aplikacemi. Situaci mapoval a publikoval server Windows Latest.

Poměrně časté jsou stížnosti uživatelů Windows 10, kteří po instalaci dubnových záplat zaznamenali pomalejší odezvu systému a aplikací. Nejčastěji je jako příčina označována aktualizace s číslem KB4493509 – právě po jejím nainstalování jsou mnohdy hlášena zpomalení a často dokonce zamrzání systému.

Situaci potvrzují například diskutující na Redditu, kde se ve vlákně, věnovaném posledním aktualizacím, uživatelé dělí o své zkušenosti. Jeden z účastníků například popisuje stav, kdy při přehrávání videí z YouTube docházelo opakovaně (a to i po restartu) k zamrznutí počítače, které šlo řešit pouze „tvrdým restartem“. Po následné odinstalaci záplaty KB4493509 začal systém fungovat jako předtím.

Víceméně všechny příspěvky, v nichž uživatelé hlásí problémy po instalaci této aktualizace, spojuje jako pomyslná červená niť zamrznutí systému, který pak nereaguje na jakýkoli podnět. Při snaze o vyvolání Správce úloh se tento zobrazí často až po několika minutách.

Update KB4493509 zpomaluje některé systémy

Potíže po instalaci nejnovější opravy pro systém Windows 10 hlásí uživatelé i jinde. Nejčastěji si stěžují na zpomalené reakce, výjimkou ale nejsou ani situace, kdy počítač po provedení restartu nelze ovládat klávesnicí ani myší.

„Instaloval jsem aktualizaci KB4493509. Po restartu se několik minut zobrazovala jen přihlašovací obrazovka (což není obvyklé – na mém SSD to trvá jen několik sekund), než jsem se dostal na plochu. Odinstaloval jsem aktualizaci a problém je pryč,“ uvádí další nespokojený uživatel.

O víceméně stejné problémy se na fóru Microsoft Community podělil Reinhold Thomas Nagel. I jemu pomohla k funkčnímu systému odinstalace záplaty KB4493509. Na identické potíže si stěžují také uživatelé diskuzního fóra Windows Ten Forums.

Problémy s některými antiviry

Dle dalších zdrojů způsobují poslední záplaty pro Windows 10 a Windows 7 potíže s některými antivirovými programy. Tentokrát se však nejedná jen o záplatu KB4493509, ale i některé další, které byly v úterý vypuštěny do světa.

Například Avast na svých stránkách podpory zmiňuje, že kumulativní aktualizace (KB4462223, KB4493472, KB4493448, KB4464520, KB4462230 a KB4493435) společnosti Microsoft způsobují problémy s výkonem na počítačích se systémem Windows, zejména verze 7.

Také Avira na svém webu radí uživatelům, aby při problémech s výkonem odinstalovali v případě Windows 10 záplatu KB4493509 a na Windows 7 odebrali aktualizace KB4493472 a KB4493448. Vývojáři již slíbili vydání opravy, která by měla potíže na strojích s jejich antivirem eliminovat.

Diskuze (134) Další článek: Disney+ přijde v listopadu. Proti Netflixu jde se Star Wars i Simpsonovými

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,