Umělá inteligence | Drony | Kvadrokoptéra

Drony DJI jsou jen hloupé hračky, ze Skydio R1 si sednete na zadek!

Máte doma amatérskou kvadrokoptéru? Tak ji vyhoďte do popelnice a začněte šetřit na Skydio R1 – dlouho očekávaný dron od inženýrů, kteří se mimo jiné podíleli i na projektu Wing pod střechou laboratoře Google X.

V čem se R1 liší od běžných komerčních modelů? Je inteligentní. Inteligentní? To je dnes už trošku klišé, protože většina výrobců a jejich marketérů považuje za „smart“ prakticky cokoliv s baterií uvnitř.

Oficiální představení kvadrokoptéry Skydio R1:

Skydio R1 je ale poněkud jiný příběh. Tato kvadroptéra se totiž může pochlubit pravděpodobně nejlepším autonomním pilotem na trhu. Prakticky každý dron střední a vyšší kategorie dnes nabízí jednoduchého autopilota, takže umí sledovat nějaký objekt a třeba okolo něj rotovat.

Principiálně se však jedná o relativně jednoduchý systém s několika dálkoměry, pohyboměry (IMU) a GPS. Skydio R1 k tomu používá data z 12 navigačních kamer rozmístěných po celém obvodu kvadrokoptéry a třináctou pro záznam samotného obrazu ve 4K! No, a o hardwarový výkon se nakonec stará deska Jetson TX1 od Nvidie – kapesní superpočítač s 256 jádry CUDA přesně pro tento typ elektroniky.

Jak funguje autopilot kvadrokoptéry Skydio R1:

Na trhu je sice už její novější model TX2 s jádrem Pascal, nicméně i starší (a proto levnější) generace s jádrem Maxwell zvládne tato data zpracovat v reálný čas, analyzovat pomocí neuronových sítí a výsledkem je autopilot, který se vyhne každé větvičce.

Skydio R1 je tak pravděpodobně jediný dron, který si sebou může vzít biker na kdejaký zalesněný singletrail, na začátku dát dronu povel, aby jej při jízdě natáčel a dal mu volnost. Výsledek? Podívejte se na videa. Nevíme o žádném jiném dronu na trhu, který by uměl něco podobného.

R1 pomocí počítačového vidění rozpozná osobu, kterou má natáčet, dle jejího pohybu neustále předvídá, jakým směrem dále zamíří a ke všemu si neustále přepočítává 3D model svého okolí, díky kterému se alespoň dle ukázkových videí vyhne prakticky jakékoliv překážce i uprostřed hustého lesa. A to vše při rychlosti pohybu až 40 km/h.

Kompletní autopilotované video z kvadrokoptéry Skydio R1:

Mimochodem, kolik tato legrace vlastně stojí? Připlatíte si. Skydio R1 je totiž na americkém trhu k dispozici za 2 499 dolarů, což po přepočtu činí přes 51 tisíc korun (nemluvě o DPH a clu).

Specifikace Skydio R1

  • Procesor: Nvidia Jetson TX1, čtyřjádrový 64bit ARM
  • RAM: 4 GB
  • Senzory autopilota: 12 navigačních B/W kamer, 4 IMU jednotky
  • Video: 4K při 30 fps, 1080p při 60 fps, zorné pole 150°
  • Stabilizace: dvojosý gimbal
  • Rychlost autopilota: až 40 km/h
  • Výdrž: 16 minut
  • Hmotnost: 1 kg
  • Rozměry: 13” × 16” ×1.5”
Diskuze (26) Další článek: Šéf největších digitálních novin: Ty tištěné vydrží ještě deset let. Tedy možná

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,