Dobrého zaměstnance si udržíte si udržíte akciemi

V americké ekonomice se snad úplně každý snaží svézt na vlně úspěchu rychle rostoucích internetových společností. Není nic nového na tom, že tyto firmy motivují své zaměstnance kromě platu také akciemi.
Jan Vaňhara: V americké ekonomice se snad úplně každý snaží svézt na vlně úspěchu rychle rostoucích internetových společností. Není nic nového na tom, že tyto firmy motivují své zaměstnance kromě platu také akciemi. Ty jsou hlavním prostředkem k udržení kvalitních zaměstnanců, protože vzniká přímá vazba zaměstnanců na úspěch firmy a tím i šance rychle zbohatnout.

Klasické firmy nabízejí akcie klientů

Ale co firmy "staré ekonomiky", například typické servisní společnosti, které pracují pro společnosti nové ekonomiky? Jak mají udržet kvalitní zaměstnance, když vlastní akcie nemají, na burze obchodovatelné nejsou a kromě peněz nemohou nabídnout jinou výraznou motivaci? Jedná se především o reklamní, marketingové a konzultantské firmy nebo právní kanceláře. Zaměstnanci těchto klasických firem navíc vidí kolegy v internetových společnostech, ze kterých se díky akciím přes noc stávají milionáři, a jejich motivace odejít k firmě nové ekonomiky je skutečně značná.

Aby tyto klasické firmy zabránily odchodu zaměstnanců, vymyslely strategii, ve které nenabídnou zaměstnancům vlastní akcie, ale akcie klientů, pro které pracují. Aby tuto strategii mohly realizovat, musejí naprosto nekompromisně požadovat od svých klientů akcie jako část platby za své služby. Na tomto způsobu platby není nic nového - akciemi se platilo odjakživa. Rozdíl je však v obrovském rozsahu, v jakém se platba akciemi aplikuje v nynější době - často jsou akcie dokonce upřednostňovány před hotovostí.

Akcie lze použít i jako platidlo

V určitých případech dochází až ke kuriózním situacím, kdy začínající firmy s dostatkem peněz z rizikového kapitálu explicitně nabízejí za služby hotovost. Bývají dokonce ochotny zaplatit více peněz, než jim bylo účtováno, s jedinou podmínkou: že dodavatelé nebudou požadovat jejich akcie.

Americký tisk je plný případů, kdy jimi dostala zaplaceno i uklízečka kanceláří nebo obyčejní řemeslníci, kteří takovou platbu vyžadovali za nejrůznější drobné služby. Nejčastěji se však platí za nájmy kanceláří, marketingové, reklamní, právní služby a velmi často také zprostředkovatelům zaměstnanců (často je přes zprostředkovatele účtován celý plat, z něhož 50-100 % tvoří akcie).

Podílové fondy jsou tu pro zaměstnance

Jak klasické firmy distribuují akcie, které získají od klientů, mezi své zaměstnance? Většinou vytvoří speciální fond, do něhož vloží akcie všech svých klientů. Poté klíčovým zaměstnancům poskytnou v tomto fondu podíl. Existují i složitější a kreativnější varianty, které využívají například investiční banky. Merill Lynch umožňuje středním a senior bankéřům investovat až jeden milion dolarů jejich vlastních prostředků v investičním fondu zaměřeném na nové technologie, média a telekomunikace. Banka těmto bankéřům ke každému investovanému dolaru přidá další dva dolary navíc a zaměstnanec dostává zisk generovaný fondem z celé investice, t.j. ze tří dolarů na každý investovaný dolar. Mladším bankéřům je nabídnuta jiná forma: možnost koupit opce na akcie tohoto fondu a počkat na distribuci zisku, což je většinou vázáno na vzdálený horizont několika let.

Motivací přijímat akcie jako platbu je skutečnost, že společnosti jednou budou veřejně obchodovatelné a akcie dosáhnou značné hodnoty. Ani nedávná korekce cen na Nasdaqu neodradila společnosti od přijímání akcií místo hotovosti, pouze začaly být v rozhodování, od koho akcie vezmou a od koho nikoli, výrazně opatrnější.

Akcie vám pomohou stát se milionářem

Tento systém velmi dobře funguje a na akciích již v USA zbohatly statisíce zaměstnanců. Vypadá to pro české zaměstnance jako pohádka? Možná ano. Otázkou ale zůstává, zda by na takový obchod vůbec přistoupili. Je dobré si uvědomit, že zaměstnanci nezískávají opce na akcie zadarmo. Velmi často pracují za pouhou část obvyklého platu v hotovosti a zbylou část dostávají v opcích na akcie. V tomto případě investují své schopnosti, čas a energii, což je značná osobní investice a přínos pro společnost. Firma nic neriskuje, pouze dává zaměstnancům příležitost podílet se na možném budoucím úspěchu. Jestliže se firmě nedaří tak, jak má, zůstanou zaměstnancům v rukou bezcenné papíry. Stejně tak mohou přijít o vše, pokud jsou z nějakého důvodu propuštěni před dobou, kdy mohou opce vyměnit za akcie, přičemž tato lhůta může činit i několik let. V případě úspěchu jsou z nich ale naopak milionáři.
Diskuze (2) Další článek: Upovídané laserovky od HP

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,