Dokonalý přehled dění na Comdexu

Hlavním řečníkem druhého dne byl Eckhard Pfeiffer, šéf Compaqu známý spíše jako manažerský tank než jako vizionář.
Podzimní Comdex v Las Vegas, největší svátek všech milovníků počítačů a Internetu, neotevřel nikdo jiný jako Bill Gates. Jeho řeč byla očekávana s velkým napětím - Bill sám ví, že bude brána daleko vážněji než cokoli jiného, co za rok pronese, a že se od předáka nejvýznamnější softwarové firmy světa očekávají především vize. Bohužel, vize se nekonaly. První, docela dlouhou část věnoval Bill Gates "deseti důvodům, proč miluji své PC". U vytržení jsem z toho nebyl - kdyby to neřekl Gates, bylo by to zcela nezajímavé, a protože to řekl Gates, publikovaly to všechny internetové noviny. Protože v tomto výčtu asi pětkrát přímo či nepřímo napadl své odpůrce (žaloba ministerstva spravedlnosti USA), je vidět, že to Microsoftu hodně leží v žaludku.

Bill Gates dále sumarizoval nedávné pokroky především v hardwarové oblasti: řekl, že čip Pentium II na 300 MHz je "docela fenomenální" (!), že 20" LCD displeje jsou zatím hodně drahé, ale nebudou, a že DVD rozšíří schopnosti CD-ROM bez újmy na ceně. Přesto, některá nakouknutí do budoucnosti byla docela zajímavá. Počítač pro armádu, který je stejně odolný jako polní čutora, stejně velký, vydrží plavání v mořské vodě, a je samozřejmě připojen na centrální nervový systém - pomocí internetového prohlížeče.

V závěru se Bill Gates zmínil přece jen zmínil taky o nových produktech... jo, od Microsoftu. Windows NT 5.0 mají být "průlomem", nejen v základní architektuře, ale především ve zjednodušování vlastního fungování. Je tu jednak IntelliMirror (proč proboha pořád ty příšerné názvy?), automatická replikace obsahů strojů v síti, automatické rozdistribuovávání upgrade programů po síti. Pomocí IntelliMirroru můžete realizovat "sen administrátora": přijde nový počítač do firmy s totálně prázdným pevným diskem, který půjde do oddělení, jehož zaměstnanci využívají zhruba desítky programů. Admin počítač spustí IntelliMirror, dá si kávu, a až ji dopije, je na počítači přesná kopie softwarové výbavy stroje vedle něj. Zní to hezky, na praxi si počkáme: známe, jak vypadá například Plug and Play v teorii a ve skutečnosti.

Musíme chápat, že Gates cítí potřebu neustále evangelizovat svá řešení a obhajovat svou činnost, místo aby se více věnoval vizím. Drtivá většina uživatelů jeho programů jsou laikové, kteří oblast příliš nestudují, večer sednou před televizi a ve zprávách se dozví, že "Microsoft je firma, která je nyní stále více obviňována ze snah o monopolizaci softwarového průmyslu". Což je na naši, tedy českou televizi, jak by řekl Ota Černý, ještě překvapivě přesná formulace - ale je to jen jeden kamínek mozaiky; velký sice, ale jeden z mnoha.

Microsoft je dnes příliš velká firma na to, aby prezentovala vize; vize totiž nejsou dobré pro obchod, vize jsou dobré akorát pro vizionáře (a novináře). Nejpřesnější hodnocení si Microsoft stejně dal sám: je to "embrace and extend", chytit se novinky či vize a masově ji rozšířit, zpřístupnit. Takový je Microsoft a Gates dneska; jen těch ne moc vtipných útoků na konkurenci by mohlo být míň - ne nadarmo se říká, že konkurenci shazuje jen podřadný obchodník.

