Linux | Chrome OS

Do Chrome OS je teď možné instalovat linuxové aplikace

Jedním ze základních stavebních kamenů úspěšného operačního systému je dostatek aplikací. Ví to i Google, který do testovacích sestavení svého Chrome OS přidal podporu instalace linuxových programů v instalačních balíčcích ve formátu .deb, jak informuje Android Police.

Obecně lze říci, že na Linuxu lze instalovat programy dvěma způsoby: z repozitáře (funguje podobně jako App Store či Obchod Google Play), nebo stažením a zpracováním instalačního balíčku. Pokud si například budete chtít na Linux nainstalovat klienta platformy Steam, můžete si z oficiálního webu stáhnout balíček ve formátu .deb.

Přestože se podpora linuxových aplikací v rámci Chrome OS, známá také jako Project Crostini, soustavně zlepšuje, dosud chyběla možnost jejich uživatelsky přívětivé instalace ze staženého balíčku. To se nyní mění, byť zatím jen v testovacích verzích tohoto systému.

Do Chrome OS lze instalovat linuxové aplikace z balíčků .deb
Do Chrome OS lze instalovat linuxové aplikace z balíčků .deb

Ve většině distribucí Linuxu založených na Debianu mohou uživatelé instalovat balíčky .deb podobným způsobem, jako se instalují aplikace na Windows. Stejnou funkci lze v beta verzi nově nalézt i v testovacích sestaveních Chrome OS, konkrétně v kanálech Canary a Dev. Dvojím klepnutím na soubor .deb ve správci souborů dojde ke spuštění instalačního procesu.

Aby byla podpora instalace z balíčků funkční, je nutné nejprve v okně terminálu spustit příkazy sudo apt update a sudo apt upgrade. Zobrazí se výzva, že je k dispozici dvanáct nebo více aktualizací, které nezbývá než odsouhlasit a nainstalovat.

I když už bylo možné instalovat balíčky .deb pomocí příkazového řádku, nyní bude celý proces pro začátečníky mnohem jednodušší. Přeci jen ne každý ví, jak používat příkaz apt-get, ale uživatelé se snadno naučí, jaký formát souborů vybírat ke stažení. Veškeré interakce s terminálem, jako je kontrola závislostí a ověřování balíčku, však budou před uživatelem skryty.

Můžeme předpokládat, že v případě úspěšného průběhu beta testů bude tato funkce implementována do stabilní verze Chrome OS. Uživatelům se tak poměrně radikálně rozšíří paleta aplikací, které mohou instalovat na zařízení s tímto operačním systémem.

Diskuze (17) Další článek: Nový lovec planet TESS by měl za dva roky objevit deset tisíc cizích světů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,