AliExpress | E-shopy

Dorazil nám balík z AliExpressu. Ukážeme, jak to funguje podle nových pravidel a s platbou DPH

Jak už jsme psali zkraje prázdnin, některá velká elektronická tržiště ze zemí mimo EU začala k celkové ceně objednaného zboží připočítávat DPH, v celé unii totiž skončilo osvobození od daně z přidané hodnoty u těch nejlevnějších zásilek.

Nové panevropské předpisy musí ještě posvětit tuzemská novela zákona o DPH, zasekla se ale v Senátu, který nakonec přispěl vlastními pozměňovacími návrhy, a tak se návrh zákona vrací zpět do Poslanecké sněmovny.

Jak teď vypadá nákup na AliExpressu

Vzniklo tak určité informační vakuum a veřejným prostorem létají všemožné výklady, co se přesně bude dít a jak se situace optikou koncového zákazníka opravdu změní třeba při nakupování na oblíbeném asijském AliExpressu.

Právě ten patří k tržištím, které už při zasílaní do zemí EU připočítává DPH zpravidla ve výši 21 % z celkové hodnoty objednávky – tedy z ceny zboží a případného poštovného.

cb3d11cd-4186-475e-85e7-474f73d4f108
Objednávka drátového časovače pro time-lapse a DSLR

Pokud zahraniční e-shop DPH řeší po své vlastní ose (což ale nemusí, pozor na to!), koncový zákazník by mohl být ušetřený veškerých formalit včetně vyplňování formuláře eCEP – elektronického celního prohlášení. Všechny informace pro běžné smrtelníky najdete na webu Celnička.

Abychom si to vyzkoušeli v praxi – jako jistě mnozí z vás –, z AliExpressu jsme na začátku července a už podle nových evropských pravidel provedli několik objednávek. Dnes dorazila první z nich.

Jedná se o tuto konkrétní drátovou spoušť s časovačem pro DSLR. Zvolili jsme výchozí bezplatnou dopravu „AliExpress Standard Shipping.“

898a02af-e058-4e2d-a3ff-c911f6e0f3b1
Podle trackingu zásilka skutečně cestovala z Asie a nikoliv z evropského meziskladu

Podle sledování cesty (viz obrázek výše) zásilka skutečně putovala z Číny a nikoliv z některého evropského meziskladu. Po třech týdnech konečně dorazila až k nám na Moravu.

Sinotrans Global E-Commerce Logistics

Oproti předchozím balíčkům se šedá plastová obálka lišila štítkem České pošty s hromadou detailů a hlavně údajem o partnerovi na české straně Sinotrans Global E-Commerce Logistics Ltd. s pražskou korespondenční adresou, který zpracovává zásilky odeslané skrze Cainiao, což je zase logistická společnost Alibaba Group.

cf2c00fb-8996-47d9-b139-213b9e79ec5b
Štítek s adresou čínského dopravce a partnera na české straně

Optikou koncového zákazníka se oproti situaci před prázdninami prakticky nic nezměnilo. Cena zboží byla jen adekvátně navýšená o 21% DPH, ale balíček stejně jako dříve dorazil do Brna bez potřeby vyplňování jakýchkoliv formalit včetně již zmíněného elektronického celního prohlášení.

1413fc01-7ba9-43fe-8b8d-2bd8a23c8aaf
A konečně obsah balíčku...

Celní správa vysvětluje, jak to bude s daněmi u zásilek:

Diskuze (63) Další článek: Algoritmy YouTube doporučují nevhodná videa, tvrdí studie Mozilla Foundation

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,