Do čeho se bude nejméně investovat: do Linuxu a mainframů

Studie Goldman Sachsu vůbec nepotvrdila často zmiňovaný trend šíření tohoto open source operačního systému v podnicích.
Pozorný čtenář Živě si jistě všiml, že zde publikované závěry mnoha „studií, analýz a prognóz“ si navzájem protiřečí, stejně jako zná dobře průpovídku „lži, zatracené lži a statistika“. Studie přední investiční banky Goldman Sachs, založená na dotazování stovky výkonných manažerů z firem patřících do tisícovky největších společností v USA, obsahuje kromě nijak nevzrušivých závěrů i několik značných překvapení.

Nepřekvapivé je, že tyto firmy nehodlají příliš zvyšovat rozpočet na IT v roce 2002, a také není překvapivé, že firmy dávají v investicích největší priority nákupům od společností, jako je IBM, Microsoft, Dell, Cisco nebo EMC. Nepochybně překvapivý je ale opačný konec žebříčku, kde byly firmy tázány na to, co jsou jejich nejmenší nákupní priority, tj. do čeho očekávají investice nejmenší či s nejmenší pravděpodobností. Tři poslední priority na seznamu tedy jsou: a) mainframe počítače, b) Linux, c) software pro řešení dodavatelských řetězců (supply-chain management). (Naopak, z konkrétních produktů, které se budou nakupovat nejvíce, jsou Windows 2000/XP, bezpečnostní produkty a unixové servery).

Zatímco postupný úpadek mainframe počítačů jistě neudiví, nízké priority Linuxu a supply-chain management software určitě ano: vždyť právě tyto dvě oblasti jsou v řadě jiných materiálů označovány za mimořádně růstové. V čem tedy spočívá tento rozpor? S největší pravděpodobností v zatím velmi nízkém tržním podílu Linuxu – i velký procentuální meziroční nárůst bude znamenat, že u korporací se tyto produkty nebudou příští rok v hojném množství instalovat.

65 % představitelů dotazovaných firem uvedlo, že nehodlá příští rok linuxové počítače instalovat; 24 % uvádí, že v jejich firem se používají oba systémy vedle sebe, ale že Linux nenahrazuje Windows, a pouze 3 % uvádějí, že Linux je jejich hlavním serverovým systémem.

Citované názory manažerů velkých firem jsou něčím jako „barometrem“ současné podnikatelské nálady – a ukazují hluboko pod nulu. Manažeři vesměs hodnotí progresivní technologie, kam patří Linux, CRM, supply-chain atd. kladně, ale hodnotí jejich přínos jako běh na dlouhou trať, a momentálně je zajímají přízemnější starosti, jako například jak se vůbec udržet na trzích a jak zvýšit svou bezpečnost, jak zabezpečit ochranu před útoky zvenčí. Proto příliš nemění základní výbavu svých počítačů (operační systémy na desktopech i na serverech), protože tam je „pata netlačí“.

Diskuze (38) Další článek: Amazon koupil Egghead

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,