Dnes nastává začátek konce Windows XP (oživeno)

Microsoft od dnešního dne nebude dále nabízet Windows XP. Nedostanou je výrobci počítačů a nebudou k dostání v obchodech, na běžných počítačích přebírají vládu Windows Vista. Doprodávat se budou jen zásoby. Microsoft bude starší systém nabízet jen u nejlevnějších počítačů se slabším hardwarem (levné mininotebooky a ultralevé počítače určené především pro rozvojové trhy), a to až do roku 2010.

Windows XP jsou velmi oblíbeným a historicky zřejmě nejpoužívanějším operačním systémem. Vznikali proto dokonce i petice za zachování tohoto systému od uživatelů, kteří nechtějí přejít na novější systém Windows Vista. Nicméně k pozvolnému přechodu na nový systém postupně dochází (statistika zde) a po dnešním dni bude tento přechod pravděpodobně ještě urychlen.

A co dál? Po Windows Vista by měly nastoupit Windows s prozatímním označením Seven, od kterých se čekají některé zásadní inovace. Podle současných plánů Microsoftu by měly být Windows Seven představeny koncem roku 2009.


Oživeno

Pro upřesnění procesu stažení Windows XP z nabídky ještě dodám bližší informace:

Dnešním dnem se přestává prodávat krabicová verze Windows XP a končí také prodej OEM licencí partnerům s přímou smlouvou (např. Asus, Dell, Fujitsu Siemens, HP). Výrobci počítačů bez přímé smlouvy budou moci OEM licence nakupovat ještě do konce ledna 2009, a to prostřednictvím běžné distribuční sítě. Dá se přitom očekávat předzásobení OEM licencemi a prodloužení nabídky počítačů s OEM licencí Windows XP až o několik měsíců.

Každopádně bude i po ukončení prodeje OEM licence k dispozici možnost legalizace operačního systému Windows XP, a to prostřednictvím speciální licence.

Diskuze (75) Další článek: Tab Mix Plus i pro Firefox 3.0

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,