Notebooky | Počítače

Dostali jste nový počítač? Tohle s ním udělejte, než ho začnete používat

  • Každý nový počítač si zaslouží počáteční péči
  • Odinstalujte bloatware a nezapomeňte na vhodné nastavení
  • Poradíme, jak se o počítač s Windows 10 postarat

Pokud máte nový počítač, je vhodné dbát na několik prvních úkonů, které by se měly s novým strojem provést. Pomohou vám nejen při počátečním používání, ale i do budoucna, kdy se časem mohou vyskytnout problémy.

Nechce se vám číst? Koukněte se na video:

Článek na stejné téma jsme vydali před dvěma lety. Na jeho základu vznikla tato aktualizovaná verze. 

Jakmile roztrháte balící papír

Nepodceňujte první vizuální kontrolu nového stroje. Pokud odhalíte nepřesnost v lícování, nekorektní chod pantů apod., bude se vám notebook snadněji reklamovat, pokud na něm nebudou známky používání a bude zřejmé, že se jedná o výrobní vadu.

Když už jsme u těch reklamací, preventivně si hned do kalendáře napište, kdy vám končí záruka – může se to v budoucnu hodit. Je dobré hned zjistit, zda se nejedná o notebook s nadstandardní zárukou. Občas bývá prodloužená na tři roky a některé stroje cílené do firem mají v rámci záruky služby jako opravu do druhého dne nebo dokonce přímo u zákazníka. Zjištění takové možnosti vám určitě přidá na radosti a ušetří paniku, pokud by časem došlo k nějaké náhlé závadě. 

Pokud jde o dárek a „Ježíšek“ nechce hned tak napřímo prozrazovat, kolik za něj utratil, nechť účtenku vloží do zalepené obálky. Až jestli bude potřeba, tak se otevře.

Následuje oživení notebooku. Stroje sice mívají akumulátor částečně nabitý, ale rozhodně notebook nejprve připojte k nabíječce a nechte akumulátor plně nabít a až poté jej používejte bez napájení. Ačkoli mají moderní notebooky inteligentní systém řízení dobíjení a také samotné akumulátory už tolik netrpí neduhy jako je paměťový efekt, bezesporu baterii prospěje, když jí zprvu dopřejete několik plných cyklů dobití a postupného vybití.

Spuštění systému a následné kroky už se pak liší podle toho, co máte za systém. Pokud máte notebook od Applu s MacOS, je situace trochu jednodušší, stejně tak v případě Chromebooků s ChromeOS. Tyto systémy jsou z hlediska zprovoznění uživatelsky trochu přívětivější. My se v dalším postupu zaměříme už jen na nejrozšířenější systém, tedy Windows 10.

Diskuze (82) Další článek: Vánoční geekovina: Když v obýváku nemáte krb, atmosféru dotvoří i televize a YouTube

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,