Diskusní fóra u e-zinů: stojí ta ostuda za to?

Diskuze čtenářů k článku

shapet  |  26. 04. 2002 03:54

uz v pocatku psani prispevku,nota bene u takove osoby,jako je pan Hlavenka,se mnoha jedincum krvi podliji oci.
Staci si procist nektere komentare u jinych clanku a je to jasne.
Vsimli jste si,ze pres znacnou kontroverzi tematu,je tady utocnych reakci mizive procento?Nemluve o pouzivani slov,ktera by si jen malokdo dovolil pouzit pri osobnim kontaktu?

Pan Hlavenka je profik,ktery vi,jakym zpusobem nastavit svym zpusobem zrcadlo a tentokrat se mu to podarilo jedinecne.Je mozno diskutovat i o opacnych nazorech presne podle Voltaira:"Nesouhlasim s Vami,ale budu delat vse pro to,abyste Vas nazor mohl uplatnit"(volny preklad ).
Jsme prece jen v ceske spolecnosti,ktera od nepameti ma na VSE svuj nazor,projevujici se diskusemi na prednaskach kohokoli ze sveta,az treba po hospodske "kecy"-ktere v tomto stavu american nezna.
Neni jednoduche rozhodnout o likvidaci diskusi tam,kde si na to nejbojovneji a nejkriticteji naladena skupina obyvatelstava zvykla.To jest na Internetu.Urcita anonymita k tomu samozrejme patri a nema zadnou cenu rozpitvavat,proc lide uzivaji nicky,tech duvodu je hodne,od profesnich az treba po soukrome.Cela rada redaktoru svuj nick bezne pouziva krome sveho jmena,a to i v materske redakci.Tady bych problem nevidel.
Ve slusnosti a kultivovanosti diskuse uz problem je,proto to cele vzniklo.
Jirimu Hlavenkovi za toto poohlednuti dik,vcetne tech,kteri tuto diskusi docetli az sem a vpodstate nedali prostor tem,o kterych se v clanku pise.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Kuruc  |  25. 04. 2002 19:03

Abych se přiznal, celou diskusi jsem nepřelouskal, možná tedy budu někoho opakovat

Když tak sleduji diskuse, musím se občas zasmát ale někdy i zaplakat. Třeba diskuse ke článku na Mobilmanii

http://mobilmania.cz/!textove_diskuse/F.asp?ARI=102157&CAI=2116&HID=21

by měla být o tom, jak se lid dívá na jméno T-mobile, problém se skloňováním a výslovností. Zhruba 80% příspěvku je o vymýšlení toho nejstupidnějšího názvu - ostatně - přečtěte si sami.

Všiml jsem si ještě něčeho velmi pozoruhodného: v našich diskusích se často vyskytují příspěvky od našich bývalých spoluobčanů ze Slovenska - opět se musím přiznat, že jsem jejich příspěvky nečetl - ne snad pro nějakou nesnášenlivost ale protože se hůře čtou. Posledné dobou dělám pravý opak. Schválně. Dejte si tu práci a přečtěte si všechny příspěvky psané slovensky. Jsou hanlivé? Nikoli! Jsou urážlivé? Nikoli! Většinou se snaží pádně argumentovat a ne jako my! Čím to? Že by tím, že v naší zemi má internet kde kdo? Malí, velcí, puberťáci a další zmínění v článku? Ne že by na slovensku byli sto let po opicích, spíše "mají něco v hlavě".
Poučme se!

 

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
sedoka  |  25. 04. 2002 00:00

Článek je to dobrý, o té kritice je to přesné - Češi jsou takoví trochu primitivové a nesnáší kritiku a hned útočí. Zkuste na vysoké kritizovat sekretářku nebo na drahách někoho z informací a uvidíte

Ale pokud jde o tom jak si inzerenti vybírají: to je snad VTIP.
Tak blbej snad nikdo není aby vybíral podle diskuzí.

