Apple | Notebooky | MacBook

Dotykový panel nových MacBooků Pro není marný. Podívejte se, jak ho využívají různé aplikace

  • Dotykové rozhraní Touch Bar umí v mnoha případech usnadnit práci v aplikacích
  • Již jej podporují mnohé aplikace nejen z Mac App Store
  • Vybrali jsme deset nejčastějších

Od uvedení Macbooků Pro s dotykovým pruhem Touch Bar uběhlo osm měsíců a většina velkých aplikací jej už podporuje. Vybrali jsme ty nejpoužívanější, jejichž využití Touch Baru vždy najdete nad screenshotem obrazovky v galerii nad článkem.

Opera nabízí prostřednictvím dotykového pruhu možnost přepínat panely, vyhledávat a otevřít nový panel.

Ve Finderu jde rovněž o zduplikování možností z lišty nástrojů – najdeme zde tedy možnosti pro seřazení souborů a složek, přepnutí typu zobrazení nebo sdílení a přiřazení štítku.

iTunes využívá Touch Bar především pro ovládání aktuální skladby. Lze ji tedy pozastavit či obnovit hraní, přeskočit na další písníčku, ale rovněž přesunout přehrávání díky posuvníku. Tady je ovládání na Touch Baru jednoznačně rychlejší než v samotné aplikaci.

V obchodě Mac App Store se dá na dotykovém pruhu pod displejem především přepínat mezi kategoriemi. Nechybí ale ani vyhledávání nebo navigace Zpět/Vpřed v rámci obchodu.

Urychlení práce nabídne Touch Bar v aplikaci Mail. Tady najdeme rychlé možnosti pro práci s aktuálně vybranou zprávou – její označení, smazání nebo přesunutí do složky. Zároveň nechybí ani tlačítko pro nový e-mail.

Editaci fotek ve vestavěné aplikaci Photos lze z velké části zcela zvládnout na Touch Baru. Ve výchozím stavu zde najdeme základní možnosti úprav, dále je využíván například pro zobrazení posuvníků při úpravách jasu, kontrastu či expozice.

Stejně jako další prohlížeče zobrazuje Safari otevřené panely, umožňuje otevřít nový a také zadat adresu. Tady je rozdíl v tom, že dokáže zobrazit malé náhledy webů na místo statických ikon.

Spotify využívá Touch bar pouze pro zobrazení základních tlačítek k ovládání hudby. Posuvník jako v iTunes zde tedy bohužel chybí. Na druhou stranu tady najdeme třeba možnost pro opakování skladby nebo vyhledávání v nabídce Spotify.

Ve Wordu se zaměřuje Touch Bar především na rychlé formátování textu. Stejně tak se ale Microsoft rozhodl zobrazovat tlačítko pro přechod do celoobrazovkového režimu. Z toho by si jednoznačně mohly vzít příklad i další aplikace.

V Excelu pomocí Touch Baru vyvoláte nabídku pro tvorbu grafů, nastavíte ohraničení buněk nebo otevřete nový dokument. Primárně je zde ale dotykový pruh využit pro rychlé formátování.

Diskuze (18) Další článek: EU zvažuje zavedení práva na šifrování. Hájilo by soukromí uživatelů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,