Nositelnosti | COVID-19 | Fitbit

Dokážou chytré hodinky a náramky detekovat COVID-19? Fitbit to chce zjistit vlastní studií

Výrobce nositelné elektroniky Fitbit oznámil zahájení studie, jejímž cílem je zjistit, zda lze pomocí chytrých hodinek a náramků detekovat onemocnění COVID-19. V rámci své mobilní aplikace nyní hledá dobrovolníky z USA a Kanady, kteří budou ochotni vyplnit dotazník.

Podmínkou účasti ve studii je minimální věk 21 let, prodělané či probíhající onemocnění COVID-19 či „příznaky odpovídající chřipce“. Výsledkem celé snahy by měl být vývoj algoritmu pro detekci symptomů indikujících onemocnění novým koronavirem.

Detekce COVID-19 nositelnostmi

Dotazník, jehož vyplnění zabere jen několik minut, je součástí výzkumu, jehož cílem je zjistit, zda je možné vyvinout algoritmus pro detekci nemoci. Pochopitelně je ve hře varianta, že studie skončí výsledkem, že takový algoritmus prostě neexistuje. Teoreticky je tu ale i možnost, že nositelnosti dokážou identifikovat i další infekce ještě před propuknutím příznaků.

Momentálně tedy není jasné, zda náramek či hodinky dokážou detekovat COVID-19 před tím, než se projeví příznaky. Probíhající studie zkoumají spojení mezi úrovní okysličení krve, frekvencí dechu a tepem a snaží se zjistit, zda se tyto hodnoty nějak dramaticky mění v případě nákazy novým koronavirem.

Informace z dotazníku budou následně propojeny s daty uživatele, zaznamenanými prostřednictvím nositelných produktů Fitbit. Hlavní otázkou tedy je, zda se prodělané či probíhající onemocnění projevuje na sledovaných biologických funkcích.

Hodinky upozorní na nemoc

Použití chytrých hodinek k detekci zdravotního stavu rozhodně není žádnou novinkou. Existuje hned několik studií, jež se věnují včasné detekci některých onemocnění. Například poslední generace Apple Watch dokáže rozpoznat srdeční arytmii a Fitbit nedávno přidal do několika produktů detekci hladiny kyslíku v krvi.

Fitbit také provádí svou vlastní studii zaměřenou na fibrilaci síní, kterou chce zjistit, zda jeho chytré hodinky dokážou diagnostikovat nemoc, která způsobuje stovky tisíc srdečních záchvatů ročně. Výsledky hodlá předložit americkému Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv v rámci své žádosti o schválení diagnostických funkcí v připravovaných zařízeních.

Pokud by výsledky studie prokázaly, že je možné pomocí náramků/hodinek a algoritmu rozpoznat nemoc v její rané fázi, mohla by aplikace upozornit uživatele na možné riziko ještě předtím, než začne být nebezpečný pro ostatní. Výzkum tak může zlepšit porozumění nemoci a pomoci včas izolovat nakažené jedince.

Koronavirus online

Diskuze (15) Další článek: Velká analýza 10 000 největších webů ukázala, že jsou tak nějak všechny stejné

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,