Diskuze s vámi: využíváte sportovní sociální sítě?

Běháte, jezdíte na kole a vůbec sportujete s GPS nebo chytrým mobilem? Sdílíte své výkony na sportovních sociálních sítích? Prozraďte nám své zkušenosti.

Do příštího čísla Computeru chystáme velké téma o sportování s různými elektronickými hračkami a pomocníky. Kromě přehledu nejzajímavějších a nejužitečnějších pomocníků, od GPS záznamníků po kamery, chystáme i článek věnovaný sportovním sociálním sítím. Ty zažily ohromný boom s příchodem chytrých telefonů s integrovaným GPS přijímačem.

Rázem se z telefonu stal skvělý i poměrně přesný prostředek pro zaznamenávání sportovních výkonů a vznik speciálních sociálních sítí na sebe nedal dlouho čekat. Najdete jich několik: RunKeeper, SportsTracker, Endomondo a mnohé další.

Screen shot 2012-04-12 at 12.53.53.png
Sports-Tracker.com: kde všude se v Brně právě sportuje

Princip těchto sítí je vždy stejný: svůj aktuální sportovní výkon zaznamenáte pomocí telefonu, a máte-li připojení k internetu, ihned jej odešlete na svůj profil. Ostatní vidí, jak makáte, vaše výkony mohou motivovat ostatní, anebo vy můžete být motivováni výkony ostatních. Vzhledem ke společnému zájmu můžete prostřednictvím světa virtuálního poznat skutečné nové přátele, objevit nové trasy pro své sportovní výkony a podobně. Samozřejmostí jsou statistiky, přehledy, stanovování vlastních cílů a podobně.

Právě zde nás zajímá váš názor: zaznamenáváte své sportovní výkony? Pokud ano, jakým přístrojem, kterou aplikací a kam své výkony nahráváte?

A především: proč tak činíte? Chcete poznat nové přátele, trasy, nebo jen mít přehled o svých výkonech? Vaše názory se objeví v časopise Computer 9/12, který vyjde 25. Dubna.


Téma mohu rovnou uvést příspěvkem z vlastní kuchyně: přiznám se, že běh mne nikdy moc neoslovil, o to víc mne baví kolo. Jako „tachometr“ používám Garmin Dakota 20, který zaznamenává klíčové údaje – ujetou vzdálenost, nastoupané metry a průměrnou rychlost pohybu a dobu přestávek. Ano, některý z modelů EDGE by byl přesnější, pro mé amatérské potřeby však Dakota stačí.

Každý výlet po návratu ihned nahrávám na Garmin Connect. Mou hlavní motivací je udržet si přehled o najetých kilometrech a jednotlivých výletech, rád se vracím k historii a čerpám inspiraci pro další výlety. Connect je méně sociální, na vazby mezi sportovci se tady hraje méně a ani je nevyhledávám, spíše si údaje „syslím“ pro sebe. Zajímavé výlety zpřístupním pro ostatní sportovce, kteří se mohou inspirovat. Databáze vložených výletů je ale slabší, nové výlety hledám proto spíše na Cykloserver.cz nebo Bikemap.net.

Časopis Computer

V Computeru každý měsíc najdete nejdůležitější informace ze světa počítačů, technologií a internetu. Dva důkladné srovnávací testy odhalí a ocení ty nejlepší produkty na trhu. Praktické tipy a triky vyřeší nejčastější problémy s počítači i telefony. Podrobné návody a tipy vám pomohou využít technologie v každodenním životě.

001.jpg

Časopis za nejvýhodnější cenu získáte na iKiosku. Můžete si vybrat mezi tištěnou a elektronickou verzí.

Doporučujeme také speciální vydání Nejlepší návody, tipy a aplikace pro mobily. Jak si s Androidem usnadnit život.

Diskuze (104) Další článek: Mosaic, Mozilla a budoucí Gozilla: Zabijáci prohlížečů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,