Microsoft | Operační systémy | Windows 10 | Windows 7

Dnes nastal konec Windows 7. Ale nepropadejte panice, počítač vám nastartuje i zítra

  • Dnes končí podpora Windows 7 a systém formálně umírá
  • Co to ale znamená v praxi a bude mi PC fungovat i zítra?
  • A mohu i v lednu 2020 zdarma přejít na Windows 10?

Dnes se oficiálně uzavírá další kapitola v příběhu Microsoftu. 14. ledna končí technická podpora Windows 7, což v praxi znamená, že se se systémem už nadále nepočítá. Je konec.

Pokud vám ty dvě věty připadají povědomé, není divu, vypůjčil jsem si je totiž z šest let starého článku, kdy stejný osud potkal legendární Windows XP. Zaměnil jsem jen jejich název a datum. Chci tím připomenout, že ačkoliv jsou dnešní noviny a technické magazíny po celém světě plné hrozivých titulků o jakémsi konci, neděje se naprosto nic zvláštního.

Nebojte se, Sedmičky nastartují i zítra ráno

Svět nekončí, vaše staré počítače s Windows 7 úderem půlnoci neexplodují a ve středu 15. ledna 2020 brzy ráno zase bez problému nastartují. Tak jako celé roky před tím. Jsme pouze svědky konce běžného a formálního životního cyklu softwaru, který už redmondská centrála zažila mnohokrát.

Microsoft oficiálně představil Windows 7 na sklonku října 2009. Poslechněte si, jak jsme to před více než deseti lety komentovali v Týdnu Živě: 

V minulosti nás takto postupně opouštěly legendární Windows 3.x, neméně legendární Windows 95, ještě o kousíček legendárnější Windows 98, superlegendární Windows XP a dnes tedy legenda všech legend Windows 7. Nelegendární Windows bychom spočítali na prstech jedné ruky. Z posledních dvaceti let k nim totiž patří snad jen ony nešťastné Visty a až příliš odvážné Osmičky.

Windows XP končily s ještě větším podílem než Sedmičky

Možná mi teď namítnete, že současná situace je přece jen jiná, vždyť Sedmičky doposud používá ohromné množství lidí. Podle služby NetMarketShare to dělá celosvětově na desktopech a laptopech nějakých 27 % trhu, podle Rankings pak jen u nás v Česku lehce přes 24 %. Kdybychom ale do hry započítali i mobilní platformy v čele s Androidem, podíl klesne na polovinu.

bac6ff4c-09ef-4b39-a85c-6ce30ed7b0c3
Současné operační systémy na desktopech a laptopech. Sedmičky mají zhruba čtvrtinu.

Ale dejme tomu, že má Sedmičky na svém počítači každý čtvrtý. To je opravdu poměrně vysoké číslo, nicméně pokud se vrátíme do onoho jara roku 2014, kdy jsme psali o konci éry Windows XP, statistiky tehdy ukazovaly v podstatě stejná čísla.

d4261899-398f-4927-8207-0e554b8831a1
Když pomalu končily XPčka, jejich tržní podíl byl dokonce vyšší než mají dnes Windows 7

Na sklonku roku 2013 ovládaly XPčka podle NetMarketSharu dokonce téměř celou třetinu trhu a Microsoft si lámal hlavu nad tím, jak všechny tyto opozdilce s třináct let starým systémem (byť aktualizovaným) konečně dostat do skutečného 21. století.

Žádná globální katastrofa se nekonala

Jaké to mělo tehdy následky? Žádné! Tedy, jistě se tu a tam odehrálo nějaké to malé lidské neštěstí, když se na zastaralý systém bez patřičných záplat dostal ransomware a zničil jedinou zálohu fotografií ze svatby či devadesátin babičky, rozhodně se však nejednalo o žádnou globální katastrofu.

