Dreadling - doomovka pro Palma

Hra Doom společně se starším Wolfensteinem vyvolala před několika lety doslova revoluci v herním průmyslu. Nyní přichází na řadu platforma PalmOS.
Hra Doom společně se starším Wolfensteinem vyvolala před několika lety doslova revoluci v herním průmyslu. I dnes vznikají nové klony doomovek a stále se těší nesmírné oblibě u hráčů. Doom byl portován do Windows, dokonce i do Linuxu.

Možná proto napadlo pana Jamese McComba, že by nebylo marné zkusit nějakou tu doomovku naprogramovat i pro PDA počítače řady Palm. I když to byl nápad bezesporu troufalý vzhledem k hardwarovému vybavení Palmů (málo výkonný procesor, černobálá grafika, málo paměti, ...).

Přesto se do toho McCombe pustil a předevčírem uvolnil finální verzi své hry, kterou pojmenoval Dreadling (pracovní název byl Doomling). Zajímavé je, že McCombe hru programoval nejdříve jen tak cvičně nezávisle na platformě, jako vývojový prostředek používal free GCC kompiler pod Linuxem, grafika byla tvořena v Gimpu! Poté se rozhodl, že hru přeportuje i na Palma. Vytvořil speciální 3D engine, vhodný pro hardware, kterým Palm disponuje. McCombe uvedl v rozhovoru pro 3DActionPlanet, že byl nesmírně překvapen rychlostí vykreslování objektů pod Palmem. Jakmile měl hotov engine a další náležitosti, pustil se do tvorby levelů.

O Dredlingu jsem se dozvěděl už asi před měsícem a od té doby jsem netrpělivě čekal oficiální uvedení na trh. Nechtělo se mi totiž věřit, že lze dostat doomovku do Palma. Okamžitě jsem si stáhl demoverzi (zip soubor má pouhých 70 kb!). Po rozbalení stačí spustit soubor dreadling-shareware.prc. Poté se provede HotSync a instalace je hotova. Jinak minimální konfigurace pro spuštění hry je Palm III - Palm VII včetně barevného Palm IIIc (bohužel jen ve stupních šedi jako na ostatních Palmech) a samozřejmě Visor, PalmOS 3.0 a vyšší, Microsoft Windows pro editor levelů EDLink (o něm dále).

Hra zabere v Palmu pouhých 80 kB, což považuji opravdu za málo, například SimCity pro Palma má přes 300 kB. Po spuštění hry nastavíte v setupu funkce hardwarových kláves (doleva, doprava, úkrok a fire). Potom už jen zbývá hru spustit. Docela vtipné je, že hra startuje podobně jako třeba Doom, vypisuje takové ty konfigurační hlášky (Extended memory ... Done, PixMaps ... Done, Loading level ... Done, Init GFX ... Done). Start tedy trvá relativně dlouho. Vzhledem k tomu, že hra vychází z Dooma, nabízí i teleportování, raketové zbraně, futuristicky vypadající vojáky (no, jsou to spíše příšery). Ve hře najdete deset druhů vojáků a další prý budou přidány. Zabíjet můžete sedmi druhy zbraní (třeba pistolí, samopalem, rotačním kulometem, raketometem, PlasmaGunem a asi nejúčinnějším Demarmalizerem 3.141592, což má být nějaké překvapení). Ve hře samozřejmě sbíráte předměty jako balíčky se zdravím (health packy), zásobníky s náboji, klíče ke dveřím, disky s mapami a zbraně.

Pokud si hru zaregistrujete (poplatek činí 19,95 dolarů), dostanete kromě dalších episod, přístupu do internetové sekce s novými levely, také windowsový editor levelů EDLink. Bohužel jsem ho nemohl vyzkoušet, protože mi zakysl v mailboxu, do kterého jsem nemohl jako naschvál dostat. I tak bych ale chtěl autorovi hry poděkovat za to, že mi promptně poskytl plnou verzi hry pro recenzi! Nicméně podle screenshotů vypadá velmi pěkně, ovládání bude nejspíše velmi intuitivní. Když si dokončíte vlastní level, editor vytvoří v podstatě textový soubor, který si zkompilujete a přes HotSync nahrajete jako databázová data do Palma.

Jaké jsou mé dojmy ze hry? Vcelku kladné. Důležité je, že hra je opravdu hratelná, grafika se vykresluje extrémně rychle. Autoři asi chtěli, aby si lidé za své peníze opravdu užili, hra je totiž velmi obtížná. První kolo je legrace, ovšem ve druhém mně hned na začátku několikrát nemilosrdně sejmuli. Ovládání pomocí hardwarových kláves je bezproblémové. Důležité je pohrát si s nastavením jasu. Na druhou stranu si ale říkám, jak dlouho by mně bavilo Dreadling hrát. Třeba takové SimCity je podle mně skvěle hratelné a jen tak neomrzí (stále ho hraji už několik měsíců).

To nejlepší na závěr. Dreadling bude mít ve své registrované verzi podporu multiplayeru přes infračervený port! Jen si představte, jak hrajete při poradě deathmatch se svým kolegou. To si myslím, že bude skvělé. Bohužel není multiplayer zatím implementován, prý se na tom pracuje a registrovaní uživatelé dostanou upgrade zdarma.

Diskuze (3) Další článek: Týden: I Love You a zbývající bezvýznamnosti

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,