Hardware | Procesory

Do jádra čipu: Jak vypadá a funguje procesor Intel generace Coffee Lake

Jak to funguje uvnitř procesoru a z čeho se vlastně skládá? Nějaký základ jste možná už někde pochytili, ale my se dnes blíže podíváme nejen na obecný princip procesoru, ale nahlédneme do nitra konkrétního aktuálního čipu od Intelu. 

Jak je konstruován moderní počítačový procesor, je hezky vidět na čipu Coffee Lake od Intelu. Nejvíce místa na něm zabírá grafické jádro, samotná procesorová jádra, kterých je na čipu níže hned šest, jsou vcelku maličká. Všechna i s grafickým jádrem jsou společně s proužky L3 cache propojena vnitřní kruhovou sběrnicí Ring Interconnect, která připojuje i část nazvanou Systémový agent. Ta zajišťuje vstupy a výstupy procesoru, proto obsahuje řadič displeje, paměťový řadič, PCIe sběrnici a u některých modelů procesorů i rozhraní pro připojení eDRAM paměti, de facto L4 cache pro zrychlení grafického čipu

babd5ff1-d37f-4d69-b663-e85e1790ec53 
Uspořádání čipu Intel Coffe Lake

Jedno jádro procesoru Coffee Lake lze rozdělit na tři základní sekce, kde se první (Frond End) stará o načítání dekódování instrukcí, druhá (Execution Engine) o jejich provádění a třetí (Memory Subsystem) o ukládání výsledku a práci s pamětí.

Front End

První část procesoru, tzv. Front End,  1  se stará o získávání instrukcí a jejich dekódování. Coffee Lake pracuje s vnitřními instrukcemi na nízké úrovni, jednoduchými operacemi, které umí jeho výpočetní jednotky přímo zpracovat. Instrukce zadané programátorem (sada x86) jsou na tyto instrukce převáděny (dekódovány). Jedna x86 instrukce je tak rozdělena podle složitosti na jednu či více mikroinstrukcí (µOP).

Pokračování článku patří k prémiovému obsahu pro předplatitele

Chci Premium a Živě.cz bez reklam Od 41 Kč měsíčně
Váš názor Další článek: Samsung představil ekologické balení elektroniky: z krabice od televize postavíte třeba domeček pro kočku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,