Dosluhující Boeing 747 ještě ožije. Rolls-Royce mu namontuje pátý motor

Éra Boeingu 747, jehož ikonická silueta s hrbem na trupu provází světové letectví přes pět dekád, se chýlí ke konci. Ne všechny letouny ale čeká dožívání ve flotilách nákladních aerolinek nebo rozebrání na náhradní díly. Výrobce leteckých motorů Rolls-Royce jeden z vyřazených letounů přestaví na létající testovací platformu.

Letadlo Boeing 747-400, které projde kompletní rekonstrukcí, bylo dvacet let součástí flotily australských aerolinek Qantas. Nalétalo více než 70 milionů kilometrů a přepravilo 2,5 milionu cestujících.

Nyní bude k jeho trupu namontován speciální pylon, na který budou vývojáři Rolls-Royce připevňovat své nejnovější motory a sledovat jejich chování v prostředí, které odpovídá reálnému provozu. Prostornou palubu letadla, na níž dosud sedávalo až 364 cestujících, obsadí nyní kromě pilotů a inženýrů také množství monitorovacích zařízení. O úpravy, které potrvají dva roky, se postará americká společnost Aerotec.

„Královna nebes se stane drahokamem na koruně našich globálních testovacích programů. Jde o značnou investici, která navýší naše testovací kapacity a umožní nám získat více letových dat než dosud,“ prohlásil šéf vývoje Rolls-Royce Gareth Hedicker.

Nejde přitom o první Boeing 747, který Rolls-Royce využívá. Britská společnost si už dříve pro testování upravila starší typ 747-200, dosud s ním absolvovala 285 letů.

Aerolinky Qantas se zbavily všech letounů Boeing 747 ve své flotile. Na vině tentokrát nebyl koronavirus, aerolinky je kvůli nízké efektivitě provozu začaly vyřazovat už v minulých letech.  

Článek připravila redakce E15.cz

Diskuze (8) Další článek: Firefox 79 pro počítače je nejnudnější vydání v historii. Velké věci se však chystají na Androidu

Témata článku: , , , , , , , , , , ,