Druhá verze SETI@home na obzoru

Tento týden by měla být uvedena nová verze SETI@Home 2.0.
Tento týden by měla být uvedena nová verze SETI@Home 2.0. Pro neznalé: jedná se o aplikaci, která běží na vašem počítači jako spořič obrazovky (screen-saver) a tak využívá jinak promarněného procesorového času vašeho počítače k analýze signálů přicházejících z vesmíru. Data ke zpracování vám jsou zasílána prostřednictvím Internetu. Jsou získávána z radioteleskopu Arecibo v Puerto Rico. A právě nová verze 2.0 by měla nastartovat další boom této aplikace.

Celý projekt začal v červnu na univerzitě v Berkeley. Původně se počítalo, že se do projektu zapojí zhruba 150 000 lidí. Místo toho jich je do dnešního dne přes 1,5 miliónu. Z toho 500 000 jich je připojeno neustále. Výkon všech počítačů zapojených do projektu se dnes odhaduje na 8 terraflopů procesů za den.

Nová verze má tři hlavní vylepšení.

  • podpora firewallů. Verze 1.06 měla jen minimální podporu, a tak řada společností bránila v používání tohoto produktu.
  • Chránění výsledků – zpracované výsledky byly ve staré verzi posílány jako obyčejné textové soubory, takže je mohl bez větších problémů kdokoliv modifikovat . Bylo možné se tak dostat do top-20 největších „hledačů ufonů“ .
  • Nový kód pro zpracovávání dat – V současné době totiž radioteleskop v Puerto Rico každý den vyprodukuje 35 GB dat. Před započetím projektu byl problém v nedostatku zdrojů. Dnes je naopak problém s nedostatkem dat. Aby tedy noví uživatelé měli vůbec co analyzovat, přistoupilo se k rozšíření spektra signálů. Kromě stávajících nepřerušovaných signálů se přidávají i signály, které nejsou stabilní. Nový kód sice zrychlí stávající rutiny pro vyhledávání, ale vzhledem k novým rutinám se očekává až 25% zpomalení celého procesu.
Nová verze tedy v každém případě způsobí zpomalení celého procesu. Na druhou stranu se do projektu může zapojit více lidí, kteří se zatím nemohli zapojit kvůli problémům s bezpečností. V naší domovině to s bezpečností zase nebude až tak horké, protože již dnes jsou do projektu zapojeny vysoké školy i významné společnosti. Na závěr se dá snad jen uvést motto známého „ufonského“ seriálu: Pravda je někde tam venku.
Váš názor Další článek: Vyplatí se Český Mobil?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,