Dobré zprávy, špatné zprávy: utrácení do informačních technologií se posouvá do středních firem

Velcí utrácet nepřestanou, malí a střední začnou. Pro koho jsou to dobré a pro koho špatné zprávy?
Podle proslulého Gallupova institutu se utrácení v oblasti informačních technologií přesune z oblasti velkých firem do oblasti středních – přesněji řečeno, velké firmy utrácet nepřestanou, střední začnou. Gallup to dovozuje i číselně: zatímco měsíční útrata střední americké firmy byla loni v okolo 14 000 USD měsíčně, je to nyní 30 000 dolarů (střední firma je podle Gallupa definována jako společnost s více než stovkou zaměstnanců a obratem mezi 20-500 mil. dolarů). Hlavním zdrojem tohoto až úžasného růstu je oblast služeb, což dokládá i skutečnost, že v loňském roce bylo v USA propuštěno 200 000 pracovníků ve výrobě, ale byly současně vytvořeny neuvěřitelné dva milióny pracovních míst ve službách (nejen v počítačích, pochopitelně). Vzrůst investicí je také potvrzen tím, že střední firmy jsou nyní nejvíce rostoucí a nejprofitabilnější oblastí americké ekonomiky.

Živě komentuje: nepochybuji, že Česká republika se zachová velmi podobně, dokonce i bez obvyklého zpoždění za americkou ekonomikou. Pro naši oblast musíme mírně zredukovat kritéria na to, co je to střední firma – uvádí se nižší dolní limit v zaměstnancích (okolo padesáti), pochopitelně i v obratu, kde střední firmy začínají někde na 100-400 mil. Kč, podle typu firmy (v obchodu je laťka výš, ve službách níž).

Největší firmy působící v oblasti IT služeb u nás – jmenujme např. PVT.net, APP Group, FCC Folprecht/Logica, Debis/Oasa, PC-DIR, ale také oddělení služeb velkých hardwarových či softwarových společností – již v loňském roce začaly provádět obrat směrem ke středním firmám. Velké společnosti jsou totiž jednak „obsazeny“, jednak nebývale zchudly; což o to, střední firmy také nejsou dvakrát bohaté, ale většinou nejsou obsazené, nemají svého stálého, smluvního dodavatele především náročnějších služeb.

Vzrůst investic středních firem do informačních technologií bude ovšem dán i nově realizovaným „outsourcingem“, nepůjde tedy o ryzí zvýšení toku financí do této oblasti. Většina středních firem si totiž dosud řešila problémy s IT sama – pracoval v nich jeden programátor a jeden admin/holka pro všechno, a ti dříve řešili z dnešního pohledu trivialitky: konfigurace Novellu, instalace pár kancelářských programů na pár pécéček ve firmě, doprogramování maker a jednoduchých aplikací. Dnes se ale na tyto firmy valí záplava „informačních technologií nového věku“: informační systém, ekonomický systém, groupwarový systém, e-mailový systém, web server, databázový systém… a na toto už není možné mít jednoho „univerzálního“ zaměstnance, proto se tyto služby vysunou ven z firmy. Samozřejmě ovšem balík výše uvedených systémů znamená velké investice do software a hardware, ale firmy se jim pravděpodobně nevyhnou – znamenají totiž konkurenční výhodu a ta může na dnešním velice vyrovnaném a obtížném trhu tou rozhodující výhodou k přežití.

Váš názor Další článek: Computer 1/99

Témata článku: , , , , , , , , , ,