Dostane Microsoft velkou pokutu od EU?

Evropská unie se možná rozhodne potrestat Microsoft za monopolizaci sama.
Podle zpráv z Wall Street Journal (s odvoláním na jeho zdroje v EU) se Evropská komise, tj. výkonný orgán EU, rozhodla udělit softwarovému gigantovi „největší pokutu, jakou vůbec udělit může“ za jeho monopolizační chování, dále za „zavádění vyšetřovatelů a obstrukce při vyšetřování“. Evropská komise bude údajně současně po Microsoftu požadovat odstranění některých vlastností Windows. Spekuluje se, že za tímto tvrdým postojem stojí známý antimonopolní „jestřáb“, šéf evropské antimonopolní komise Mario Monti; na jeho nekompromisním postoji už mimo jiné ztroskotalo několik fúzí obřích firem, naposledy WorldCom-Sprint.

Jak velkou pokutu může Microsoft dostat? Podle zákonů Evropské unie to může být maximálně deset procent jeho ročního obratu, což představuje gigantickou částku dvou a půl miliardy dolarů – velice bolestivou i pro tak bohatou firmu, jakou Microsoft je. Podle WSJ zatím Mario Monti toto odmítl komentovat s tím, že probíhají jednání s Microsoftem a jakékoli spekulování o částce či druhu trestu je předčasné a škodí věci.

Připomeňme si, z čeho EU Microsoft viní: firma porušila evropská antitrustová práva tím, že „používala nelegální praktiky v rozšiřování své dominantní pozice v operačních systémech na stolních počítačích do oblasti low-end serverových operačních systémů“. Jinými slovy: firma má dominantní pozici v OS na desktopech (proti tomu nikdo nic nenamítá, protože tuto pozici získala legálně v otevřeném tržním boji), ale nyní používá tuto pozici jako „páku“, aby získala podobnou pozici i v serverech, čímž provádí klasickou monopolizaci, zneužívání své pozice v jedné oblasti, aby dosáhla podobnou pozici v oblasti jiné. Druhým, podobným obviněním pak je, že firma podobným způsobem používá Windows jako „páku“, aby prosadila proti konkurentům svůj Media Player. (Mimochodem, význam přehrávače audio- a videozáznamů se často bagatelizuje, a velmi neprávem. Dá se očekávat, že v blízkém budoucnu bude tento druh univerzálního přehrávače podobně často používaným programem jako třeba internetový prohlížeč, a pokud některá firma zde dosáhne tržní dominance, pak ji může i poměrně snadno zneužívat, možná i více než u prohlížeče).

Mluvčí Microsoftu uvedla, že firma antimonopolní zákony neporušuje ani se nepokouší svádět či zdržovat vyšetřovatele; rovněž uvedla, že výše uvedené stanovisko komisaře je pouze jeden z řady kroků ve vyšetřování, nikoli finální rozhodnutí, a že dialog s evropskou komisí pokračuje.

Nejen Tálibáni, ale i Microsoft se dostal v posledních dnech pod palbu z několika stran – jak rovněž informujeme, bylo zamítnuto také jeho odvolání v USA a potvrzeno původní rozhodnutí soudu.

Diskuze (6) Další článek: Kupte si ledničku, třeba i po Internetu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,