Doména .it nejen pro Italy

Hrátky s doménovými koncovkami dostaly nový impuls. Italská doména .it bude k dispozici i neitalským subjektům.
Hrátky s doménovými koncovkami dostaly nový impuls. Italská doména .it bude k dispozici i neitalským subjektům. U nás dobře známe již dostupné domény .to a .as. První je využívána českými i americkými weby (come.to, najdi.to) koncovka .as by měla být používána akciovými společnostmi, no zatím to není příliš časté. Tyto domény prvního řádu se vyznačují tím, že jejich původní vlastníci (státy) je daly k dispozici jiným komerčním aktivitám, protože pro ni nemají vlastní využití. Případ italské domény je trochu odlišný. Rozhodně se nedá říci, že by Itálie patřila mezi rozvojové země a tamní Internet je velmi slušně rozvinutý, nyní se ale otevřela možnost registrovat si vlastní doménu s italskou doménou i pro cizince. Zatím to bude pro plátce DPH z zemí evropské unie, později se počítá s rozšířením na běžné osoby.

Koncovka it bude jistě zajímavá jak kvůli svému významu (anglicky to), takže lze očekávat find.it, buy.it a další. Nicméně například fuck.it již obsazeno je a funguje. Dalším využitím domény .it je její využití IT společnostmi (informační technologie) a již se objevují první zájemci o takovéto využití domény.

Pro našince není význam domény .it příliš významný, nelze moc předpokládat existenci něčeho takového jako koup.it nebo naj.it. Spíše se nyní budeme častěji setkávat s italskou doménou, která ovšem bude jen označením čistě neitalských aktivit.

Diskuze (3) Další článek: Pozor na reklamace!

Témata článku: , , , , , , , , ,