Dnes začíná výstava Macworld

Diskuze čtenářů k článku

Daniel Trojan  |  20. 04. 2001 19:11

"...v DTP studiích, kde se využívá jejich unikátních vlastností"

Mozna, ze vim, ktere to jsou, ale rad bych slysel formulaci nekoho jineho.

D@niel

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Kuba  |  20. 04. 2001 19:11

Někde jsem četl termín multimediální průchodnost OS. A celkem bych souhlasil.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lukáš Gallina  |  20. 04. 2001 19:11

Stabilita? Vykon? Uzivatelskou privetivost? Myslim ze ve svete PC jsou to opravdu unikatni vlastnosti...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Patrik Veselík  |  20. 04. 2001 19:11

Nechtěl jsem to v článku tolik rozvádět, abych nevyvolal v diskusi válku Intel versus PowerPC, popřípadě Intel versus AMD.

Na PowerMacích (fuj, to je patvar...) je nejlepší procesor, který je velmi kvalitně navržen a má skvělou instrukční sadu. Díky tomu mohou být některé operace v DTP programech výrazně rychlejší, než v obdobném programu s procesory x86.

Vlastně jen díky kvalitní instrukční sadě není nutno použít pro určitou operaci tolik instrukcí, proto mohou být programy kratší, což opět urychluje. Rovněž není nutno mít tak velkou instrukční cache pro stejný efekt. Na disku potom programy nezaberou tolik prostoru.

Dalším tématem k diskusi je operační systém Mac OS. Raději bych nechtěl porovnávat jeho stabilitu s MS Windows 95.....

V neposlední řadě se musím dotknout toho, že firmě Apple se povedl husarský kousek - změnu procesoru (vzpomeňte si na řadu Motorola 68000) za jiný nekompatibilní. Díky výborné softwarové emulaci přímo v operačním systému a zároveň díky velmi kvalitní instrukční sadě těchto Motorol se i při emulaci udržel výkon starších aplikací na rozumné úrovni.

Jediné, co jsem KDYSI vytýkal Apple, byla absence parity v paměťových modulech. Této výhody se Intel zbavil v době příchodu čipové sady Triton pro Pentia, která jako první neměla podporu RAM s paritou. Tím se dobrovolně zbavil PC svět skutečné výhody. Vím, lze si koupit ECC (dnes), ale..........

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Patrik Veselík  |  20. 04. 2001 19:11

Nebojte, nechci si povídat sám se sebou, jenom přidávám kopii tabulky, kde se porovnávají procesory Intel Pentium III a G4.

Zdroj: http://www.apple.cz/powermac/processor.html









Výkonostní specifikace Intel Signal Processing Library




 Test
Pentium III hodinové cykly
G4 hodinové cykly
G4 výkonnost
G4 výkonnost

(Upraveno podle MHz)


1. 1024 dim. Square (bsqr1)
1.30
0.50
2.60 x rychlejąí
2.17 x rychlejąí


2. 1024 dim. Multiply (bMpy2)
1.33
0.75
1.77 x rychlejąí
1.48 x rychlejąí


3. 1024 dim. Dot Prod (DotProd)
2.21
0.50
4.42 x rychlejąí
3.68 x rychlejąí


4. 256 Pt. Complex FFT (FFT)
6.94
4.00
1.74 x rychlejąí
1.45 x rychlejąí


5. 32 tap X 1024 dim. FIR Filter (bFir)
0.95
0.33
2.88 x rychlejąí
2.40 x rychlejąí


6. 32 tap x 1024 dim. Convolution
84.99
11.00
7.73 x rychlejąí
6.44 x rychlejąí


Průměr
16.29
2.85
3.52 x rychlejąí
2.94 x rychlejąí




Procesor 500 MHz PowerPC G4 sVelocity Engine je podle testů pulikovaných společností Intel v průměru 2,94 krát rychlejąí, neľ nerychlejąí 600 MHz Pentium III.









Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Garfield  |  20. 04. 2001 19:11

Pche, jako clovek, zabyvajici se pres dva roky spravou stoprocentni Jablko-site ve firme s cca 100 pocitaci vcetne DTP pracovist, se mohu jen hlasite smat.

Mytus o vyjimecnosti Applu (ziveny mocne samotnou firmou) vznikl cca pred deseti lety. Srovnani v ocich laickeho a zacinajiciho uzivatele muselo dopadnout jednoznacne, nepopiram: GUI prostredi Applu versus prikazova radka MS-DOS se zahadnymi siframi... Ale kdeze nejen lonske pocitace jsou, co platilo kdysi uz je davno, davno pryc.

Dolozim kusymi vykriky z praxe:

Dobry procesor je krasna vec, kdyz pominu pochybnosti (i v tabore sadaru) o serioznosti metod srovnavani hrubeho vykonu procesoru. Jenze pocitac je souhra vsech komponent a tam ani nejnovejsi G4 a iMacy zrovna nevynikaji.

Kvalita hardwaru je hodne kolisava, namatkou si vzpominam na sachovani dodavatelske firmy s pametovymi moduly u stroju G3 a G4, aby vubec seriozne pracovaly. Nektere pripady radeji skoncily vymenou celeho pocitace. U iMacu patri k bezny zavadam a porucham "odesle" CD-ROM mechaniky, nebot jsou poddimenzovane, byly tu i havarie grafiky (nutna vymena celeho MB) po pul roce, do stejne lhuty odesle HDD.

System MAC OS je opravdu tematem k diskusi a hlavnim zdrojem potizi v beznem provozu. Nikdy jsem nevidel takovu s odpustenim svi..., ktera ma tendence k zhrouceni tzv. "vyhnivanim". To znamená, ze na pocitac nainstalujete potrebne aplikace a prostym pouzivanim se v pravidelnych intervalech objevuji zavazna naruseni systemu, pocitac nejde nastartovat, nejdou spustit nektere aplikace a podobne. Nikdy jsem nevidel, ze by podobnym opravdu jen uzivanim (bez preinstalovavani aplikaci, zmen konfigurace aj.) podobne "vyhnil" pocitac s Windows. A to nemluvim o multitaskingu, ktery je tak na urovni MS Windows 3.1.

Zakoncim autentickym svedectvim sve znameho grafika, ktery sve cetne pracovni navstevy v (zapado)nemeckych DTP studiich lakonicky shrnul: "Oni vsude lamou na PC". Rozsireni Applu v ceskych DTP je mistrny historicky tah evropskych distributoru, ale svet vcetne USA uz se otaci nekam jinam.

Zbyva pockat na novy MAC OS X, ktery bud Apple vynese do vysin sice mensinove, ale uznavane platformy, nebo muze celou platformu v horizontu nekolika let absolutne potopit. Plany na prevalcovani Wintelu uz Steve Jobs tak jako tak musel pustit z hlavy.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lukáš Gallina  |  20. 04. 2001 19:11

Mily Garfielde,
nikdy jsem te delat s Applem nevidel. Vetsinou jen spis nebo jis Lasane :)))
Ale ted vazne. Takove tvrzeni od nekoho kdo se ani nepodepise nemohu brat vazne. Ja osobne mam s Apply kapku jine zkusenosti a mi pratele co delaji grafiku a hudbu taky. Cosi o tom ze system vyhniva a aplikace ho zamoruji zevnitr...haha, nespletl jsi si to s Windows? Ty maji tento problem.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lukas Kalista  |  20. 04. 2001 19:11

Tech vlastnosti je samozrejme mnohem vic. O kvalite procesoru (resp. jeho navrhu) je slozitost. Podle mne plati, ze cim jednodussi, tim lepsi. Projevi se to pri porovnani vykonu (vcetne toho tepelneho), velikosti apod. u procesoru na stejne frekvenci.
Dalsi nezanedbatelnou vlastnosti procesoru G4 je potom zajiste jednotka AltiVec.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor