DivX 5.0

Dočkáme se 2. března nového kodeku DivX nebo si budeme muset ještě nějakou dobu počkat?
Na stránkách DivX.com se objevila krátká zpráva informující o brzkém uvedení zcela nového kodeku verze 5.0. Ovšem již nyní, tedy přesněji 2. března můžete získat Golden Master-CD s kodekem DivX 5.0. Jediné co k tomu potřebujete je dostatek peněz, protože zároveň s kodekem je přibalen "DivX Video Encoding Machine". Pokud jste pro tento kodek tolik zapáleni a máte i dostatek peněz doporučuji navštívit aukci na eBay. Cena v době psaní článku za tento balík byla 2 850 dolarů (asi 103 000 Kč). Veškeré peníze získané v aukci půjdou na neziskovou organizaci Internet Moving Images Archive, která sbírá, digitalizuje a spravuje archiv starších veřejně dostupných filmů.

DivX Video Encoding Machine je dvouprocesorový stroj s procesory AMD MP1500+, základní deskou Asus A7M266-D, 512 MB (2x256MB) DDR RAM, grafickou kartou ATI Radeon 8500 64 MB DDR, 80 GB pevným diskem Wester Digital 7200 ot./min, mechanikou DVD-ROM/CD-R, myší, klávesnicí a operačním systémem Windows XP Professional. Počítač navrhl a sestavil Gej, což je první stvořitel DivX. Na skříni jsou podepsáni všichni členi DivX Advanced Research Centre (DARC) včetně Geje. DARC je tým techniků, kteří se podílejí na zlepšování a vývoji DivX kodeku. Počítač to není špatný a možná bude mít jednou i historickou hodnotu. CD obsahující Golden Master build DivX 5 bude podle autorů na CD vypáleno přímo z kompilátoru, takže po autorech budete první, kdo se s tímto kodekem seznámí.

Tato nová verze je ohlášena nedlouho poté co formát DivX od společnosti DivXNetworks licencoval Fraunhoferův Institut, který je známý zejména v oblasti vývoje a kódování MP3. V dodatku smlouvy se obě společnosti zavázaly společně podílet na vývoji DivX technologií. Že by první společné dítě? Licence Fraunhofera definitivně potvrdila, že DivX od verze 4.x je již zcela samostatný projekt DivXNetworks. Ale ne vždy tomu tak bylo. První verze kodeku vznikla na betaverzi programu Windows Media Tools 4 od Microsoftu. Ten obsahoval tři kodeky Mpeg-4 v1 v2 a v3 pro kompresi do streamovacího formátu ASF. Po zjištění, že kodeky mohou být použity i v souborech Avi někdo jednoduše vzal kodek Mpeg-4 z betaverze WMT a přepsal název na DivX. Tak se objevil první DivX kodek a velmi rychle si získal širokou oblibu.

Doufejme, že nová verze bude uvedena, jak slibují autoři již velmi brzy a přinese zajímavé změny. Alespoň tak usuzuji podle čísla nové verze, přeci jenom skok ze současných 4.12 na 5.0 musí mít své opodstatnění.

Diskuze (100) Další článek: Chladiče pro Socket A

Témata článku: , , , , , , , ,