Apple | Počítače | Investice

Donald Trump dosáhl svého. Apple bude vyrábět Mac Pro v USA, protože už se mu to v Číně nevyplatí

Ekonomická a obchodní válka mezi USA a Čínou je kvůli tvrdému přístupu Donalda Trumpa stále v plném proudu a každou chvíli se mění. Teď má jeden zajímavý konkrétní důsledek – Applu se už nevyplatí vyrábět nový počítač Mac Pro v Číně, jak měl původně v plánu, a namísto toho budou tyto počítače vyráběny v USA. 

Apple již oficiálně oznámil, že výroba Macu Pro bude probíhat v Austinu, což je hlavní město Texasu. Vývoj, design i výroba tak bude probíhat přímo v USA a ve spolupráci s desítkami různých amerických společností.

Dle vyjádření Apple pokračuje v plánu investovat do roku 2023 pouze v USA přes 350 miliard dolarů. Už nyní se na výrobcích Applu podílí části z celkem 36 zemí USA s podporou přes 450 tisíc pracovních míst amerických dodavatelů.

Minulý rok Apple v USA investoval přes 60 miliard dolarů a spolupracovat s více než devíti tisíci americkými dodavateli. Apple investuje i do jednotlivých technologických společnost díky speciálnímu fondu Advanced Manufacturing Fund. Z plánovaných 5 miliard dolarů je už proinvestována miliarda dolarů a jedna z významných investic byla do společnosti Corning, která vyrábí odolná skla pro iPhony, iPady ale i chytré hodinky Watch.

Ačkoli jde Apple těmito kroky vstříc aktuální politice amerického prezidenta, který se chce zbavit přílišné závislosti na Číně, nebrání se ani spolupráci s čínskými výrobci, pokud se mu to obchodně vyplatí. Ale jak vidno, už se to v některých případech vyplácet přestává.

Diskuze (18) Další článek: Každodenní konzumace česneku a cibule může zásadně snížit riziko rozvoje rakoviny prsu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,