Došlo k půlení bitcoinů. Odměna za jejich těžení je nyní poloviční

Je tady dlouho očekávaná událost světa bitcoinů, tzv. půlení. Finanční odměna za každý vytěžený bitcoin je nyní poloviční oproti tomu, co jste za něj mohli dostat ještě minulý týden.

Půlení je událost, ke které dochází každé čtyři roky. Algoritmus bitcoinů ji obsahuje od samotného počátku. Slouží k jediné věci – regulaci. Bitcoiny, stejně jako ostatní měny, podléhají inflaci a půlení tento efekt vyvažuje. Navíc jich lze vytěžit jen omezené množství a tento moment je třeba oddálit.

K prvnímu půlení došlo v roce 2012. Tehdy odměna za každý vytěžený blok klesla z 50 na 25 bitcoinů. Nyní klesla z 25 na 12,5. Jeden bitcoin má v tuto chvíli hodnotu 645 dolarů, okolo 16 tisíc korun.

Očekává se, že reakce na půlení budou výbušné. V roce 2012 byly bitcoiny jen zájmem nadšenců, ale dnes existují specializovaná centra, která slouží čistě k těžbě této kryptoměny a živí řadu lidí. Nicméně tato centra jsou pravděpodobně na událost připravená a investovala již dříve do lepšího vybavení, aby se investice rychleji vrátila.

Diskuze (29) Další článek: Microsoft se chlubí: Japan Airlines vyžívají HoloLens ke tréninku svých zaměstnanců

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,