Google | Vyhledávače

Druhá stránka už nebude. Google přechází na průběžné načítání výsledků vyhledávání

Nejpoužívanější vyhledávač v minulosti prošel většími či menším facelifty, tentokrát se však Google odhodlal ke změně, která více změní zavedené pořádky. Nejde o kvalitu výsledků vyhledávání, ale o to, jak je vyhledávač servíruje. Výsledky vždycky stránkoval, ale s tím bude konec.

V minulosti se vedly úvahy nad tím, kolik lidí navštíví druhou nebo třetí stránku. Ty se změní na to, kdo kam doskroluje. Myšlenku už Google realizoval na mobilech, kde nepřetržitý proud výsledků vyhledávání začal zapínat před rokem. Teď došlo na klasické počítače.

Stejně jako tehdy ale platí, že změnu nejdříve omezuje jen na území Spojených států a angličtinu. Kdy dojde na Česko, nevíme. Na mobilech už ale průběžné načítání výsledků funguje i u nás.

Tam, kde je nová podoba aplikována, stačí otáček kolečkem myši a navigovat se dolů. Google bude další výsledky načítat do takového počtu, jako byste dosáhli strany šest v klasickém stránkování, které je v Česku nadále aktivní. Budete-li mít zájem o další výsledky, budete už muset klepnout na předložený odkaz.

To, že nemusí klepnutím přecházet na další stránku, může uživatele a uživatelky motivovat k prozkoumávání stránek zařazených až za vrchní příčky. Změna současně vyvolává obavy o použitelnost, protože s průběžným načítáním nemusí být možné se snadno vrátit na předchozí stránku a pozici.

Zdroje: The Keyword | Google / Twitter via Thurrott.com

Diskuze (7) Další článek: V případě nouze zakážou elektromobily. Švýcaři vypracovali plány, jak se vypořádat s nedostatkem elektřiny

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,