Do čtyř let průměrný mobil přenese 7 GB dat měsíčně. A to teprve začne 5G

  • Cisco zveřejnilo odhady z oblasti mobilních přenosů dat
  • Očekává se několikanásobné zvýšení jak podílu mobilních zařízení a uživatelů, tak i objemu dat
  • V roce 2021 bude 5G teprve „startovat“

V oblasti mobilního připojení nyní dochází k významným bojům, především v naší „specifické“ lokalitě, která je držena trojkou operátorů se snahou vydržet s předraženými mobilními daty co nejdéle. Nové podmínky a zákony ale tento stav doufejme zlepší.

Budoucnost totiž bude velmi náročná na objem dat, alespoň tak to předpovídá nová detailní studie od společnosti Cisco.

Datová náročnost mobilů masivně naroste

Smartphony se staly celosvětovým fenoménem a už dnes budete jen velmi těžko hledat uživatele, kteří nějaký druh chytrého telefonu nevlastní. Ceny se dostaly extrémně nízko a může si je dnes dovolit takřka každý.

Ještě před několika lety však byla situace zcela opačná – chytré mobily měli jen nadšenci do nejmodernějších technologií, dnes už jde o běžné zařízení srovnatelné třeba s televizí, ledničkou a podobně. Avšak oproti těmto zařízením nejsou mobily sdílené, takže každý člověk vlastní minimálně jeden mobilní telefon.

Klepněte pro větší obrázek
Celkový objem IP přenosů z mobilních telefonů (Zdroj: Cisco)

S rozmachem chytrých mobilních telefonů, které jsou připojené do internetu – ať už přes Wi-Fi nebo přes mobilní datovou síť, souvisí i rychlý růst objemu přenosů dat. Jak lze vidět na srovnávacích grafech, zatímco v roce 2011 chytré mobily tvořily pouhých 0,7 % objemu dat vůči počítačům, v roce 2016 už je to 16 %.

Co na to FUP?

Nejde jen o technologii a bezpečnost, na rostoucí datové toky musí reagovat i operátoři. Ve světě už začínají být běžné neomezené datové tarify, u nás je ale situace tristní. Blíže se tématu předražených služeb věnuje MobilMania.cz

Předpověď Cisca na rok 2021 ukazuje, že poměr objemu dat přenesených přes mobil a počítač se takřka vyrovná. Nelze se tomu divit – stále více uživatelů sleduje i datově náročný videoobsah přímo na mobilních telefonech místo na počítači.

Cisco si všimlo i významného růst v oblasti celkových mobilních přenosů, které v roce 2011 tvořily pouze 1,5 % IP přenosů. Minulý rok už to totiž z celkového koláče přenesených dat na internetu tvořilo 8 % a pokud bude tento trend pokračovat, v roce 2021 bude mobilní datový přenos tvořit 20 % podílu dat přenesených přes internet.

Klepněte pro větší obrázek
Poměr datových přenosů přes pevnou a mobilní síť (Zdroj: Cisco)

V řeči celkových čísel by tak mělo jít o přibližně 49 EB dat (ExaByte), což znamená ročně kolem půl ZB (ZettaByte) dat. Bude se přitom jednat o kombinaci všech možných technologií – 3G, 4G i 5G, které se rovněž používají pro desktopové mobilní připojení. Objem dat by měl růst dvakrát rychleji než u pevných připojení, které jsou řešené přes telefonní linky nebo třeba optické připojení.

Nástup sítě 5G bude postupný

I když všude vidíme a slyšíme neustále zmínky o budoucí generaci mobilního připojení pomocí technologie 5G, stále jde o technologii, která bude získávat tržní podíl velmi postupně a rozhodně nebude všude dostupná ani v roce 2021.

Na grafu podílu mobilních technologií lze vidět, že v současnosti je jasným trendem 4G, které si drží podíl 69 %, přičemž sítě typu 3G tvoří 24 % mobilních přenosů. Do roku 2021 Cisco předpovídá obrovský růst dat přenesených přes sítě 4G – z přibližně 10 EB dat za měsíc na 50 EB dat měsíčně. Objem dat přes 3G sítě bude růst jen pozvolna a v roce 2021 by měl mít stále slušný 19% podíl z celkových mobilních přenosů.

Ale zatímco 4G by dle odhadů mělo v roce 2021 mít už 79% podíl přenesených mobilních dat po celém světě, sítě 5G budou i přes stále nízký 1,5% podíl na trhu generovat takřka stejný objem dat jako všechny zařízení využívající 4G dohromady.

Klepněte pro větší obrázek
Růst objemu dat za měsíc dle jednotlivých technologií (Zdroj: Cisco)

Umožní to především rychlosti, které budou sítě 5G nabízet, díky čemuž se tento způsob mobilního připojení stane i mnohem použitelnější jako lokální domácí nebo firemní připojení, ze kterého se bude připojovat více zařízení přes Wi-Fi nebo ethernet. Bude to zkrátka řešení pro lokality, kde není rychlé pevné připojení. Technologie 5G totiž nabízí kromě vysokých rychlostí také velmi nízké odezvy, které se vyrovnají pevnému připojení.

Průměrná rychlost mobilního připojení by dle předpokladů měla být 20,4 Mb/s, což je přibližně třikrát více, než je tomu dnes (6,8 Mb/s). S tím souvisí i množství přenesených dat na jednoho uživatele, které by mělo stoupnout čtyřikrát na průměrně 6,8 GB za měsíc. V současnosti je to 1,6 GB za měsíc.

Tři čtvrtiny těchto přenosů by v roce 2021 mělo způsobovat video v různých formách, ať už ze záznamu, tak v rámci živého vysílání nebo videohovorů.

Zlepšení bezpečnosti bude nezbytné

S větším počtem mobilních telefonů a větším objemem dat ale souvisí i nutnost vše řádně zabezpečit. Kritická místa nejen ve firmách, ale i u soukromých osob, budou mít více zranitelných míst, odkud může útočník zaútočit.

Ochrana proti útokům tak musí probíhat na několika úrovních v rámci mobilní sítě, tak i samotného přenosu dat i operačního systému daného mobilního telefonu.

Jak pro Connect.cz uvedl Milan Habrcetl z Cisca, poměr šifrovaného přenosu dat rychle roste, což zabraňuje snadným útokům při přenosu dat. Znamená to ale pouze změnu částí, na které se útočí. I do budoucna je tak nutné brát vážně možné nebezpečí například ze strany zařízení internetu věcí, které budou připojené přes mobilní připojení. Množství a síla těchto zařízení by mohla útočníkům umožnit provádět ještě větší například DDoS útoky, než kdykoli v historii.

Foto: MaxPixel, CC0 Public Domain

5G

5G je označení pro pátou generaci mobilních sítí. Navazuje na sítě čtvrté generace označované 4G, které překonává zejména co se týče zvýšení přenosové rychlosti, snížení odezvy a zvýšení počtu obsluhovaných zařízení. Přečtěte si podrobný článek o 5G

Mohlo by vás také zajímat: Wi-Fi, připojení k inernetu, IoT

Diskuze (24) Další článek: Evoluce nabídky Start: takto se měnila od Windows 95

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,