Google | Dokumenty Google

Dokumenty Google teď zobrazí skryté značky formátování. Trvalo to jen 17 let

Google oznámil, že na přelomu ledna a února přidá do Dokumentů funkci, o které jste si určitě mysleli, že už tam je. Nebo byste ji alespoň od pokročilého textového procesoru očekávali. Novinkou je totiž možnost zobrazení značek formátování či netisknutelných znaků (non-printable characters).

Ve Wordu a jiných aplikacích tuto funkci symbolizuje ikonka odstavce ¶, po aktivaci se v textu jinou barvou objeví značky ukazující, kde jsou klasické či nezlomitelné mezery, odsazení tabulátorem, konec stránky atd.

Díky nim můžete dokument opravit po typografické stránce. Značky prozradí, kde máte omylem dvě mezery, kde je prázdný řádek místo přirozeného rozestupu dvou osdtavců…

Dokumenty Google tuto funkci neměly za celých téměř 17 let existence. Doinstalovat se dala pomocí rozšíření třetí strany. Uměl to například doplněk Show, který s více než dvěma miliony stažení patří mezi ty nepoužívanější.

Nová funkce by měla být dostupná pomocí nabídky Zobrazit | Zobrazit netisknutelné znaky, vyvolat ji půjde i zkratkou Ctrl+Shift+P (Cmd+Shift+P na Macu), ale v době psaní tohoto článku ji v Dokumentech ještě pořád nevidím. Podle nápovědy Googlu už by přitom měla být jak v osobních účtech s Gmailem, tak i u placených Google Workspace.

image.png
Diskuze (13) Další článek: Před 20 lety havaroval raketoplán Columbia. Úlomek při startu poškodil křídlo, experti neodhadli důsledky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,