Myslím že tady pan Hlavenka silně přeceňuje snad americké průzkumy. Viz jeho vývody o tom, jak inzerent nemá rád weby se sexem (atlas, contactel...) - platí možná v USA, ne u nás. U inzerce a diskuzí to bude asi podobné

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  25. 04. 2002 07:11

S inzerenty máme mnohaleté praktické zkušenosti - co uvádím, tak si nevymýšlím z prstu. Jinak to samozřejmě není tak, že by si inzerenti "vybírali" podle toho, co se píše nebo nepíše v diskusích, ale ovlivňuje je to.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
dejvidek  |  24. 04. 2002 21:27

Na blbce se dá narazit všude i v diskusích, jedno řešení je zavést nutnost registrace před tím, než se vůbec dá psát cokoliv do diskuse... není to opět nejlepší, ale jedno z řešení to je.
dejv

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
the  |  24. 04. 2002 19:47

Dovolim si nekolik poznamek
1. Zaujal me clanek na velmi potrebne tema (ac jinak pana Hlavenku nectu temer ze zasady ). S vetsinou nazoru v podstate sohlasim.
2. Udivila me i diskuze - jak to tak vypada debilove najednou nemaji co rict
3. Ze vsech navrhovanych vylepseni mi asi nejdlepsi pripadne model Slashdotu (ac jej osobne prilis neznam).
4. At jiz s tim kdokoliv udela cokoliv, je potreba, aby byla moznost si precist vsechny prispevky - nekdy je treba se podivat i ty debily.
5. Na diskuzich mi chybi jedna vec - moznost vymazat svuj vlastni prispevek (na druhou stranu je zde problem jak to nejak rozumne provest).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
neuu  |  24. 04. 2002 12:36

mě napadl takový zajímavý model. nazval jsem jej "Rodina"
1. vytvořila by se užší skupina lidí, kteří se na diskusích živě vyskytuje častějc (10-20 lidí), kteří se stanou členy "Rodiny"

2. budou mít oprávnění mazat příspěvky podle vlastního uvážení. tj. vulgarismy postrádající jakékoliv argumenty.

3. budou mít oproti ostatním login a heslo, a budou mít možnost vidět všechny příspěvky.

4. smazané příspěvky by se posílaly "Adminovi", který by je pak mohl případně vrátit do diskuse.

5. skupinu je samozřejmě vytvořit a průběžně obnovovat, ale to už bych nechal na redaktorech živě. je jenom na nich jaké soudné lidi si vybere do své "rodiny" :o).

6. mohla by to být dobrovolná záležitost, ale dovedu si představit i honorovanou verzi

- je v tom trochu Slashdotu i nebohého Netem.cz


Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Vašek  |  24. 04. 2002 14:30

Souhlas........ a budem tý rodině říkat StB nebo Ústřední výbor .................

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
neuu  |  24. 04. 2002 21:04

ale pro mě za mě říkej Jiřímu Hlavenkovi třeba Kmotr :o)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Charles  |  24. 04. 2002 11:16

Osobne si myslim ze diskuze jsou kolikrat prinosnejsi nez clanky ke kteremu se vztahuji a je to jedna z hlavnich vyhod internetu jako interaktivniho media. Tim myslim kolikrat nedokonalou praci redaktoru internetovych periodik kterou casto kdosi v diskuzi doplni/uvede na pravou miru anebo (prave treba v pripade iDnesu) pri obvykle prezentaci jakehosi oficialniho nazoru je teprve v diskuzi zrejme ze nazor zbytku populace muze byt i odlisny.
Je pravda ze anonymita je trochu problem, ovsem dava i moznost vyjadrit se lidem kteri by se z ruznych duvodu vyjadrit nemohli (napr. zamestnanci spolecnosti dotcenych v clanku apod.)
Jina situace je ovsem na oborovych serverech jako je teba prave Zive. Zde souhlasim s p. Hlavenkou ze se znacne monozstvi lidi vyjadruje znacne arogantne a jenom prezentuji svou ubohou uroven schopnosti diskutovat. Predpokladam ze to bude prblem i na dalsich serverech kde se objevuje takove mnoztsvi ruznych samozvanych odborniku. Zde je podle me reseni mazat vulgarni a poburujici prispevky i s akceptovatelnou mirou neobjektivnosti.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
dubak  |  24. 04. 2002 10:02

