Komunikace | Zoom

Dost bylo skypování, teď se zoomuje. Co stojí za popularitou komunikátoru Zoom?

Po mnoho let byl symbolem pro videohovory Skype. Měl jej téměř každý a popularitu získal i ve firmách, kde se používal i k vnitrofiremní komunikaci. V průběhu let se ale nabalily problémy a nyní, kdy obliba video hovorů rapidně roste, o něm nejde téměř slyšet. Zato ale prudce vystřelila popularita dvou aplikací – Houseparty a především pak Zoom.

image.png 
Popularita komunikátorů aktuálně prudce vystřelil.

Největší zastoupení mají hlavně v USA a Británii, Zoom ale nabírá popularitě i u nás. Jedním z důvodů je jednoduchost použití. Aplikace je k dispozici zdarma a po registraci můžete snadno vytvořit místnost, do které se mohou připojit i ostatní. Ti se navíc nemusí registrovat - stačí jim pouhý odkaz.

Ačkoli Skype reaguje a snaží se svou službu zjednodušit a znovu zpopularizovat například tím, že rovněž nabídl rychlé videohovory bez registrace, už prostě není v kurzu. Pod Microsoftem prošel překotným vývojem, hlavně při snaze přizpůsobit desktopový program moderním Windows. Videohovory se mezi tím staly standardní funkcí konkurenčních komunikátorů včetně Facebook Messengeru a popularita Skypu stále více upadala. 

Modernější komunikační platformy však více sázeli na rychlou textovou komunikaci, takže když se objevil Zoom, čistě uzpůsobený videohovorům, jednoduchý a bez nutnosti registrace, začal se rychle rozšiřovat. Popularitu si získal i tím, že ho americká televizní média začala využívat pro vzdálené rozhovory. A když přišla pandemie a hromadné přesuny na home office, byl to pro Zoom už jen akcelerátor. 

Zadarmo a bez registrace

Oproti některým řešením, jako je třeba Google Hangouts Meet či Microsoft Teams, nabízí Zoom snadno použitelnou verzi, která je zcela zdarma. Limity jsou zde nasazené poměrně volně – jeden skupinový hovor může sice trvat maximálně 40 minut a mít „jen“ 100 účastníků, pro většinu soukromých i firemních skupin je to ale zcela dostačující číslo.

Videohovory je možné pořádat z počítače, kde je k tomu ale potřeba nainstalovat malý obslužný program. Samozřejmostí jsou aplikace pro mobilní telefony a i napojení na další služby. Zoom si tak můžete spojit s firemním Slackem, IBM Notes, Outlookem či Skype for Business. Díky tomu je tak mnohem snadnější začít s videohovorem, aniž byste museli přímo spouštět danou aplikaci.

K dispozici jsou i placené plány startující od 15 dolarů měsíčně za účet pro hostitele – tedy toho, kdo bude pořádat schůzky. Limit 100 účastníků zůstává stejný, jednotlivé meetingy ale mohou mít až 24 hodin. K dispozici je i podrobnější nastavení a třeba i synchronizace se Skype for Business (bývalý Lync). V případě, že firmy potřebují až 300 uživatelů, je třeba zaplatit 20 dolarů měsíčně, nutno je ale zakoupit alespoň 10 účtů. A pro 500 uživatelů je to již 1000 účtů. K tomu ale Zoom přináší možnosti meetingy neomezeně ukládat a další vychytávky.

image.png 
Tarify Zoomu

Není tak šifrovaný, jak se tváří

Zoom se na svých stránkách chlubí end-to-end šifrováním, jak ale vyplynulo, nedochází k tomu v případě video hovorů, pouze u klasického chatu. To může být problém hlavně s ohledem na aktuálně narůstající využívání. Objevily se i problémy s dolováním informací z LinkedIn profilů účastníků. Zároveň měli někteří účastníci videokonferencí přístup k údajům ostatních uživatelů. na to ale firma zareagovala a funkci na začátku dubna vypnula.

Problematický je i tzv. „zoombombing“. Vtipálci se připojují do cizích hovorů a v lepším případě ukazují nevhodné obrázky a videa, v tom horším případě mohou zachytit i citlivé informace. Princip je přitom jednoduchý – služba zWarDial hrubou silou odhaluje jednotlivé URL videokonferencí, za jejichž pomoci se lze připojit. Zoom na to reaguje a nutí uživatele k vytvoření hesla pro přístup, jakožto sekundární ověření kromě znalosti adresy, plno hovorů jej ale nemá nastavené, nebo pouze základní.

Diskuze (53) Další článek: Jak vás chrání rouška: Podívejte se na tři animace pro fanoušky hydromechaniky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,