Chrome | Mac Pro

Drobná chyba v Chrome vyřadila z provozu počítače Apple Mac Pro, které používá Hollywood

Produkce světových filmů se tento týden na několik hodin zcela zastavila. Velká hollywoodská studia začala hlásit, že jejich počítače Mac Pro, které používají k editaci snímků, zasáhla chyba, kvůli které přestaly být funkční. Přesněji vůbec nenaběhl systém. Příčina nejdříve nebyla známá, ale nakonec se ukázalo, že za to může nová aktualizace Google Chrome. 

Že je problém spojen s Chrome se nicméně odhalilo až později. Původním podezřelým byl střihový program Avid Media Composer, který všechny zasažené počítače měly nainstalovaný. Právě v tomto softwaru většina hollywoodských snímků vzniká.

Filmaři byli natolik vyděšení, že se záhy tvůrci Avid rozhodli problém prozkoumat. „Chyba je hlavní prioritou našeho týmů inženýrů, zjišťujeme, co se stalo,“ snažila se uklidnit situaci firma na Twitteru.

Když není SIP, je problém

Po několika hodinách se ale ozval Google a odhalil, že chyba ve skutečnosti plyne z něj, ne z Avidu. Vyskytla se u poslední aktualizace Chromu a způsobila, že počítače Mac Pro se po restartu znovu nenastartují. Problém souvisel s bezpečnostní funkcí System Integrity Protection (SIP), kterou Apple zavedl do systému macOS v roce 2015 za účelem ochrany systémových souborů před malwarem.

SIP je ve výchozím stavu zapnuté a má ho proto funkční naprostá většina uživatelů počítačů od Applu. Někteří tvůrci s programem Avid Media Composer ji ale dříve deaktivovali, protože střihový program projevoval s aktivním SIP v některých případech nestabilitu. Inženýři z Googlu ale v Chrome zjevně spoléhali na návaznost na SIP a zapomněli ošetřit výjimku pro minoritu uživatelů, která jej aktivní nemá. Jsou to uživatelé s MacOS starším než verze OS X El Capitan, případně ti, kteří SIP deaktivovali ručně. Jak se ukázalo, nejsilnější skupinou jsou v tomto směru hollywoodští videotvůrci se svými Macy Pro. 

Google dočasně pozastavil šíření aktualizace a zveřejnil instrukce, jak na postižených zařízení problém opravit. 

Diskuze (15) Další článek: Pozor na Dropbox, bez optání všem ukáže váš e-mail. Stačí použít jeho Paper

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,