1. diskusia ano, ci nie?

podla mna jednoznacne ano (nove informacie, ktore obohatia citatelov - mozno aj samotneho autora).

co urobit, aby bola naozaj prinosom? (vyhnutie sa zahlteniu vulgarnymi, hlupymi a pod. prispevkami)

vseobecne zname riesenie - moderovana diskusia.

ak ma zive.cz, pripadne autor clanku zaujem, aby k clanku bezala diskusia (moznost volby autorom?) - mali by zabezpecit, aby bola aj "kvalitna". moderatorom diskusie moze byt autor, pripadne nim vybrana osoba.

+ moznost precitat si vsetky prispevky pre ludi, ktorym hlupe prispevky nevadia a snazia sa "vydolovat" z diskusie viac informacii.

moj nazor: clanok v internetovom magazine by sa mal lisit od "obycajneho" tlaceneho v casopise prave tym, ze "zije". autor napise clanok -> moderuje diskusiu -> po urcitom napise zhrnutie diskusie (odpovede na otazky polozene v clanku, navrhy rieseni a pod.) a prida k povodnemu clanku - takto archivovany clanok by mal urcite vacsiu informacnu hodnotu ako clanok a dlha neprehladna diskusia k nemu.

2. anonymita prispevkov?

podla mna ano.

co vam povie meno? napr. jan novak. je jeho prispevok tym ze uviedol svoje meno hodnotnejsi?

a ktory je to jan novak? ten z prahy, alebo ten z brna? alebo syn toho z brna? alebo budeme pisat aj rodne cislo, ci cislo poistenia?

dokazete jednoznacne identifikovat osobu, ktora pise prispevok a zarucit nesfalsovanie a nepopretie napisania prispevku? zavedieme pristup cez certifikaty?

tadialto asi cesta nevedie...

mna nijako netrapi, ak niekto uvedie svoju prezyvku, pripadne neuvedie nic.

3. pravidla feroveho dialogu rozhodne prelozit a spropagovat!

 

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr K.  |  24. 04. 2002 09:52

Dobrý den,

článek pana hlavenky je jistě zajímavý. Opomněl však jednu věc. Úroveň většiny článků je průměrná až nízká, takže se toho člověk NEJVÍC DOZVÍ Z PŘÍZPĚVKŮ ČTENÁŘŮ. Pokud pominu zakomplexované exhibicionisty, poradí mi obvykle lidé ve fóru prakticky s čímkoliv. Tím nechci nějak snižovat výkony autorů článků, ale prostě je logické, že víc hlav víc ví...

Diskuze tak zvětšují informační sílu článku.

pk

 

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  24. 04. 2002 10:37

Je to trochu jinak. I na našem Živě také čtu diskusní fóra u našich článků s tím, že se z nich dozvím nejvíc. Jenomže když se na články samotné podívám (a totéž platí o jiných médiích, kde rovněž čtu spíš diskuse než články - Mobil, Lupa atd.), tak jako "letitý" novinář musím uznat, že úroveň článků není špatná: články jsou věcné, přinášejí informace a tyto informace jsou zpravidla pravdivé. V čem je tedy ten paradox?

V tom, že zdaleka nejsem - stejně jako vy - průměrným čtenářem tohoto média (pro které je určeno), jsem spíše insiderem z branže, a proto mě zajímají názory jiných insiderů, které zazní v diskusi. Přitom pro 95% ostatních čtenářů je srozumitelný a přínosný právě ten článek a tomu, co se promílá v diskusi, už většinou nerozumějí, jde to "mimo ně". Naopak to, co se píše v článku mě, a zřejmě vám také, připadá banální, prosté, stačí si přečíst titulek a už víte všechno, nenípotřeba číst dál. To ale není důkazem špatné úrovně článku, ale jen to ukazuje, že článek není pro vás, naopak vy jste už tak "jinde", že jste schopný k němu přidat zajímavé rozšíření, obohacení, zajímavý diskusní příspěvek.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiri Jarosik  |  24. 04. 2002 09:03

