Diskutovali jsme na téma: blogy

Koncem minulého týdne jsme vyzvali čtenáře k diskuzi na téma internetových deníčků - blogů. Naše výzva nezůstala bez odezvy a do debaty se zapojilo mnoho čtenářů v naší diskuzi, i bloggeři svými příspěvky. Přinášíme přehled zajímavých názorů a další příspěvek do diskuze.

Související odkazy

Slovník
online
server

Naše výzva k diskuzi na téma blogy nezůstala bez odezvy. Řada zajímavých názorů zazněla v diskuzi pod článkem Vojty Bednáře. Řada bloggerů se v duchu své činnosti vyjádřila prostřednictvím svých deníčků. Zajímavý pohled jdoucí k jádru věci vyjádřil Patrick Zandl, ale také třeba Ivo Lukačovič. Jiní se spíše než na prezentaci vlastního názoru soustředili na napadání významu podobné debaty.

Autorem následujícího textu je Pavel Hasalík, provozovatel blogovacího systému Brouzdej.cz. K argumentaci ve prospěch blogů přidává jeden podstatný argument. Blogy lze chápat také jako technologický posun v možnostech publikování na internetu. Zatímco dříve musel prezentátor své názory tlačit skrze statické HTML stránky nebo používat složitý redakční systém, díky blogům může svých pár vět říci téměř každý.


Názor: Blogy z internetu nezmizí

Psaní webového deníčku je u nás i ve světě poměrně populární záležitost. O weblogy se začínají zajímat a psát klasická média, přičemž někteří novináři si dokonce zakládají své necenzurované deníčky. Proč je blogování mezi lidmi oblíbené? Jak se weblogy odlišují od ostatních služeb na internetu? Na tyto otázky hledám odpověď.

Každý uživatel českého internetu se určitě setkal s pojmem blog či weblog. Jedná se většinou o osobní internetový deníček jednoho člověka nebo více lidí, kteří ve svém volném čase a podle chuti publikují vlastní názory a komentáře. Blogy ještě můžeme rozdělit na osobní a odborné, které mají obvykle větší informační hodnotu.

Na první pohled bychom mohli popularitu v zakládání weblogů srovnat s osobními stránkami. Kdokoliv si může založit na některém z mnoha bezplatných hostingů svoji osobní webovou prezentaci a takřka bez nulových počátečních nákladů spustit například internetový magazín, tematický web pro hráče počítačových her anebo zbrusu novou internetovou hru.

Zkuste se ovšem vžít do role začátečníka, který si právě registroval účet na freehostingu. Ve většině případů musí svůj internetový projekt připravit, což obnáší vytvoření vlastních webových stránek, programování skriptů, příprava grafiky a většinou také napsání veškerých textů. Jen velmi málo webhostingů nabízí uživatelům zdarma systém pro správu obsahu (CMS). Proto také vznikly servery poskytující prostor ke psaní vlastního webového deníčku a zároveň dávají lidem k dispozici on-line publikační nástroje.

Většina autorů webových deníčků využívá služeb některých blogovacích systémů, což dokládá statistika jednotlivých blogovacích systémů. Například oblíbený server Bloguje.cz uvádí k datu 30. března celkem 7095 registrovaných weblogů. Blogů na Lide.cz je celkem 16 644, společný weblog Pooh.cz uvádí 59 deníčků a v blogovacím systému Brouzdej.cz je přihlášeno 484 blogů. Tato čísla jsou však velmi nepřesná, protože v sobě skrývají testovací registrace, různé weblogy jednoho bloggera a mrtvé duše autorů, kteří z nějakých důvodů přestali svůj weblog psát. Počet skutečně aktivních deníčků je obvykle nižší.

Starší průzkum společnosti Perseus odhalil, že více než 66 % z počtu tří tisíc náhodně vybraných blogů nebylo déle než dva měsíce aktualizováno. Když výzkumníci své údaje přepočetli, získali neuvěřitelné číslo 2,7 milionů deníčků, které jejich autoři přestali psát a jsou tedy zcela opuštěné. Stejný průzkum rovněž odhalil, že přes jeden milion blogů nepřežije den vzniku.

Ačkoliv se na první pohled jedná o velmi pesimistická čísla hovořící v neprospěch blogů, je nutné se na statistiku podívat z jiného úhlu. Ve srovnání s tvorbou vlastního webu je založení weblogu otázkou několika minut. Najdete si blogovací systém, vyplníte registrační údaje, přihlásíte se do webového rozhraní, vyberete design svého deníčku a napíšete první příspěvek. Je to jednoduché a rychlé, a tak si fenomén blogu může na vlastní kůži vyzkoušet každý bez rozdílu věku, pohlaví či vzdělání.

Důvody, proč weblog skončí, jsou různé. Autora může odradit nízká čtenost článků, malý počet komentářů, nedostatek témat ke psaní, nenávistné ohlasy anonymních návštěvníků a mnohé další faktory, které nedokáže žádný průzkum dostatečně dobře zjistit. Hodně lidí si psaní deníčku zkrátka vyzkouší pouze ze zájmu či zvědavosti. Nemají zájem pravidelně publikovat své názory a komentáře. Někoho ovšem blogování nadchne a zařadí se mezi autory, kteří své příspěvky zveřejňují pravidelně.

Proč tedy někteří lidé u weblogů zůstali a pravidelně do svého deníčku přispívají? Nejen tyto otázky zjišťovala mezi českými bloggery anketa BlogCenzus. Celkem 82,9 % autorů si píše svůj deníček pro radost. Čeští deníčkáři jsou rovněž rádi v kontaktu s okolím (45,4 %) a rádi píší (44,1 %). Ačkoliv je anketa staršího data, motivace lidí ke psaní internetového deníčku se určitě nezměnila. Pro řadu uživatelů blogovacích systémů je tvorba vlastního weblogu zábava. Někdo jiný naopak svůj čas tráví chatováním, brouzdáním na internetových seznamkách, prohlížením pornostránek, hledáním práce anebo hraním online her.

Záleží pouze na nás samotných, jakým způsobem se rozhodneme trávit svůj volný čas. Weblogy jsou jen jednou z mnoha možností. Také blogovací systémy jsou pouze publikačním nástrojem. Zásadní vliv na konečnou podobu weblogu ovšem mají jejich autoři, kteří mohou svými zápisky ovlivnit, nakolik bude internetový deníček oblíbený, zajímavý a přitažlivý pro čtenáře.

Pavel Hasalík
autor provozuje český blogovací systém Brouzdej.cz

Váš názor Další článek: Active 24 kupuje Internet Club a CP Online

Témata článku: , , , , , , , , , , ,