Cloud | Dropbox | Aktualizace

Dropbox hasí průšvih: uživatelům bez jejich vědomí instaloval aplikaci pro správu souborů

  • Nová verze desktopové aplikace Dropboxu vyvolala vlnu odporu
  • Synchronizační nástroj nabobtnal do podoby správce souborů
  • Uživatelé se vzbouřili, Dropbox zařadil zpátečku – prý šlo o chybu.

Patrně naposledy se Dropbox dostal do centra mediálního zájmu, když bez větší publicity omezil počet současně připojených zařízení u bezplatných účtů na tři. Tentokrát se dostal na pranýř proto, že instaloval uživatelům novou aplikaci bez předchozího upozornění.

O kauze informoval jako první server Ars Technica s tím, že ve čtvrtek 18. července začala být uživatelům instalována aktualizace na novou verzi desktopové aplikace. Hlavní novinkou mělo být výrazně přepracované uživatelské rozhraní, na kterém vývojáři pracují již od června tohoto roku.

Instalace nevyžádané aplikace

Princip Dropboxu je jednoduchý a podobá se většině aplikací tohoto typu. Uživatel si na počítači stáhne a nainstaluje program, poté vybere složku, jejíž obsah bude automaticky synchronizován s cloudem. Díky tomu může být obsah složky dostupný na více počítačích, snadné je i sdílení souborů s přáteli či kolegy.

Nová aplikace však hodlá nabízet více než jen prostou synchronizaci s cloudem. To ovšem řada uživatelů hodnotí negativně s tím, že dochází ke zbytečnému „nafukování“ celého programu. Koneckonců, jak poznamenává Ars Technica, kolik lidí skutečně potřebuje (nebo chce) kompletního správce souborů kvůli jedné složce na svém zařízení? Na základě reakcí lze soudit, že jich není mnoho – podle řady z nich to prostě nedává žádný smysl.

Nová verze Dropboxu vyvolala negativní ohlasy 
Nová verze Dropboxu vyvolala negativní ohlasy

Ars Technica popisuje novou verzi aplikace těmito slovy: „Otevře se velké modro-bílé okno s několika panely, zobrazující všechny vaše soubory v Dropboxu. Vypadá to jako Slack, pokud by byl Slack správcem souborů. Složky lze označit hvězdičkou jako důležité, aby se zobrazovaly na levém panelu. Prostřední panel zobrazuje soubory a pravý jejich náhled s možnostmi komentáře a sdílení.“

Nová verze aplikace byla k dispozici již dříve v rámci předběžného přístupu. Před stažením však byl požadován výslovný souhlas uživatele, což ovšem neplatí v případě standardní aktualizace, která je instalována bez jakékoli interakce.

Drzost, nebo hloupá chyba?

Na počítačích s operačním systémem macOS se Dropbox dopouští dalšího prohřešku proti dobrým mravům: po každém restartu systému přidává do uživatelského doku svou ikonu. Už tento krok sám o sobě je poměrně velkou zkouškou trpělivosti uživatelů, jenže tím to nekončí. Podle vývojářů není v tuto chvíli možné ikonu trvale odebrat.

Ve Windows se po poklepání na ikonu v panelu rychlého přístupu ve výchozím nastavení již neotevře složka se soubory, ale místo toho se spustí správce souborů Dropbox. Toto chování však alespoň bylo možné změnit v nastavení aplikace.

Nová verze desktopové aplikace vyvolala poměrně značný rozruch na sociálních sítích a různých internetových fórech. Podpora Dropboxu se později vyjádřila na Twitteru v tom smyslu, že aktualizace byla šířena omylem, a to jen po krátkou dobu. Těžko soudit, zda je to pravda, nebo jestli prostě na základě negativní odezvy „zařadili zpátečku“.

Aktuálně by dle oficiálního vyjádření měla být situace vyřešena, nicméně změny se u některých uživatelů mohou projevit se zpožděním. Autoři se omluvili za vzniklé nepříjemností a tím celá kauza, alespoň jak se zdá, pomalu končí.

Diskuze (6) Další článek: Pornhub Insights: Češi milují pornografii s ufony. Hledáme ji ze všech nejčastěji

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,