Pokud delate casopis pro masy ve snaze maximaliozvat navstevnost, tak se nelze divit urovni jejich ctenaru a jejich prispevku do diskuzi.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
ofr  |  24. 04. 2002 08:46

Poněkud mi v této diskuzi chybí můj oblíbený "Trotl". Pro mne adept do blacklistu číslo 1....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Brázda  |  24. 04. 2002 00:18

Uvadite vedle sebe udaj o PV a poctu prispevku, pokud nekdo tyto cisla neumi interpretovat, da je jednoduse do pomeru a rekne si, ze je to opravdu zanedbatelne procento. Ale x prispevku v diskusi prece neznamena dodatecnych x PV. Zajimavy clanek bez diskuse si prectu jednou (1 PV), k zajimave diskusi se musim vracet nekolikrat. 10-20 (nebojanevimkolik) prispevku v diskusi, tak z pohledu PV predstavuje to same co jediny clanek. Nebo ne?

Nechci vas chytat za slovo. Ale muj nazor je take ten, ze diskuse pod clanky mohou vyrazne pomoci pri zvysovani PV serveru. A pokud tomu tak neni, tak to prosim dokazte.

A jeste jedna vec, znate diskusni prispevky ze Sextantu??? Doporucuju, je tam komunita lidi, ktera zavodi o to, kdo bude v diskusi pod clankem prvni, druhy atd....

Pokud by nahodou nekomu nesedelo srovnani Zive x Sextant... myslim, ze typicky uzivatel obou serveru je uplne stejny a timto vyzyvam vsechny ctenare Sextantu a Zive, SPOJTE SE!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Brázda  |  23. 04. 2002 23:57

takový uživatel a naopak (napadá mě srovnání třeba Živě a CRM-Forum ), takže pane Hlavenko, máte to v rukou! Zapomeňte na alibismus a začněte u sebe, svoje čtenáře nepředěláte, ale můžete je změnit - chcete to?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  24. 04. 2002 08:16

jo, zkusíme to . Ale některým "výbušným" tématům se prostě nevyhneme - to má živě v "rodokmenu", nemůžeme přestat psát o budoucnosti operačních systémů jen proto, že se pod nimi flamuje :))

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Speedy  |  23. 04. 2002 22:56

Vim že to nesouvisí s tématem, ale chtěl jsem se vás zeptat. Koupil jsem si novou mechaniku TEAC 40x, ale když jsem jí pár prográmkama proměřoval, jede tak 12 - 14x, nikdy né víc. Mam ještě Asuse 40x a ten se v klídku rozjíždí až skoro 36x. Ten TEAC je fakt víc, než 2x pomalejší. Z CDéčka to jede fakt hróózně pomalu. Zkoušeli jsme to i v jinym počítači a furt je to hrozně pomalý. Myslíte, že je to důvod k reklamaci??? Díky za názory.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
gary  |  23. 04. 2002 23:23

jestli to máš dobře zapojený a nainstalovaný, tak to fakt reklamuj ..
trochu o f f t o p i c

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ja  |  24. 04. 2002 07:28

Ja sem zase koupil sirky a ty byly navhly.
Co s nimi mam delat. Zatim jsem je dal na kamna.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
m.volek  |  23. 04. 2002 22:30

Jak se na to tak dívám, vy snad chcete rušit diskusní fóra!!?? A budete kvůli tomu, že existují graffiti, bourat všechny domy?? To snad ne?

