Domácí sítě na telefonních linkách

Kombinací nového obvodu a technologie HomeRun bude možné vytvořit lokální počítačové sítě s využitím telefonního rozvodu v domácnostech.
Společnost AMD na základě zakoupení technologie HomeRun začíná výrobu síťových řadičů, které umožní stavbu levných počítačových sítí. Kombinací nového obvodu a technologie HomeRun bude možné vytvořit lokální počítačové sítě s využitím telefonního rozvodu v domácnostech (nemusí se budovat síť s kabeláží kategorie 5). Rychlost přenosu 1 Mb/s by měla dostatečně pokrýt potřeby přenosu dat v domácnostech. Hlavním cílem technologie HomeRun je zpřístupnit Internet pro co největší počet zařízení v domácností s možností vzájemné výměny dat. Předpokládá se připojení televizních přístrojů, telefonů s možností telefonování přes Internet, videokamer a dalších zařízení.

Živě komentuje: V současnosti se ve Spojených státech odhaduje na 15 miliónů domácností, které mají víc než dva počítače. Předpokládá, že v následujících dvou letech se počet ještě zdvojnásobí a kromě počítačů bude v průběhu pěti let existovat 115 miliónů zařízení, které budou připojeny na Internet.

Až doposud se většina výrobců snažila vytvořit spotřební elektroniku, která bude využívat připojení na Internet a jen málokdo se zabýval způsobem jak zařízení levně propojit. V případě, že se technologie HomeRun rozšíří a standardizuje, čemu napovídá podpora ze strany firem jako Microsoft, Compaq a Intel, může se změnit celkové pohlížení lidí na použití domácí elektroniky. Spojení Small Office Home Office (SOHO) se pak může změnit na Home Office Small Office (HOSO).

Bohužel, jak je u nás zvykem pro našince, je praktická realizace výše uvedené slovní hříčky spíš jenom snem. Telefonní linky se jenom pomalu modernizují a také poplatky za místní hovory znamenají značné finanční zatížení a to nemluvím o technické realizaci (většina bytů má nainstalovanou jenom jednu telefonní zásuvku).

Váš názor Další článek: Příslib dobrého roku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,