Displeje budoucnosti: koukněte se, na co budete koukat

Na konferenci SID bylo představeno několik budoucích technologií displejů od různých výrobců. Jaké jsou trendy a na co se můžeme za pár let těšit?

Minulý týden se v Los Angeles uskutečnila konference SID 2011 (Society Information Display), kde se sešli výrobci displejů a technologií, kteří představili nejen nejmodernější modely, ale i zajímavé prototypy.

Svět displejů se stává velmi klíčovou částí počítačového segmentu. S rozmachem mobilních zařízení s různými velikostmi a použitím – od tabletů, mobilních telefonů až po čtečky elektronických knih. Stejně jako u jiného technologického segmentu, i zde dochází k neustálému zlepšování. Jaké novinky na nás tedy čekají?

Pixely kam se podíváš

Minulý rok představil Apple mobilní telefon iPhone 4 s vysokou hustotou pixelů, což s sebou nese mnohem jemnější a kvalitnější obraz. Bylo tak jen otázkou času, než se i další výrobci do tohoto zlepšení pustí. iPhone 4 se pyšní hodnotou 326 ppi, ale na konferenci byly k vidění ještě lepší displeje.

Toshiba představila 4" HD displej s rozlišením 720 × 1 280, který má rekordních 367 ppi a vysoký kontrast 1 500 : 1. Menší displej s úhlopříčkou 3,3" měl sice rozlišení pouze 480 × 864, ale i přesto má hustotou pixelů kolem 300 ppi.

LG se pochlubilo 3,5" AH-IPS (Advanced High Performance In-Plane Switching) displeji s 329 ppi, ale u této velikosti rozhodně neskončilo. K vidění byly displeje s nejrůznějšími velikostmi - 7" (212 ppi), 10,1" (150 ppi), 55" (80 ppi) a největší 84" displej měl 52 ppi. Na videu si také můžete prohlédnout ukázku 4,3" průhledného displeje (WVGA), jehož technologii LG označuje jako Active Transparent Bistable LCD:

Vysoké rozlišení umí i Samsung, který ukázal první 10,1" displej s rozlišením 2 560 × 1 600, které je běžně dostupné pouze u počítačových 30" monitorů. LCD má 300 ppi a sníženou spotřebu díky technologii PenTile RGBW, v porovnání s běžným RGB displejem až o 40 %. S vyšším rozlišením totiž souvisí více pixelů a více pixelů má pochopitelně větší spotřebu. Displej je určen především pro budoucí tablety, pro vnitřní použití pracuje s jasem 300cd/m2 a venku pak až s 600 cd/m2. První zařízení s tímto displejem se objeví ke konci tohoto roku, nebo začátkem roku 2012.

3D bez brýlí

Trojrozměrné televize jsou zatím v prodeji pouze s brýlemi, u menších displejů však není problém použít poměrně jednoduchou technologii paralaxní bariéry. Toshiba předvedla 8" displej s rozlišením 800 × 480, a i zde musíte pro trojrozměrný efekt (technologie Time Sequential) mít očí přímo před displejem (vzdálenost 25 až 70 cm), uprostřed ve všech směrech. Jas má v tomto případě 400 cd/m2.

3D bez nutnosti nasazení brýlí má i Sony, displeje mají dokonce úhlopříčku deset až 23". Video ani podrobnější detaily však nejsou zatím k dispozici.

Elektronický inkoust – barevný, ohebný i s vysokým rozlišením

Společnosti E Ink a Epson oficiálně oznámili nový elektronický papír ePaper s 300 ppi, takže písmena budou ještě ostřejší, než dříve. Displej má velikost 9,68" a rozlišení 2 400 × 1 650.

Prezentován byl také již dlouho známý displej Mirasol od Qualcomm, který je barevným elektronickým papírem s vyšší obnovovací frekvencí, než u běžných e-ink displejů. Mirasol je stále ve fázi vývoje a zatím nebyl uveden žádný přístroj, který by tento druh displeje obsahoval. Výhody jsou jasné – nízká spotřeba (energie pouze při překreslení) s možností částečného zobrazení barev, kvalita se ale pochopitelně nemůže rovnat s klasickým LCD.

Barevný elektronický papír s vyšším jasem a mnohem lepším barevným podáním než u konkurenčních modelů oznámila také společnost Ricoh. Žádné bližší informace ale bohužel zatím neprozradila.

Trochu pokročilejší typ e-inku ukázala Sony. Relativně velký 13,3" barevný elektronický papír s rozlišením 1 600 × 1 200 (150 ppi) je schopen zobrazit 16 stupňů šedi i trochu barev (13% barevný gamut), ale lze ho i ohnout. Hmotnost je pouze 20 g a kontrast činí 10:1.

Samsung v rámci hybridních displejů používá technologii Electrowetting, která by měla poskytovat především lepší obnovovací frekvenci s možností přepínání mezi různými režimy obrazu, podobně jako PixelQI. Na videu je vidět 6,2" verze s rozlišením 800 × 600 (opět RGBW) s barevným gamutem 5 % (4 096 barev) a kontrastem 9:1. Ve finální verzi se počítá s 16,7 miliony barev a o trochu lepšími parametry.

Zajímavosti a koncepty

Samostatnou kategorií jsou různá zařízení, která nějakým způsobem využívají moderní technologie displejů. Toshiba zaujala jednoduchým tabletem pro psaní a kreslení pomocí pera ve stylu NoteSlate, který ještě stále nebyl uveden.

Nevšedním využitím elektronického papíru, především kvůli jeho nízké spotřebě je jistě několik konceptů, které můžete vidět na dalším videu. K vidění byly různé budíky, měřiče pro domácí radiátory a jejich ovládání, snowboardy s kompasem a zobrazením rychlostí či nadmořské výšky nebo počasím. Použitelným řešením byly ale třeba e-ink noty.

Koncept takového uměleckého použití flexibilních OLED pro osvětlení představila společnost UDC (Universal Display Corporation). Používá vlastní úspornou technologii UniversalPHOLED:

Blíže k realitě

Nové druhy displejů lze očekávat již ke konci tohoto roku, první úsporné a zároveň barevné elektronické papíry se ve velkých objemech neobjeví dříve než příští rok. Vysoké rozlišení, které umožňuje zobrazit reálnější a přesnější obraz, je jasným trendem jak oblasti běžných displejů, tak i specializovaných pro elektronické čtečky knih.

 
Samozřejmostí je snaha snižovat spotřebu a zlepšovat kvalitu zobrazení ve venkovních podmínkách. Vzhledem k tomu, že Samsung představí první tablet s vysokým rozlišením již koncem tohoto roku, nelze než očekávat stejný krok u příští, již třetí verze iPadu. Na vyšší rozlišení bude příští rok jistě spoléhat i nový Kindle od Amazonu.
Diskuze (23) Další článek: Nejlepší program pro hromadnou úpravu obrázků

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,