Domácí fotoateliér

Máte-li digitální fotoaparát, chcete-li digitalizovat své fotografie, vytvářet vlastní kalendáře, pozvánky apod., pak možná přivítáte novou verzi Microsoft Picture It!.
Michal Procházka: Máte-li digitální fotoaparát, chcete-li digitalizovat své fotografie, vytvářet vlastní kalendáře, pozvánky apod., pak možná přivítáte novou verzi Microsoft Picture It!.

Filmová škola
Po prvním poklepání na ikonu Picture It! se nejdříve spustí nápověda Helpful Movies. Pomocí videa vás naučí používat program. Picture It! navíc ovládáte tlačítky s názornými obrázky. Pro jednoduchost je většina funkcí automatizována – např. korekce barev, úprava červených očí, ořezávání objektu, odstraňování nežádoucích čar z fotografií, zamaskování vrásek na obličeji… Samozřejmostí je manuální nastavení.

Ve znamení Internetu
Stěžejní novinkou je funkce Minilab. Umožňuje upravovat několik fotografií najednou. Pokud třeba potřebujete 30 fotografií otočit nebo u nich vyrovnat jas/kontrast, stačí jen označit příslušné obrázky a aplikovat patřičnou funkci. Z minilabu můžete rozesílat skupinky fotografií e-mailem – vytvoří se EXE soubor, ve kterém jsou zabaleny.

Nejvíce viditelnou novinkou je neustále narůstající orientace na Internet. Veškeré fotografie pošlete e-mailem jediným stisknutím. Vytvoření webové stránky s animacemi nebo web slide show nezabere ani půl hodiny. Internet se dá využít i při tisku! Fotografie můžete tisknout u firmy Fujifilm, která vám je zašle poštou. Dále je tu tlačítko Go online, které pod sebou skrývá nejen návštěvu Picture It! homepage, ale i nákup fotografií přes Internet.

Přibyly i nové efekty, nástroje a projekty. Efekty byly obohaceny o 3D funkce a kreslení pomocí štětců, tužek a přiložených razítek. Mezi nástroji najdete např. alignment guide, který pomáhá při uspořádání objektů na obrázku. Projekty se rozšířily o nové předlohy a o kategorii vkládání obličejů do různých objektů.

Neohebný MIX
Pro svižnou práci potřebujete dostatečně výkonný počítač, protože Picture It! zobrazí ihned vše, co uděláte. Na druhou stranu úpravy, které byste dělali v jiném editoru pomocí několika nástrojů, máte hotovy po kliknutí na ikonu.

Z předchozí verze zůstal problém s formátem MIX. Při ukládání je nabídnut výběr z mnoha formátů, ale jsou zde i dva uživatelsky nepříjemné: Picture It! 2.0 (MIX) a Picture It! 99 (MIX), přitom přípona souborů Picture It! 2000 je také MIX. Projekty vytvořené ve 2000 jsou však přenositelné na předchozí verze pouze po exportu a navíc nelze i pak některé objekty editovat.

grafický bitmapový editor
Picture It! 2000 (anglická verze)
Zdroj: Microsoft, Praha
Telefon: (02) 61 19 71 11
Cena: 1 830Kč vč. DPH
Min. konfigurace: Windows 95/98/NT, Pentium 166 MHz, 32 MB RAM, volných 270 MB na pevném disku
Váš názor Další článek: Watch 2000: sledované obrazovky

Témata článku: , , , , , , , , , , ,