Dnes začíná WWDC, co můžeme od Applu čekat?

Ačkoliv se nedočkáme hardwarových novinek, i ty softwarové budou zajímavé. Přijdou tři nové operačních systémy a Apple konečně rozjede byznys se streamovanou hudbou.

Konference WWDC bývá každoročně jednou z nejočekávanějších akcí Applu. Ačkoliv se jedná o nabyté čtyři dny určené především pro vývojáře, širokou veřejnost zajímá především úvodní přednáška, na které jsou představeny hlavní novinky. V posledních letech jsme si zvykli, že se jedná především o softwarové záležitosti a pro nový hardware Apple pořádá speciální jednodenní konference. Ani letos tomu pravděpodobně nebude jinak.

mosconebanner2-800x468.jpg
Výzdoba Moscone Centra, kde se WWDC uskuteční pravděpodobně odkazuje na novinky v systému Watch OS (zdroj: 9to5mac.com)

iOS 9

Nová verze operačního systému je tradiční součástí WWDC. Od té s označením 9 se neočekává nic převratného. Rozhodně by neměly přijít designové změny – systém v současné době dobře zapadá do grafiky OS X i Watch OS.

Více než o funkcích se hovoří o optimalizaci systému a především podpoře pro starší zařízení. Apple by tím mohl zareagovat na pomalejší rozšiřování poslední osmé verze mezi uživatele. Jednou z příčin totiž může být zvyšující se velikost samotného systému. Pro majitele zařízení s interní pamětí 16 GB, je problémem instalace nové verze, jenž vyžaduje 4 GB volného místa. Spekuluje se tedy o optimalizaci velikosti. Podporovány by kupodivu měly být i iOS zařízení s čipsetem Apple A5 (iPad 2, iPad mini a iPhone 4S) bez zásadního omezení funkcí. Je to stejná situace jako kdyby Google vydal Android M pro Galaxy Nexus.

Mezi nové funkce má patřit nová vyhledávací nabídka, která nahradí dosavadní Spotlight. Má reagovat na zvyky uživatele a inteligentně mu servírovat data z aplikací. Apple by měl pro tuto funkci vydat i SDK, takže by mohlo být možné zapojení aplikací třetích stran.

Přijít by měla také podpora pro Force Touch, který se očekává od nového iPhonu 6S a iPadu Air 3.

OS X 10.11

Pokud toho moc nevíme o nových funkcích v iOS, spekulace o dalším sytému pro Macy jsou ještě střídmější. Stejně jako u mobilního systému se čeká nové systémové písmo San Francisco a drobné grafické změny se nevyhnou vestavěným aplikacím.

Do OS X by měla dorazit další funkce z iOS – Control Center. Jedná se o vysouvací nabídku pro ovládání jasu, hudby a několika základních funkcí zařízení jako je Wi-Fi, Bluetooth nebo aktivace režimu Letadlo. Původní spekulace hovořily o této funkci již v souvislosti se současnou verzí Yosemite.

Control-Center-OS-X-10.11.jpg
Možná podoba ovládacího centra v OS X

Apple prý s OS X 10.11 přijde s novými bezpečnostními funkcemi. Ta nejdůležitější je nazývána jako Rootless a jedná se o změny na úrovni kernelu. Měla by zabránit přístupu k důležitým systémovým komponentám a zabránit tak infikování systému. V případě OS X může Rootless přinést definitivní konec neoficiálního hardwaru v Macích (typicky SSD) a pokud zamíří i na iOS, Apple by konečně mohl uspět v boji proti jailbreaku.

Nový Watch Kit

Největší slabinou Apple Watch je v současné době absence nativních aplikací třetích stran. Vývojáři mají přístup pouze k velmi omezeným funkcím (glances, notifikace) a už vůbec se nedostanou k vestavěným senzorům. Vše navíc běží na připojeném iPhonu a bez něj aplikace nefungují.

To by se mělo změnit s novým balíčkem pro vývojáře, který přinese kompletní SDK, přístup k senzorům a umožní běh bez připojeného telefonu. Aplikace také bude možné ovládat pomocí Force Touch (silné stisknutí displeje).

Jsme zvědavi hlavně na to, jak Apple dokáže vyvážit otevřené možnosti cizích aplikací a zkrácení životnosti na jedno nabití.

Streamování hudby

Applu nevyšel pokus s iTunes Radio, které konkurovalo Pandoře a i proto si koupil Beats s jejich Beats Music. Nyní se tedy očekává služba plně konkurenční pro zaběhnuté hráče jako je Spotify nebo Deezer. Na Macích bude zakomponována do iTunes, v iOS do nativní hudební aplikace. První spekulace hovořily o ceně 8 dolarů za měsíc, nyní to vypadá na běžných 10 dolarů.

apple_music_french_content.jpg
Existenci nové služby Apple Music nepřímo potvrdil jeden ze zaměstanců Applu na svém Instagramu

Apple by mohl využít svých finančních i personálních možností (Jimmyho Iovina) a konkurenci zničit exkluzivními dohodami s hudebními vydavatelstvími – podobně jako se o to pokouší Tidal. Pokud by se Apple vydal podobnou cestou a tvůrcům navíc nabídl lepší možnosti než Spotify, mohl by původní hráče streamovacího byznysu odsunout na druhou kolej. A to i vzhledem k tomu, že vlastní informace o více než 800 milionech platebních karet svých uživatelů.

Konferenci WWDC je možné oficiálně sledovat na Macích a iOS zařízeních. Pokud žádné nevlastníte, stream poběží na adrese http://p.events-delivery.apple.com.edgesuite.net/15pijbnaefvpoijbaefvpihb06/m3u8/atv_mvp.m3u8. Pro spuštění můžeme doporučit desktopovou i mobilní verzi přehrávače VLC. Pokud nevládnete angličtinou, nebo nechcete sledovat celý průběh, navštivte po sedmé hodině večer Živě.cz, kde bude probíhat online textový přenos v češtině.

Diskuze (110) Další článek: Emot.es: Textoví smajlící nejsou jen :-) a :-(

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,