Dnes končí podpora pro Windows NT 4.0 Workstation, Windows 98 již jen s omezenou podporou

Pokud ještě používáte tento operační systém z roku 1996, používejte jej klidně dál. Žádnou podporu už ale nečekejte. Bezplatnou podporu už také nedostanete pro Windows 98 SE.
Časové plány Microsoftu ohledně podpory starších verzí operačních systémů jsou nekompromisní a jen výjimečně dojde k nějakému menšímu prodloužení.

První den letošního července je tak mezníkem v podpoře dvou operačních systémů – Windows NT 4.0 Workstation a Windows 98. Záměrně u těch NT zdůrazňuji Workstation. Windows NT 4.0 existují pochopitelně i v serverové variantě a zrovna tato verze má limit ještě o rok a půl prodloužený.

Zatímco tedy jakákoliv podpora (i placené opravy a konzultace) pro Windows NT 4.0 Workstation skončí, Windows NT 4.0 Server bude pokračovat v placeném režimu podpory až do 31. prosince 2004. Nicméně pokud dnes nemáte žádnou předplacenou podporu Windows NT 4.0 Server, stejně si ji už neobjednáte. Nečekejte žádnou zdarma dostupnou záplatu a ani to, že by se s vámi v Microsoftu zdarma bavili.

Zatímco Windows NT 4.0 Workstation přechází dneškem mezi zcela nepodporované systémy, Windows 98 SE nyní přechází z plně podporovaných produktů mezi produkty s omezenou podporou. Tato takzvaná rozšířená fáze podpory není nijak rozšířená co do šířky nabízených služeb podpory, to spíše naopak. Rozšířením Microsoft rozumí spíše prodloužení podpory nad rámec časového limitu běžné podpory. Pro Windows 98 a Windows 98 SE tak k 30. červnu skončila bezplatná podpora, nebudou žádné volně dostupné opravy, systém bude podporován jen prostřednictvím placeného servisu. Již 14. ledna 2004 přitom skončí i tato fáze a systém nebude nijak přímo podporován. Bude nicméně možné ještě až do půlky roku 2006 prohledávat Knowledge base s informacemi k tomuto systému.

Microsoft používá tyto různé fáze podpory již delší dobu a vzhledem k množství produktů a dnes již historické hodnotě řady produktů to lze vnímat jako smutnou nutnost, než nějaký dramatický tlak na upgrade u zákazníků. Z pohledu většiny uživatelů se rozhodně nic moc měnit nebude. Záplaty na Windows 98 už pěkně dlouho nebyly samy o sobě a podporu od Microsoftu pro starší systémy také moc lidí nevyužívá. Rozhodně důležitější vliv, než nějaké pozastavení podpory, bude mít tento krok na výrobce hardwaru a jejich aktualizace ovladačů. Pokud již daný systém nebude podporován samotným Microsoftem, bude slábnout i jeho podpora ze strany dodavatelů hardwaru. Windows 98 SE přitom je stále velmi oblíbeným systémem a v řadě případů i vyžadován staršími programy a hardwarovým příslušenstvím.

Přehled termínů podpory pro různé operační systémy najdete na webu Microsoftu.

Diskuze (43) Další článek: Itanium 2 Madison uveden

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,