Dnes je Den dívek v IT. Informační technologie i po letech zůstávají doménou mužů a je to škoda

Více než polovina dívek a mladých žen si dokáže představit práci ve vědě a IT, zejména v oborech IT jich ale stále pracuje výrazně méně než mužů.

Zlákat ženy pro techniku se snaží hromada iniciativ, přičemž jedna z nich – Den dívek v IT – připadá na tento čtvrtek 26. dubna 2018, kdy se koná hromada akcí a happeningů po celém světě včetně Česka.

Jedním z důvodů, proč se dívkám do technických oborů příliš nechce, může být dle průzkumu Microsoftu i absence vzorů a přetrvávající dogma o rozdělení oborů na mužské a ženské, ačkoliv praxe ukazuje, že se povětšinou jedná o pouhý kulturní předsudek. Microsoft v minulosti zkoumal i to, proč dívky ztrácejí zájem o technické obory.

9296bd16-1769-42a6-b3d3-02dbe0e846cf
Dívky, které mají vzor, mají i větší zájem o práci ve vědě a IT (STEM)

Ženy najdeme na těch nejvyšších manažerských pozicích technologických firem, mezi programátory, vědci a inženýry. Mnohé firmy pak přiznávají, že touží budovat smíšené produktové týmy, které se dobře doplňují, avšak pro nedostatek žen v oboru to mnohdy není možné.

Kdo ví, jak by to s IT dopadlo, nebýt žen:

Zápal pro informační technologie se snaží u žen v Česku propagovat třeba sdružení Czechitas, které pro dívky organizuje kurzy programování, tvorby webu, práce s grafikou, kurzy datové analytiky apod.

Hledáte vzor? Tak co třeba Anna Ukhanová?

Důkazem, že ženy do IT rozhodně patří, je i expertka Googlu na strojové učení Anna Ukhanová, která je manažerkou curyšské laboratoře Googlu pro umělou inteligenci. Anna vystudovala petrohradskou techniku a na Dánské technické univerzitě poté obhájila titul Ph.D.

obrázek 020.pngobrázek 021.pngobrázek 022.png
Anna na nedávném setkání s českými novináři
Diskuze (42) Další článek: Výkon procesorů Ryzen 2000 v některých recenzích nemusí odpovídat realitě, poslední BIOS zvedá výkon až o 15 %

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,