Po Billu Gatesovi hovořil první den na Comdexu další velikán - šéf společnosti Cisco John Chambers. Pro mě mnohem atraktivnější a pro svět Internetu možná důležitější - neboť bez konektivity není Internetu, bez routerů není konektivity a bez Cisca ... by alespoň v začátcích moc routerů nebylo. Chambers obhajoval sítě jako takové - jejich nasazení přinese takové úspory produktivity, že firmy, které je v masívním měřítku nenasadí, budou logicky ztrácet, bez ohledu na svou velikost. Tohle teď Cisco často zmiňuje, ale před dvěma lety byli malí zákazníci a levné síťové prvky pro ně nezajímaví - až konkurence Cisca musela ukázat, že tomu tak není a kdysi routerový monopolista dnes tuto oblast těžko dohání. Chambers dále uvedl, že sítě jsou pořád na začátku svého života: "pokud by to bylo jako v baseballu hraném na devět částí, tak jsme teď ve druhé nebo ve třetí".

První den veletrhu se rovněž konalo setkání zástupců velkých společností (nepočítačových) - významných investorů do výpočetní techniky. Všeobecný tón je v tom smyslu, že IT manažeři dorazili na Comdex s plnými peněženkami. Americké ekonomice se totiž mimořádně daří (posledních pár týdnů je jen mráček na jinak dokonale modrém nebi) a rozpočty na moderní výpočetní techniku se neustále zvyšují, letos o 8-10 %. V centru pozornosti nakupujících je Internet a Java, jak jinak.

Hlavním řečníkem druhého dne byl Eckhard Pfeiffer, šéf Compaqu. Směle se pustil do prognóz, což je překvapivé - Pfeiffer je známý jako manažerský tank spíše než jako vizionář. Nejvíce hovoru věnoval rozboru, co rozhodne o tom, že na trhu uspěje ten nebo onen prodejce výpočetní techniky. Podle Pfeiffera to nerozhodne způsob prodeje (tj. zda to bude přes Internet, přímo nebo přes prodejce), ale souhrn daný kvalitou zboží a kvalitou služeb, dostupných za nejnižší možnou cenu. Nejde tedy o jednu jedinou věc, jako je například rychlost dodávky nebo sestavení objednávky přes web, ale o celkový souhrn faktorů, jejichž výsledkem je naprostá spokojenost zákazníka. Komentuji: to samozřejmě vypadá jako fráze, kterou by mohl omílat každý, ale málokdo o to skutečně usiluje a ještě menšímu počtu prodejců se toto daří. Vzpomeňte si sami na své zkušenosti: jste spokojeni s dodavatelem? Měníte jej kvůli jedinému faktoru (cena, rychlost dodávky...) nebo kvůli jedinému slovu, které v sobě ale skrývá vše, a to je nespokojenost? Pojmem známý jako TCS (Total Customer Satisfaction) je doslova omílaný na všech marketingových sezeních firem, kde vůbec není těžké realizovat vlastní produkt (nápoje, cigarety...), a kde tedy vystupuje jako hlavní argument naprosté uspokojení zákazníka. Zcela souhlasím s šéfem Compaqu, že jak se stávají počítače běžnými, stává se i toto argumentem číslo 1. A každopádně to Compaq úspěšně ukazuje v praxi.

Pfeiffer se v druhé části - opět poněkud překvapivě - jednoznačně postavil za svět PC; alternativní platformy jako kdyby neexistovaly. Že předpovídá, že PC vytlačí "těžké železo", čímž jsou míněny mainframe a UNIX servery, je logické; že ani na dolním konci nepřizná právo na život jiným platformám, je překvapivé. Pfeiffer dokonce předvedl prototyp stroje zvaného Compaq PC Theater - počítač, DVD přehrávač a TV v jednom, ovládá se to z klávesnice či dálkovým ovladačem, jak kdo a kdy chce. A jak bude vypadat svět firem vyrábějících počítače? Za pět let má 70% trhu kontrolovat velká čtyřka, a Compaq bude jedním z nich.

Váš názor Další článek: MP3 táhne do boje proti právníkům

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,