Dnešek je dnem Windows Vista, máme video z reálného provozu

Po letech čekání konečně nastal den, kdy se Windows Vista dostávají - byť jen pro velkoodběratele - na trh. Třicátý listopad 2006 může být začátkem nové éry světa Windows. Sledujme přivítání hýčkaného následníka Windows XP. Vše co se dnes ve světě bude dít pod taktovkou Microsoftu a sedmiminutové video z Windows Vista navrch.

Dnešní den je po letech čekání dnem skutečného uvedení Windows Vista na trh. Zatím se k novým Windows dostanou pouze odběratelé hromadných licencí. My, koncoví zákazníci, musíme počkat ještě další dva, na českou verzi pak dokonce tři měsíce.
 
Windows Vista byla v přípravě od roku 2001, svět jimi žije zhruba poslední tři roky a čím blíže jsme byli jejich dokončení, tím více se na nás ze všech stran valilo zmínek o nich. Na Živě jsme Windows Vista v posledním půlroce věnovali řadu technicky orientovaných textů popisujících jejich vlastnosti a novinky, provozujeme VistaBlog a v současné době jsme ve dvou třetinách šestidílné recenze.
 
30. listopad bude dnem velkých oslav společného uvedení Windows Vista, Microsoft Office 2007 a Microsoft Exchange Serveru 2007 na trh. Tu největší spustí Steve Ballmer zítra večer našeho času v prostorách akciového trhu Nasdaq v New Yorku. Datum začátku prodeje licencí na Windows Vista je stanoveno celosvětově, distribuce tak bude zahajována podle jednotlivých časových pásem. Akce spojené s uvedením Windows Vista se odehrají rovněž postupně a to v některých ze států, kde se prodávají primárně pět základních jazykových verzí: anglická, japonská, španělská, německá a francouzská. Lokalizace postupně přibývají a do 30. ledna, tedy data uvolnění pro koncové spotřebitele, jich bude dostupných celkem 18. O probíhajících akcích budeme čtenáře aktuálně informovat.

Co čeká Microsoft

Před Microsoftem je zákeřný úkol: Jeho nové produkty totiž musí potvrdit a podpořit současné postavení firmy. Po pěti letech odmlky si Microsoft nemůže dovolit selhat - ať už po kvalitativní či vizionářské stránce svých produktů. Obchodníci z Redmondu musí v zájmu naplnění vize své firmy vyvinout tlak především na výrobce hardwaru a přimět je tak k podpoře čtyřiašedesátibitové varianty Windows Vista, která byť má být nosným bodem budoucnosti operačních systémů Windows, je v současné době kvůli svým nárokům na ovladače a jejich neexistenci prakticky nepoužitelná.
 
Zcela nezbytné je Windows Vista dokončit, jakkoli tento požadavek možná zní paradoxně, když v posledních dnech finální verzi tohoto systému sami recenzujeme. Problém tkví v tom, že řada součástí Windows či mnohé ovladače jsou stále problémové či (zejména v případě ovladačů) zcela chybí. Jim Allchin přislíbil, že jeho tým neusne na vavřínech a veškeré nedostatky Vist opraví. Záplaty budou servírovány tradiční cestou přes systém Windows Update, přičemž ty nejdůležitější by měly být dokončeny do zahájení prodeje koncovým zákazníkům. Vydání SP1 pro Windows Vista by mělo přijít zároveň s vydáním systému známého jako Windows Server Longhorn někdy ve druhé polovině příštího roku. Microsoft by se měl rovněž soustředit na urovnání antimonopolních sporů, které jsou proti němu vedeny hned na několika kontinentech.
 
Jaké jsou výchozí podmínky? Microsoft má vzhledem ke své velikosti jen velmi málo reálných konkurentů. Tržní kapitalizace (součet ceny všech akcií) firmy dosahuje téměř 290 miliard amerických dolarů, což je asi 6,38 bilionu korun. Pro srovnání tržní kapitalizace Googlu činí asi polovinu toho, co Microsoftu (149 miliard USD). U Applu jde o částku ještě nižší, konkrétně pak 67 miliard dolarů. Někteří ekonomové však zastávají názor, že cena akcií Googlu je silně nadhodnocena, přičemž reálná hodnota společnosti může být oproti tržní kapitalizaci až poloviční. Černým Petrem na straně Googlu pak zůstává pomalá inovace, ke které dochází u většiny společností, které narostou nad určitou velikost.
 
Inovaci Google potřebuje, protože Microsoftu se jej podařilo trumfnout ve vývoji Googlu vlastního klíčového byznysu, kterým je webové vyhledávání a s ním spojené inzertní služby a služby s přidanou hodnotou. Microsoft vytvořil portál Live, který, byť pravděpodobně zdaleka nedosahuje návštěvnosti Googlu, je technologicky inovativnější a tudíž pokročilejší. Webový portál Live však samozřejmě není pro Redmond klíčovým byznysem. Jde spíše o reakci na prozření nad obrovským pokrokem webových služeb a zjištěním, že je s ním třeba držet krok. O to lépe se jeví vržení oněch klíčových produktů (Windows, Office, Exchange) na trh historicky poprvé ve stejnou dobu a navíc za podpory nejen Live, ale i dalších inovací v jiných produktech (Microsoft Expression, Microsoft Zune, Xbox a celá řada dalších).
 
Operační systém rodiny Windows dnes běží na necelých 97 % ze všech desktopových počítačů na světě. Kvůli distribuci velkolicenčním odběratelům a masivnímu prodeji přes OEM kanály lze očekávat, že Windows Vista začnou ze zmíněného čísla velmi rychle ukrajovat svůj podíl. Naznačí něco i styl a myšlenka dnešních oslav uvedení nových Windows na trh?

Redakční video z prostředí Windows Vista

Jste zvědavi, jak vypadá Windows Aero v akci? Jako bonus k naší šestidílné recenzi Windows Vista přinášíme původní redakční video z prostředí Windows Vista. K vidění je start systému, přihlašovací obrazovka stroje připojeného k doméně Windows Server 2003, Windows Sidebar, rozhraní Aero i přepínání aplikací Flip3D, nevynechali jsme ani některé nové spořiče obrazovky. Na instalaci aktualizace systému z Windows Update ukážeme funkci Ochrany uživatelského účtu, předvedeme jednu inovovanou a jednu kompletně novou hru. Nahlédneme i pod pokličku rozhraní Windows Classic či zjistíme, zda již Windows Vista nativně podporují přehrávání filmových DVD.
 
 
V případě, že se vám streamované video zobrazuje s vadným prokládáním řádků, můžete si klip ve formátu FLV přímo stáhnout. K jeho přehrání lze použít například bezplatný nástroj Riva FLV Player.
 
Omluvte prosím nedostatky ve střihu videa, jsou dány omezenými editačními schopnostmi Windows Movie Makeru ve Windows Vista, který má občas potřebu zachovat v obou částech rozdělené videosekvence několik sekund stejného obsahu či již rozdělené sekvence opět spojovat a přehrávat kontinuálně. Windows Movie Maker se při praktickém použití nejeví jako dokončený a vyladěný program.

Diskuze (258) Další článek: Nvidia G80 má problém s ochranou (HDCP)

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,