Stručně řečeno, za pár měsíců si už nikdo nevzpomněl, že kdy jakási XPčka vůbec existovala, byť si i dnes drží nějaké to procento a jsou tu stále s námi.

d245ffe7-9dd8-425e-b569-7e1247235e67
Windows XP a jejich infantilně-pastelkové téma Luna. Na některých PC straší dodnes.

Jestli je dnes tedy situace v něčem jiná, tak je to skutečnost, že nás opouští generačně mladší operační systém, který díky tomu bude odolávat nástrahám internetového světa o něco lépe a déle než XPčka z dřevních dob soudobého internetu. Sedmičky tedy budou fakticky umírat nejspíše mnohem déle a pomalejším tempem než jejich předchůdci.

Windows 7 přijdou o záplaty a budou více rizikové

Co se tedy opravdu změní? Běžným domácím uživatelům přestanou chodit bezpečnostní záplaty, které reagují na nově objevené chyby a zranitelnosti. Právě ty by mohl zneužít nějaký nový malware. Jelikož však mají lidé podle mnoha průzkumů antivirových firem obecně velký problém udržovat svůj software aktuální – o těch, kteří automatické aktualizace Windows cíleně vypínají, raději ani nemluvě –, nejspíše si stejně ničeho nevšimnou.

511b1134-cf26-47bc-875a-5bf61f47926e
Sedmičky teď budou náchylnější k nákaze především z webu. Pokud je totiž děravý samotný operační systém, výrobce prohlížeče a antivirového programu s tím moc nenadělá.

Majitelé licencí mohou Windows 7 dále instalovat na stávající i nové počítače a aktivovat je, jako by se nechumelilo, dílčí programy budou pracovat jako doposud, ale přestane fungovat aktualizační služba Windows Update, Microsoft časem vypne weby s nápovědou a utichne i komunita na internetu, neboť se vytratí zkušení uživatelé, kteří by vám jinak poradili s nějakou pokročilou konfigurací.

Z Windows 7 se stane underground...

Firmy si mohou připlatit a nějaký čas přežívat

Ačkoliv úderem půlnoci končí tzv. rozšířená podpora Sedmiček, opravy chyb mohou i nadále chodit těm, kteří si připlatí. Tato dočasná a opravdu jen přechodná služba se nicméně týká jen podnikových licencí.

348efbf8-cd47-4311-afac-0cf719d0d06e
Firmy často lpějí na starých intranetových technologiích, vyžadují Internet Explorer a někdy dokonce i ActiveX. Některé se proto brání přechodu do 21. století zuby nehty.

Počítá s tím, že údržba starého systému bude ve větších provozech ještě nějaký čas levnější než přechod na Windows 10 a s ním spojené náklady nejen na licence, ale mnohdy i obměnu celého počítačového parku a školení zděšených uživatelů, kteří namísto klasické nabídky Start spatří po příchodu do kanceláře na monitoru pestrobarevnou šachovnici dlaždic.

Na sklonku roku se začal internetem šířit návod, jak si pomocí speciálního nástroje pohrát s vlastní licencí Windows a následně tyto zpoplatněné záplaty odemknout i pro běžné smrtelníky, podobnou cestu však rozhodně nikomu nedoporučujeme. Nejen že se jedná o flagrantní porušení smluvních podmínek, ale hlavně nikým negarantovanou cestu, která může nakonec dopadnout i zhroucením celého systému a ztrátou dat.

1aa00b9b-9094-4133-a8a5-16ec61046f47
Stejně jako před šesti lety i letošní rok bude příležitostí pro ostatní výrobce desktopových operačních systémů. Třeba pro profesionální Red Hat i jeho komunitní Fedoru.

Pokud nechcete přecházet na novější verzi Windows nebo třeba i jiný operační systém – za ty roky se přece velmi zlepšily i linuxové desktopy jako Ubuntu, Fedora, Linux Mint, Elementary OS a Zorin –, jednoduše raději zůstaňte tam, kde jste.

