Dokumenty na web v provedení eDock

Software602 představila nové řešení zpřístupnění dokumentů přes web a Internet vůbec.
eDock je odborně řečeno sdílený dokumentový sklad. Prakticky se jedná o místo, kam ukládáte dokumenty, přičemž můžete fulltextově prohledávat obsahy dokumentů a bez práce zpřístupnit tyto dokumenty i přes web, třeba svým partnerům.

Cílovou skupinou jsou malé a střední firmy, které mají například problémy s aktualizací firemní dokumentace nabízené po webu, stejně jako chtějí řešit dostupnost dokumentů i pro pracovníky z terénu. Vzhledem k jednoduchosti celého systému je instalace mimořádně jednoduchá, bez velkých znalostí uvede produkt do ostrého provozu i nezkušený administrátor.

Produkt se skládá jednat ze serverové části, tvořené SQL serverem, webovým serverem a příslušnou aplikací a z klientského programu. Vše pochopitelně od SW602. Server se instaluje na Windows 2000, časem možná přibude i Linux. V případě přístupu jen přes web není instalace u klienta nutná. SQL server tam je proto, že datový sklad, ač se v něm soubory organizují jako na běžném disku, je ve skutečnosti SQL databází. Díky tomu je možné i fulltextové prohledávání. V provedení Software602 hledá i tvary slov, nejen přesnou zadanou podobu slova. Indexovány jsou dokumenty z kancelářských programů, z pochopitelných důvodů nelze prohledávat obrázky a podobně.

Pokud nechcete nic instalovat, můžete k souborům na eDocku přistupovat přes běžný internetový prohlížeč, po přihlášení uvidíte strukturu adresářů spolu se soubory, kam máte přístup. Administrátor může nastavit různým uživatelům různá oprávnění a řídit, kde mohou číst, kde vytvářet či měnit soubory a podobně. Stejně tak lze v administraci vytvářet skupiny uživatelů pro snadnější obsluhu. Přes web můžete dokumenty i otevírat, v tom případě se vám otevřou pomocí ActiveX, prostě jako když otevíráte dokument Wordu z Webu. Přes web ale upravený dokument neuložíte. Přes web můžete mazat existující soubory, přidávat do eDocku vlastní ze svých disků a podobně.

Pokud si nainstalujete klientskou část, budete mít přístup k souborům eDocku i z běžného počítače. EDock se nechová ale jako další síťový disk (pracuje se na tom), takže práce se soubory je o něco komplikovanější. K Dokumentům přistupujete přes samostatný program, případně je otevíráte v kancelářských programech přes upravené dialogy pro otevírání a ukládání souborů. Pro komunikaci mezi aplikacemi a eDockem je využíváno rozhraní ODMA (Open Document Management API), které musí konkrétní aplikace podporovat. Od Microsoftu to je Word, PowerPoint a Visio, Excel 2000 kupodivu nikoli (XP jsme nezkoušeli). Ze strany Software602 je pochopitelně podpora ODMA zabudována do PC Suite. Pokud chcete otevřít dokument z eDocku v aplikaci, která ODMA nepodporuje, musíte jej překopírovat na normální disk a tam otevřít.

Velmi přitažlivou vlastností eDocku je síťová licence na plnou PC Suite 2001 (tedy včetně Plus Packu). Z vlastního serveru eDock lze instalovat nejen klientský program pro přístup, ale také plnou verzi PC Suite. Není nutné vyplňovat licenční čísla, podmínkou je pouze správné jméno a heslo k danému eDocku. Instalace plné PC Suite je podobně jednoduchá a lze ji provést také přes Internet. Pětiuživatelský eDock přitom stojí 25 000. Pět uživatelů znamená pět různých definovaných uživatelů, za jedním uživatelem tak mohou být i třeba všichni zaměstnanci z jednoho oddělení nebo všichni dealeři.

EDock je v podstatě odpovědí Software602 na dokumenty v síti WWW, jak je nabízí Microsoft Office. Za výrazně nižší cenu lze získat systém, který bude menším firmám bohatě stačit a bez velkých problémů dostane jejich dokumenty na web. Navíc je doplněn síťovou licencí PC Suite, což zjednoduší instalaci i správu licencí. Zatímco firma bude své dokumenty ukládat na tak trochu jiný disk, získá fulltextové prohledávání zohledňující češtinu a okamžitou publikaci dokumentů na webu.

Zřejmě největší slabinou je kromě chybějící podpory v Excelu (obviňovat Software602 z toho jaksi nejde) oddělená povaha datového skladu. Až se bude eDock chovat jako nějaký další síový disk a bude tak přístupný prakticky z libovolných aplikací, jeho využitelnost násobně vzroste. Stejně tak nebude nutné používat nestandardní dialogy pro přístup k souborům.

Diskuze (26) Další článek: Český Service Pack 2 pro Windows 2000 k dispozici

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,