Dream PC 2002 - 1.část

Dnešním dnem zahajujeme seriál článků popisující dvě desktopové sestavy "snů". A co je na těchto sestavách tak zvláštní? Spojují ty "nej" věci dnešního PC computingu: špičkový výkon, nadstandardní design, nabízejí nejvíce funkcí, nejpreciznější provedení, nejvyšší kvalitu použitých komponent... Do našeho přehledu vstupily dva počítače (od dvou našich výrobců PC) repeprezentující hlavní konkurenční platformy: AMD a Intel. Které řešení získá ve finále více příznivců, kdo půjde s kola ven? Hlasování se můžete zůčastnit i vy.

PCtuning nikdy nerecenzoval kompletní počítače, není to naše "krevní skupina". Jsme tady zejména od toho, abychom vám pomáhali s výběrem komponent, s upgradem, či s laděním hardwaru. Přesto jsme se rozhodli, že zkusíme otestovat šikovnost dvou našich domácích výrobců PC.

Vzít běžný počítač a orecenzovat ho je hloupost. V květnu začali uvažovat o tom, že většinu našich čtenařů bude spíše zajímat to, co si běžně nemohou dovolit. Tento projekt jsme v zápětí pracovně nazvali "Dream PC". Rozhodli jsme se pro dva počítače - "s Intelem" a "s procesorem AMD" - a jejich realizaci jsme nabídli dvěma našim domácím výrobcům. Úkol, který jsme zadali těmto firmám byl v zásadě jednoduchý: Vyrobit ten nejdokonalejší počítač jak to jen jejich um, komponenty a čas dovoluje.

Doplněno: Našim záměrem nebyla recenze konkrétních značek počítačů (to bychom pak museli recenzovat minimálně 8 - 10 "strojů"). Firmám LEVI a ProCa jsme spíše zadali úkol postavit počítače na bázi rozdílných procesorových platforem - bylo nám totiž hned jasné, že stavět Dream PC pouze na "Intelu" či pouze na AMD by bylo v zásadě unfair. Distributor AMD, firma LEVI se ujala platformy Athlon XP, firma ProCa se chopila platformy Pentium 4.

Výkon počítače se neustále mění, stále přicházejí nové komponenty, proto se bude k výkonu obou řešení přihlížet jen částečně. Výkon sestav bych přirovnal ke kráse dívek při volbě Miss. Je to důležitá věc, ale nikoliv rozhodující. Budeme tedy klást důraz i na celkové estetické provedení, preciznost instalace, použité komponenty, funkčnost, přídavné periferie, speciality daných řešení a tichost provedení.

Do soutěže se přihlásili dvě firmy se zcela odlišně řešenými počítači:

Platforma AMD, kandidát na titul Dream PC - Super LYNX

Firma LEVI (s velkou podporou AMD) sestavila počítač na bázi na procesoru Athlon XP 2200+ s jádrem Thoroughbred.

kliknutím se obrázek zvětší

Konfigurace je vybavena komponenty:

Procesor Athlon XP 2200+
Základní deska MSI KT3 Ultra - ARUB
Paměti 1 GB DDR SDRAM
Corsair XMS3000 (375 MHz CL2)

Grafická karta

Leadtek GeForce 4 Ti4600
Disky 2x 80GB Western Digital CaviarXL
Stripping RAID
Optická jednotka AOPEN DVD 16x
Vypalovačka AOPEN DVD+RW 2,4x
Síťová karta Linksys 10/100/1000
Wireless LAN Linksys WiFi 11 Mbps 802.11b
Zvuková karta SoundBlaster Audigy Platinum
Televizní tuner Leadtek WinFast 2000XP
Skříň Coolermaster ATC 710
Monitor LCD AG Neovo S19, 19 palců
Reproduktory Logitech Z-560, certifikace THX
Klávesnice a myš Logitech Wireless Desktop

Platforma Intel, kandidát na titul Dream PC - Super BRAVE

ProCA připravila počítač založený na nejvýkonnějším současném "desktopovém" procesoru Pentium 4 2.53 GHz s jádrem Northwood.

kliknutím se obrázek zvětší  

Konfigurace je vybavena komponenty:
   
Procesor Pentium 4 2,53 GHz
Základní deska Soltek SL-85ERV (čipset P4X400)
Paměti 1 GB DDR SDRAM
Winbond PC2700

Grafická karta

Gainward GeForce 4 Ti4600
Disky 2x 120GB Western Digital CaviarXL
Stripping RAID
Optická jednotka Sony DVD 16x
Vypalovačka Sony DVD+RW 2,4x
Síťová karta Intel 10/100/1000
Zvuková karta SoundBlaster Audigy Platinum
Skříň Coolermaster ATC 210
Monitor LCD Eizo T771, 19,6 palců
Reproduktory Creative Inspire 5700
Klávesnice a myš Logitech Wireless Desktop

Kdo s koho?

Celý příští týden se budeme věnovat tématu Dream PC, celkem bychom pro vás měli připravit 3 články. V pondělí vás seznámíme s počítačem od LEVI založeném na AMD, ve středu odhalíme tajemství počítače od ProCy s procesorem Intel a ve čtvrtek porováme oba počítače z hlediska výkonu.

Po publikaci všech článků a našich názorů, začne veřejné hlasování o volbě Dream PC. Zůčastnit se můžete všichni. Pokud budete hlasovat pro vítěze, dostanete se do slosování o několik zajímavých cen. Ve hře jsou reklamní předměty od LEVI, ProCA, AMD a Intel - odměnu dostane 20 vylosovaných hlasujících.

Co získá vítězný počítač? Pokud uspěje ve většině discplín, přičemž největší váhu budou mít vaše hlasy, obdrží dostane titul "Dream PC PCtuningu" pro rok 2002.

Pokud se vám turnaj o nejlepší PC zalíbí, počítáme s tím, že budeme titul Dream PC vyhlašovat každý rok.

Diskuze (324) Další článek: Boxované procesory AMD... konečně

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,