Bezpečnost jakéhokoliv počítačového systému totiž nakonec vždy stojí a padá na chování oné entity mezi židlí a klávesnicí, které říkáme uživatel. Nehledě na to, zdali má jedenáct let starý OS, anebo čerstvé Desítky. Výhoda toho druhého případu spočívá jen v tom, že si takový uživatel může dovolit vyšší míru ležérnosti při práci s počítačem, protože ten sám vás díky opravám uchrání před největšími zvěrstvy.

Mamince kupte laciný laptop s Desítkami

Stručně řečeno, k internetu připojené mamince nebo babičce rozhodně vyhoďte starou hučící mašinu nebo rozvrzaný laptop s Windows 7 a kupte ji k narozeninám za pár kaček jakýkoliv levný notebook s předinstalovanými Desítkami a integrovaným antivirem. Vy si ale klidně zůstaňte ještě nějaký čas na Sedmičkách.

Spíše než záplava malwaru vás z nich totiž časem tak jako tak vyžene něco jiného – postupný útlum podpory ze strany ostatních firem. Výrobci periferií přestanou pro Windows 7 vyvíjet ovladače, no a pak se přidají i dnes už nezbytní dodavatelé webových prohlížečů. Takový Google zatím počítá u svého Chromu s podporou zhruba do poloviny příštího roku, byť se finální datum může ještě posunout podle reálného chování majitelů Sedmiček v následujících měsících.

Licenci na Windows 10 koupíte na mnoha českých e-shopech

Pokud kvůli konci podpory nový počítač kupovat nehodláte, ale rádi byste přece jen přešli na nový systém, jsou tu dvě možnosti. Tou první je samozřejmě nákup licence Windows 10.

03d32e4c-3272-47bb-bbcc-d258ceb2603c
Na českých e-shopech najdete hned několik edicí Windows 10. Buď pořídíte jen elektronickou licenci, anebo i instalační médium.

Na českých počítačových e-shopech seženete domácí OEM (nepřenositelnou) verzi Desítek za částku zhruba okolo 3 000 korun, nejprve si však musíte ověřit, zdali váš počítač splňuje minimální hardwarové požadavky. Měla by se do nich vejít každá mašina zakoupená v posledních deseti letech, respektive většina počítačů a laptopů, na kterých běžely i Sedmičky.

Minimální požadavky na Windows 10

  • 1GHz procesor
  • 1 GB RAM (32bitová verze), respektive 2 GB RAM (64bitová verze)
  • 16 GB místa (32bitová verze), respektive 32 GB (64bitová verze)
  • Grafická karta s podporou DirectX 9 a ovladačem WDDM 1.0
  • Obrazovka s rozlišením alespoň 800×600 pixelů

Nutno podotknout, že minimálním nárokům bude odpovídat i minimální uživatelský zážitek. Stručně řečeno, poběží tam zadýchaný webový prohlížeč s jedním otevřeným panelem a ano, babička bude moci prohlížet fotografie vnoučat a bez problému si přečte i řetězové anonymní e-maily s hoaxy. Na vše ostatní to už ale chce něco lepšího.

Na Windows 10 můžete přejít přímo z Windows 7 bez kompletní čisté instalace

Druhou možností je aktualizační utilita, kterou si stáhnete přímo z webu Microsoftu a bez zakoupení licence. Na PC s Windows 7 pak můžete provést přechod na Windows 10 se zachováním uživatelských složek a souborů.

Právě tento způsob Microsoft před lety nabízel jako bezplatný přechod na Desítky z legálních Windows 7 a kdo tehdy této nabídky využil, podobné problémy dnes už neřeší, Windows 10 jsou totiž podle současné politiky Microsoftu věčné, a tedy navždy zdarma (dokud se politika nezmění, pochopitelně).

62e90e90-0045-40b6-a3ab-ee73aaaa7bbf
Aktualizační utilita buď přeinstaluje stávající systém, v němž si rovnou ověří i současnou licenci, aniž byste museli zadávat jakýkoliv produktový klíč, anebo vytvoří univerzální instalační DVD/USB/ISO.

