DSL.cz v únoru: rychlejší ADSL a výsledky bojkotu CDMA

Rychlosti ADSL v únoru příjemně vzrostly a co víc, máme tu poprvé v historii výraznou změnu na posledním místě, nový nejhorší je přitom poměrně překvapivý. Navíc se podíváme na výsledek bojkotu CDMA z pohledu naměřených rychlostí.

Konec měsíce semou nese opět vyhodnocení ryhlostí internetových připojení na serveru DSL.cz. Ač hodnotíme hlavně únorové rychlosti, koukneme se i na výsledek bojkotu CDMA z 1. března.

Průměrné rychlosti ADSL

V základní přehledové tabulce vidíte průměrné rychlosti jednotlivých poskytovatelů. Únor znamenal pro GTS vybřednutí z posledního místa a téměř čtvrtinový nárůst rychlostí v 512/128. Také ostatní poskytovatelé si dobře polepšili a tak můžeme únor hodnotit jako velmi úspěšný měsíc. Trochu překvapivě dostává Černého Petra Český Telecom, který se nyní propadl na poslední místo. Pravdou ale zůstává, že se rychlosti jednotlivých poskytovatelů velmi sbližují a nějaké výrazné rozdíly mezi nimi nepanují. Kuriózní je Nextra, která je nejrychlejší v 512/128, ale nejpomalejší v 1024/256- Právě megabitové připojení přitom zažívá nárůst uživatelů. Uvidíme, jak si tento měsíc povede Czech On Line, který od března zavedl podobnou Fair Use Policy jako Český Telecom, má tedy také týdenní limity obnovované v pátek.

Průměrné rychlosti ADSL s agregací 1:50 v únoru a změna proti minulému měsíci

  256/64 512/128 1024/256
Contactel - - 407 1% 784 -
Czech On Line (Volný) - - 371 15% 544 15%
České Radiokomunikace 195 12% 383 15% - -
Český Bezdrát - - - - 774 1%
Český Telecom (IOL) 163 2% 354 3% 694 2%
GTS 200 9% 367 23% 739 19%
Nextra 194 -3% 416 3% 562 5%
Tiscali - - 393 1% 738 -
Průměr všech měření 175 4% 375 6% 700 10%
% z objednané rychlosti 68% 73% 68%

Pokud proběhlo méně než 50 měření u dané služby a ISP, nejsou výsledky vzhledem k malému vzorku dat uváděny.

Rychlosti ADSL 512/128 1:50 v únoru 2005

Na tomto grafu s detailním měřením jednotlivých poskytovatelů v únorových dnech si všimněte značně rozkolísané Nextry, ke konci měsíce zase klesajícího GTS a pravidelného týdenního rytmu u českého Telecomu.

Rychlosti ADSL 512/128 1:50 v jednotlivých měsících

Na vývoji rychlostí za celé období více než jednoho roku se můžete podívat, z jakých hlubit se podařilo GTS dostat mezi ostatní poskytovatele i jak se postupně zmenšuje rozptyl měřených rychlostí. Jak roste počet uživatelů ADSL, nejsou rozdíly mezi jednotlivými poskytovateli již tak výrazné.

Rychlosti různých typů připojení za poslední rok

Poku srovnáme ADSL jako takové s ostatními typy připojení, tak sice můžeme konstatovat, že se ADSL zrychlilo, proti kabelovému internetu je to ale žabařina. Souboj Karnevalu s UPC a neustálé zvyšování rychlostí zvedlo za rok rychlosti o více než megabit. Můžete také vidět ustálení rychlostí CDMA - počáteční nadšení, první technické problémy a ustavení poměrně vyrovnaného stavu. poprvé zde vidíme i rychlosti EDGE, jak vidno, na CDMA rychlostí nemá ani náhodou.

Rychlosti různých typů připojení v únoru 2005

A tady máme srovnání ADSL, CDMA a kabelovek v únoru. Rozptyl rychlostí u kabelového intenretu je značný, u ADSL je patrný rostoucí klouzavý průměr a u CDMA v podstatně zachovávání rychlostí.

Rychlosti různých typů připojení během týdne

Liší se nějak rychlosti sítí v jednotlivých dnech týdne? Kabelovky mají hlavní špičky v pondělí a středu, ADSL, zejména kvůli FUP, je nejrychlejší v pátek, čtvrteční propad, kdy by měly být rychlosti kvůli FUP nejnižší, ale není nijak výrazný. CDMA má podobnou křivku jako ADSL s nejvyššími rychlostmi v pátek.

Rychlosti CDMA během bojkotu a o týden dříve

Prvního března měl proběhnout bojkot CDMA. Sice se mělo jednat o takový bojkot naruby, kdy lidé měli stahovat o stošest, aby rychlosti šly dolů co nejvíce, v praxi to mělo ale větší vliv mediální, než ten na skutečné rychlosti. V grafu vidíte rychlosti CDMA v jednotlivých hodinách 1. března a 22. února, tedy týden před tím. Propad rychlostí nebyl nějak výrazný, ba přímo naopak - akce měla proběhnout od 9:00, proto si zřejmě všichni chtěli ještě ráno něco rychle stáhnout, než síť zkolabuje, bylo to tedy pomalejší. Po deváté pak byly rychlosti paradoxně téměř nejvyšší z celého dne.

Článek využívá výsledky testování rychlosti na serveru DSL.cz

Diskuze (10) Další článek: Nový prezident OSI odstupuje

Témata článku: , , , , , , , , , , ,