Double Density CD 1,3 GB disky i média v Čechách

Do nabídek českých firem se dostal i nový formát DDCD s kapacitou 1,3 GB. K dispozici jsou jak mechaniky, tak samotná média.
Technické parametry
název mechaniky CRX-200E-RP
výrobce Sony Core Technology & Network Company Europe
rychlosti CD 12x CD-R, 8x CD-RW, 32x CD-ROM
rychlosti DDCD 12x DDCD-R, 8x DDCD-RW, 32x DDCD-ROM
podporované způsoby zápisu Disc st Once, Track at Once, Session at Once, pevný nebo proměnný packet
rozhraní ATAPI IDE
maximální externí přenosová rychlost Ultra DMA/33
buffer 8 MB
průměrná přístupová rychlost 125 ms
poruchovost (MTBF) 100.000 POH
provedení 5,25" interní zařízení
rozměry 146 x 41 x 197 mm
podporované operační systémy MS Windows 98/ME, MS Windows 2000

Tato mechanika se objevila v ceníku firmy Diskus a prozatím není skladem, ale na objednávku. Cena je pro koncového zákazníka stanovena na 8380 Kč bez dph. Přímo v balení mechaniky se nachází jedno DDCD-R médium a jedno DDCD-RW médium.

Sony CRX-200E-RP

Cena DDCD-R disku kapacity 1,3 GB má být kolem 65 Kč včetně dph. Jeho označení je CDQ-13G1 a je schopno zápisu rychlostí až 12x. Přepisovatelné médium má mít označení CD-RW13G1 s rychlostí až 8x, ale jeho cena zatím nebyla pro český trh stanovena.

Sony CDQ-13G1 (DDCD-R médium)

Živě komentuje: Zdá se, že první oficiální kanál pro DDCD formát k českému zákazníkovi byl vytvořen. Problémem je však malá informovanost o přítomnosti mechaniky na trhu. Proti DDCD formátu se část uživatelů zapisovatelných či přepisovatelných mechanik brání. Z pohledu majitele jiné mechaniky než této je nový formát nekompatibilní. Situace je ale úplně stejná, jako v případě podpory 99minutových formátů. Původní mechaniky jej nepodporovaly a nové příchozí mechaniky byly odsuzovány majiteli starších mechanik tím, že se jedná o nekompatibilní formát. Mezitím tuto schopnost získalo větší množství mechanik, případně místo 99 minut podporují menší dobu (např. 80 minut). Nyní je situace stejná, jen s tím rozdílem, že DDCD je oficiální standard. Skutečná rozšířenost nového standardu je podmíněna poptávkou po vyšší kapacitě média a běžné přítomnosti DDCD mechanik a médií na trhu. Poptávka po vyšší kapacitě je poměrně dávno, rozšířenost záleží jen na firmách, zda se rozhodnou rozšířit svůj sortiment i na DDCD segment.

Sony CRX-200E-RP

Nový formát je podmíněn kromě jiného novým řadičem, který již rok vyrábí firma Cirrus Logic. Na základě tohoto obvodu jsou firmy schopny kompletovat mechaniky, které nový formát DDCD podporují.

Sony CRX-200E-RP s disky

Odkazy:
Mechanika – stránka firmy Sony http://www.sony-cp.com/_E/Products/Storage/cd-rw/crx200erp.html

Diskuze (14) Další článek: Zveřejněny minimální požadavky Windows XP

Témata článku: , , , , , , , , , , ,