Windows | Nvidia | ARM | MediaTek

Dost bylo Qualcommu. Nvidia a MediaTek chystají společný armový čip pro Windows, zní z Asie

Podle zdrojů Digitimes začaly MediaTek a Nvidia spolupracovat na vývoji nového čipu, který by se mohl objevit v noteboocích s Windows. Nvidia by dodala GPU a AI akcelerátor, MediaTek pak CPU a další obvody. Výsledku bychom se měli dočkat začátkem příštího roku.

Ani jedna ze stran tyto spekulace nekomentovala. MediaTek už ale loni na podzim řekl, že chce proniknout do Windows, které v případě armové verze téměř výhradně běží jen na čipech od Qualcommu. Výkonná grafika GeForce by přitom jistě byla pomocí.

Nvidia již v armovým Windows také jednou přičichla. Bylo to před 11 lety v prvním tabletu Surface s Windows RT („armové Osmičky“), kde byla její Tegra 3. Od té doby ale Tegry dodává jen to televizních přehrávačů Shield, herní konzole Nintendo Switch a pak vývojových deset pro použití v průmyslu či autech. Spotřebitelskému trhu se vyhýbá.

Rozhodně také není zvykem, že by nabídla své GPU či jiný obvod, aby jej někdo použil v jiném SoC. S tím už ale má zkušenost konkurenční AMD, které má dohodu se Samsungem, jenž využil mobilní grafiku Radeon v čipu Exynos 2200 a spekuluje se o ještě lepším nástupci.

Diskuze (9) Další článek: Vyzkoušeli jsme ChatGPT s doplňky. Zatím je to pomalé, ale potenciál je ohromný. AI se konečně osvobodí z okovů

Témata článku: , , , , ,