Během jediného roku tehdy přešlo na Desítky několik set milionů uživatelů. Ti, kteří nabídky nevyužili, však mohli přejít i později, aktualizační utilita totiž fungovala i nadále – Microsoft se rozhodl nabízet bezplatný upgrade pro ty, kteří ve Windows používali nejrůznější nástroje pro usnadnění přístupu.

Tedy třeba lupu, kontrastní zobrazení, předčítač apod. Nabídky mohl využít i zcela zdravý člověk, neboť jeho stav pochopitelně nikdo neověřoval. Miliony dalších tak získávaly i nadále bezplatné Desítky a vlastní porušení podmínek si už holt musely obhájit před vlastním svědomím.

Z Windows 7 zdarma na Windows 10

Jelikož se jedná o postup, který Microsoft dále nijak nekomentoval, jeho úspěšný průběh nelze zaručit. V každém případě, naši čtenáři nám hlásili bezproblémový upgrade a aktivaci ještě relativně nedávno a nám se podařilo přejít z Windows 7 na Windows 10 s automatickou aktivací a tedy zdarma i dnes, v úterý odpoledne.

40464c8d-00e3-4023-95bd-01b3193904568f46f3ae-2c93-4055-a8a9-a7d7ac07bce9a360a05c-a759-40a2-a6af-08be0029e4d6
Aktualizační utilita nabídne zachování stávajících programů a dat, anebo čistou instalaci. Ta je po letech na Windows 7 více než vhodná – alespoň provedete velký jarní úklid.

Vše proběhlo naprosto bezešvě, prostě jsme si z webu Microsoftu stáhli upgradovací nástroj a spustili aktualizaci, aniž bychom museli jakkoliv lhát o svém zdravotním stavu. Během hodiny bylo hotovo a před námi svítil laptop s aktivovanými Windows 10 Pro. Původně na něm běžely Windows 7 Ultimate.

Přesto je třeba zopakovat, že nemůžeme garantovat, že tento postup bude fungovat napříč všemi edicemi a jejich kombinacemi. Nezkoušeli jsme jej například na nejnižší domácí edici Home. 

78399f3d-1900-4231-9b58-01983a98a9883e3a9436-94d8-41b1-8947-ef58f671f24288a90732-0226-4fcf-b026-a291b5a71b5d
V závěru instalace už jen stačí připojit počítač k Wi-Fi, zvolit si úroveň zasílání telemetrických dat (ne, to opravdu nejsou žádná hesla, fotky z ložnice apod.) a do hodiny je na starém laptopu s pomalým plotnovým diskem hotovo

Microsoft ale touží po své miliardě aktivních počítačů s Windows 10, takže je i v jeho zájmu, aby na Desítky přešlo co nejvíce lidí. Dost možná se překonáním magické mety pochlubí už v následujících hodinách a dnech právě v souvislosti s ukončením podpory Sedmiček.

104cc173-8408-4c43-b3c1-aa1fba2aff71
Tramtadadá, je hotovo, Desítky jsou nainstalované a automaticky aktivované.

Další konec Windows nastane 10. ledna 2023

Windows 7 jsou při současné politice předposledním systémem Microsoftu pro běžné domácí desktopy, u kterého budeme řešit podobnou formální smrt. Tím posledním se 10. ledna 2023 stanou Windows 8.1.

Ukončování životního cyklu se totiž sice děje i u současné řady Windows 10, které Microsoft aktualizuje každý rok, upgrade na další jarní/podzimní verzi je však už jen formalita, která probíhá automaticky, a pokud pomineme nějaký ten zlomek promile uživatelů, kteří si vyberou černého Petra, je zpravidla i naprosto bezproblémová.

2abfed70-5597-41d6-805c-d5bfa4896a1b
Windows 7 jsou mrtvé. Ať žijí Windows! (Microsoft rozdával Windows 7 Pramen na konferenci k uvedení nového operačního systému v říjnu 2009).
Diskuze (121) Další článek: Bezpečnostní díra ohrožuje 200 milionů kabelových modemů s čipem Broadcom

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,