Dnešní PC 1. - základní desky, procesory, VGA

24. listopadu 2000
Computer 22/00 SDÍLET NA FACEBOOKU TWEETNOUT

Na základě článku z časopisu Computer 19/00 jsme připravili seriál příspěvků směřujících k základům dnešního "PC computingu". Tyto příspěvky nejsou určeny expertům ale mají za úkol umožnit základní orientaci v dané problematice a také vytvořit jakýsi základní rozcestník k ostatním informacím...

(1) Základní deska, jako jedna z nejdůležitějších součástí počítače, na jedné straně určuje, na straně druhé limituje vlastnosti celé počítačové sestavy. Ne nadarmo má název základní. Pokud se rozhodujete sami o nákupu základní desky a nepatříte do kategorie uživatelů počítačů, jejichž hlavním požadavkem je možnost osadit tuto desku "nějakým" výkonným procesorem, radím vám, abyste si předem uvědomili, kolik a jaké součástky budete chtít na základní desku osadit.

(2) Neopomínejte rozšiřitelnost sestavy o další komponenty. Situace, kdy vám nová zvuková karta zbude na stole, protože patří do PCI slotu, který již samozřejmě volný nemáte, je jistě nemilá.

(3) Pokud již přesně víte, co do počítačové sestavy přijde, a nechali jste si i "fóra" na případnou expanzi hardwaru, potom je velmi dobré projít nabídky obchodníků a prodejců základních desek (samozřejmostí je také poměr cena / výkon). Pamatujte, že pokud již máte základní desku, ne každý procesor do ní bude vhodný.

starší desky:

  • Socket 7 - pro AMD K6, K6-III a starší Pentia
  • Slot 1 - pro starší Celerony, Pentia II a III v SECC (existují redukce na Socket 370)
  • Slot A - pro starší Athlony Classic v kartridži

nové desky:

  • Socket 370 - pro Intel Celeron a Intel Pentium III v pouzdru FCPGA
  • Socket A je domovem pro AMD Duron a Athlon (Thunderbird).

(4) Důležitým parametrem při výběru základní desky bude jistě čipová sada. Na výběr máte z několika možností: Intel BX, Intel 815, VIA Apollo Pro133A, KT133, AMD 760 atd. Efektem výběru té správné bude například integrovaná zvuková karta, vysoká míra integrace jednotlivých komponent atd. Každá z desek má svá pro i proti. Osobně bych doporučoval desky renomovaných výrobců (MSI, Abit, Asus, Soyo, AOpen, Gigabyte, Chaintech...).

(5) Kolik slotů znáš… V dnešní době by na desce neměl chybět žádný z používaných slotů a jejich počet by měl být dostatečný (asi 5) pro připojení více komponent. Na desce tedy hledejte - samozřejmě ještě v prodejně a nikoli doma - AGP, PCI, ISA a také AMR slot (joro: slot AMR je určen pro "soft modemy" a ty zase bývají problémové - na tomto slotu bych tedy tak netrval - a stejně tak na prehistorickém systému karet ISA - tu už raději šestý PCI).

(6) Periferie, jakými jsou tiskárna, skener, myš a klávesnice, se samozřejmě připojují k základní desce do tzv. portů. Jejich počet již moc ovlivnit nemůžete (nynějším standardem je panel konektorů ATX), nebuďte ale překvapeni, pokud vám prostě nezbudou. Tato situace ovšem nastává pouze v extrémních případech, kdy se z vašeho PC stává "raketová základna", na kterou připojujete i autodráhu.

(7) A ceny? Samozřejmě jsou většinou odvozeny od kvalit desky, použité čipové sady a množství a druhů slotů i portů. Pokud chcete ušetřit (což u základní desky považuji za hazard), vejdete se do dvou tisíc korun. Špička se ovšem prodává za cenu blížící se 8 000 Kč. "Zdravým průměrem" je pak cena kolem 4500Kč.

Libor Kříž

Procesory

(8) Procesor (CPU - Central Processor Unit) je mozkem počítače. K tomu, aby "myslel" na maximum, potřebuje odpovídající srdce. Tím je čipová sada, která je samozřejmě umístěna na základní desce. Z uvedeného vyplývá, že není možné zakoupit tyto dvě základní komponenty, jak nás napadne. Proto i rady, zda vaším procesorem bude Intel nebo AMD, lze velmi složitě formulovat.

(9) Důležitým faktorem je frekvence jádra, udávaná v MHz (i když se rozhodně nejedná o konstantu výkonu). Doporučuji dnes přemýšlet směrem nahoru od hranice 500 MHz (vzhledem k nízkým cenám CPU to nebývá velký finanční problém).

(10) Hlavní rivalové Intel a AMD vykazují velmi dobré výsledky a lze je považovat za naprostou špičku. Pokud požadujete od nové sestavy jistý, reálný výkon pro hry a aplikace, které prostě potřebují dobrý "motor", doporučuji Intel Pentium III, Intel Celeron, AMD Duron nebo AMD Athlon. Rozdíl v cenách je dosti patrný. AMD se svou prázdninovou novinkou, procesorem AMD Duron 600 MHz, naprosto vyhrála cenové války. A nikoli jen cenou. Mým doporučením, pokud kupujete nebo sestavujete novou počítačovou sestavu, je koupě procesoru AMD Duron. Jeho výkony jsou srovnatelné s Pentiem III a v některých testech vychází i lépe, avšak je levnější.

(11) Procesory VIA jsou určeny pro nenáročné aplikace a vyhovují jim hlavně svou cenou. Jejich výkony nelze srovnávat s výše uvedenými značkami.

(12) Pokud jste rozhodnuti měnit kompletně vnitřnosti počítače, vězte, že poměr cena/výkon jasně rozhodl pro značku AMD. Pokud ovšem požadujete maximum a ceny procesorů vás až tak nezajímají (výkonný počítač je pro vás zásadním výrobním prostředkem), počkejte si na novinku od Intelu - Pentium 4 (nebo na novou řadu od AMD - Palomino...).

Tomáš Pitner

Grafické karty, VGA

(13) Nakupujte s chladnou hlavou! Uvědomte si, že výkon všech komponent, z nichž je počítač sestaven, by měl být vyvážený. Používáte-li například starší počítač osazený procesorem se slabším výkonem, ani grafická "superkarta" situaci nezachrání.

(14) Investujte rozumně! Zamyslete se nad otázkou, v jaké aplikační oblasti budete svůj počítač s novou grafickou kartou využívat. Jedná-li se například o počítač pro kancelářské použití, nemá cenu investovat do výkonného grafického akcelerátoru, který je naopak nutný pro hráče počítačových her a milovníky videa a multimedii.

(15) Preferujte sběrnici AGP! Vlastníte-li počítač se základní deskou vybavenou slotem pro sběrnici AGP, je rozumné koupit grafickou karty pro tuto sběrnici. Koupi grafické karty pro sběrnici PCI lze doporučit pouze do počítačů, které slot sběrnice AGP postrádají. Vyhýbejte se základním deskám s integrovanou grafickou kartou bez vyvedené sběrnice AGP (np. s čipsetem i810)!

(16) Pozor na násobky sběrnice AGP! Všimněte si, jaký násobek sběrnice AGP podporuje základní deska vašeho počítače a jaký podporuje uvažovaná grafická karta. Je sice zaručena vzájemná kompatibilita, avšak např. výkon karty podporující AGP 4× vložené do základní desky s AGP 2× bude omezen možnostmi AGP 2× (joro: ).

(17) V běžné kanceláři netřeba plýtvat penězi! Provoz jednoduchých kancelářských aplikací je nejméně náročný na výkon grafické karty. V kanceláři vystačíte s většinou nejlevnějších karet (např. s čipy S3 Trio 3D nebo starší karty ATI 3D Charger), osazených 4-8 MB paměti. Grafickou kartu "do kanceláře" pořídíte již za ceno okolo 1 000 Kč. Zde je možno využít integrované graf. karty.

(18) V domácnostech zvažte poměr cena/výkon! Počítače zde plní úkoly s velmi proměnlivými nároky na výkon grafické karty, měly by tedy disponovat kartou s dostatečnou rezervou výkonu. Vhodné jsou např. karty s čipy Riva TNT2 nebo Rage 128 PRO a 16 MB paměti. Takovou kartu koupíte za cenu 2 500-3 000 Kč. Nejlepší výkonnější řadou se pak jeví GeForce2 MX.

(19) Grafici a hráči, připravte si peněženky! Počítače sloužící jako grafické stanice a stroje hráčů počítačových her vyžadují po stránce grafiky maximální výkon. Oblíbené jsou karty osazené čipy G400 / 450 nebo čipy GeForce a 32 MB paměti. Paměti však není nikdy dost. Ceny těchto karet se pohybují nad hranicí 4 000 Kč.

(20) Televize místo monitoru! Pokud vás láká využití televize místo monitoru (joro: vhodné pouze pro DVD a hry - nikoliv pro práci), je nutné vybrat grafickou kartu s TV výstupem. Výhody tohoto řešení, např. při přehrávání PC filmů na TV, jsou zřejmé. Většinu karet vybavených TV výstupem koupíte pouze o několik set korun dráž, než stejný model bez TV výstupu. Opačným případem je televize v PC - to se řeší přídavnými kartami s TV tunerem (který bývá integrovaný přímo do některých karet - All-In-Wonder...)

(21) Pozor na ovladače! Pokud se rozhodnete instalovat do vašeho počítače systém Windows 2000, ujišťujeme vás, že čím novější a složitější grafické karty využíváte (např. All-In-Wonder), tím více roste procento nekompatibility. Proto raději před koupí vyzkoušejte, zda leckdy pochybné samolepky "Windows 2000 ready" nejsou pouhým obchodním trikem. Faktem je skutečnost, že společnost ATI přichází na trh s ovladači svých výrobků později než například nVidia.

Aleš Kostrhoun

Váš názor Další článek: Computer 22/00

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,