Dron rozvážející potraviny přistál na elektrickém vedení. Následný výpadek proudu postihl tisíce lidí

Dron pro doručování potravin přistál v australském Brisbane na nadzemním elektrickém vedení a začal hořet. Energetická společnost Energex v reakci na incident vypnula elektřinu a tisíce lidí tak zůstaly bez proudu, informuje magazín The Verge.

Provozovatelem dronu byla dceřiná společnost Alphabetu Wing. Stroj údajně nouzově přistál na drátech vysokého napětí (11 000 voltů), následně se vznítil a spadl na zem. Přibližně 2 000 lidí bylo kvůli tomu bez elektřiny zhruba 45 minut, dalších 300 zákazníků se muselo obejít bez proudu dokonce tři hodiny.

Přistání dronu na elektrickém vedení

Tiskový mluvčí Wingu uvedl, že dron „preventivně přistál na elektrickém vedení... a zastavil se“. Provozovatel poté incident nahlásil společnosti Energex. „O dvě hodiny později, během procesu vyzvedávání, došlo v oblasti k výpadku proudu,“ upřesnil mluvčí. „Omlouváme se za způsobené nepříjemnosti. V současné době provádíme revizi včerejší události.“

Mluvčí Energexu Danny Donald sdělil médiím, že se jedná o první zaznamenaný incident tohoto typu. Dodal, že nedošlo k žádnému poškození elektrické sítě, a proto nebude po společnosti rozvážející jídlo požadovat úhradu škody. Pochlubil se také tím, že firma na problémy rychle zareagovala – „Když posádka dorazila na místo, bylo jídlo v rozvozovém boxu dronu ještě horké,“ řekl.

„Před patnácti lety jsme lidi žádali, aby si dávali pozor, pokud dávají svým dětem k Vánocům draky, kde je pouštějí,“ řekl Donald. „Nyní žádáme rodiče, aby si dávali velký pozor na to, kde jejich děti pouštějí drony.“ V tomto případě se však nejednalo o stroj vypuštěný dětmi, ale autonomní dron, určený k doručování jídel a nápojů na krátké trasy, které obvykle trvají méně než 10 minut.

Doručovací drony

Společnost Wing v současné době působí ve třech zemích – v USA, Finsku a Austrálii. Větší úspěch zaznamenala zejména na australských předměstích. V Brisbane, kde došlo k havárii, od letošního března uskutečnila přibližně 200 000 dodávek. Firma tvrdí, že doručování pomocí dronů se hodí do příměstských oblastí, protože tyto regiony poskytují dostatek zákazníků a snadné podmínky pro létání.

V průběhu let dle Donalda způsobila problémy s elektrickým vedením celá řada předmětů, včetně bot, deštníků, trampolín, draků, a dokonce i záchodových prkének. Pokud něco zasáhne elektrické vedení pod napětím, hrozí nejen bezprostřední nebezpečí, ale také značné nepříjemnosti pro obyvatele a podniky, které tím přijdou o dodávky elektřiny.

Diskuze (9) Další článek: OpenStreetMap porovná, jak vypadalo libovolné místo na světě v roce 2012 a dnes

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,