Do nitra garáže Googlu pro auto bez řidiče

Google už několik let vyvíjí technologii auta bez řidiče. Jak přesně fungují jednotlivé systémy a co vše Google zkouší u vlastního prototypu samořídícího vozu?

Senzorový systém

Odhalili jsme, jak funguje samotný software a umělá inteligence vyhodnocující snímaná data. Jak ale probíhá samotné snímání? Základem je rotační systém spousty laserů na střeše automobilu.

628x471.jpg
Rotační systém různých laserů (Zdroj: SFGate)

Lasery pomocí rotace vytváří hustou síť, která se odráží od blízkých i vzdálenějších objektů. Snímač využívá různých typů laserů, které se odráží od různých materiálu a nasnímaná data umožňují vytvořit trojrozměrný model okolí a objektů kolem vozidla.

Snímač rotuje rychlostí několika otáček za sekundu, takže jsou informace neustále aktuální a mnohem přesnější, než u člověka využívající oči upřené vždy jen jedním směrem. Lasery slouží pro rozpoznávání druhů objektů – zda jde o auto, motorku, člověka, cyklistu, dopravní značku, semafor, přechod pro chodce a podobně.

 2014-08-11 v 13.15.20.jpg
Lidé jsou žluté objekty, cyklisti červené. Rozpoznávání probíhá na bázi velikosti i rychlosti pohybu v prostoru

Další součástí technologií v autě bez řidiče od Googlu jsou radary, které pouze přesně a v reálném čase měří, jak rychle se okolní objekty pohybují. Radary jsou schopné snímat rychlosti i objektů, které jsou za překážkou a běžným okem nebo laserem nejsou viditelné. Ať už se jedná o člověka za stromem nebo druhé vozidlo před námi, které normálně nelze vidět. Google k tomu využívá i odrazů pod autem před námi, díky čemuž dosáhne radarový systém ještě dále.

 2014-08-11 v 13.20.02.jpg
Práce na silnici a vyhnutí překážce

Nedílnou součástí jsou klasické barevné kamery, které slouží pro rozpoznávání barev. To je důležité pro snímání semaforů a vyhodnocování, co by mohlo získat zvýšenou prioritu. Typickým příkladem jsou oranžová výstražná světla, červená na semaforu a podobně. Zatímco lasery se starají o zjištění objektů a rozpoznání druhu objektu, klasické kamery pak dodají dodatečné informace o barvě. A vše vyhodnocuje počítač v redundantním zapojení.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,