Ale mám pocit, že situace není tak hrozná, jak je to popsáno v článku. Poád je ještě dost slušných lidí, a ne, že ne!

mv.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pavel Král  |  24. 04. 2002 14:48

Správně, nebourat kvůli grafitti domy, ale každý autor by se musel povinně podepsat

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 |  23. 04. 2002 21:17

Autorovi se docela divím, že se nad úrovní přispěvatelů pozastavuje. Jako by nechtěl vidět realitu. Takový je zkrátka průřez naší společností. To je totéž, jao bychom dělali, že kolem nás nejsou zloději a vrazi,

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jura  |  23. 04. 2002 21:02

Tak jsem vám zase udělal reklamu.

 - toto jsem ještě na žádné diskuzi nečetl. Mimochodem, diskuze je poučná natolik, že články typu Linux vs. Windows dostanou své rozhřešení tím, že se projeví nejagresivnější uživatelé obou OS, nutno podotknout, že to bývají obvykle uživatelé Windows, kteří ale nidky s Linuxem nepracovali. A tak je to všude. Já například pracuji jak s Windows, tak s Linuxem, několikrát jsem si na Windows postěžoval, ale nikdy absolutně, že bych řekl - "Linux je nejlepší, kdo používá Windows je ... ", řeknu svůj názor jak kladně tak záporně pro obě platformy a snažím se tak přispět. Na druhou stranu diskuze bez "šťouralů" by ztratila svou dynamičnost, často mne k příspěvku donutí až tupohlavost některých diskutujících natolikl, že se neudržím a musím vyjádřit svůj názor, jinak bych se nad tématem možná ani nepozastavil. Jistě, neříkám, že bych chtělo aby se diskutovalo nějakou fašounskou hantýrkou, ale občasné rázné slovo neuškodí.

PS: když jsou v anglosaských (a jiných západních) zemích tak na úrovni, proč ty diskuze ruší, nebude to tím, že se neumí chovat a narušují diskuzi? Přemýšlejte nad tím.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
tomik  |  23. 04. 2002 20:44

Je úžasné jak blízko má člověk k tomu, aby přišel na myšlenku zavřít represí hubu někomu, kdo není podle jeho vkusu slušný a jak má daleko aby drzouny odradil svojí moudrostí, odborností a zdrženlivostí.
Celá diskuse o tom jak kádrovat přispěvatele ukazuje jak snadno člověk vymýšlí filtrování, špionování, cenzuru, místo toho aby sám křiklounům nedával tolik inspirace.
Živě je třeba brát, jako novinky ze světa IT a ne tady hledat něco odborného a seriozního.
Když se chci něco dozvědět, tak sem nepolezu, na to jsou jiní a o několik řádů lepší.
Když se budu chtít pobavit, někoho nasrat, vyprovokovat a nebo naopak zvednout adrenalin sobě, pak je to pravé.
O živě vím asi tak půl roku a můžu říct, že je den ode dne horší a to ne ani vinou nevycválaných pubeťáků, kteří si tu sprostě nadávají.
Přemíra pestré animované reklamy, všudypřítomné vlezlé stránky s animacemi a nemožnost použít pro návrat historii, pokleslé články amatérů o ničem tady z toho dělají dojem cirkusu a ne seriozních zájemců o seriozní informace a diskusi.
Na nic si nehrajte, puberťáci vám dělají návštěvnost a takoví jako já, kterým už dávno není třicet si sem stejně jdou jenom pokecat a bláboly a sprosťárny přeskakují.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  23. 04. 2002 21:42

S dovolením mám pocit, že z vašeho příspěvku akorát kape nenávist (a nepříliš s překvapením konstatuji, že se jedná o opět anonymní příspěvek - proč všechny ostatní konstruktivní a věcné jsou neanonymní??

Jinak vyvrátit vám váš "názor" je vcelku snadné. Kdyby skutečně šlo provozovatelům živě o cenzuru, jak píšete, tak prostě diskusní fórum zrušíme. Již jsem psal, že k tomu, aby byla návštěvnost stejně velká bez diskusního fóra, stačil by jeden článek měsíčně navíc.

Pokud si chcete opravdu "pokecat", tak jistě jsou lepší servery než Živě; myslím, že vám málokdo uvěří, že si jdete na živě "pokecat". Puberťáci na živě opravdu chodí minimálně.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
tomik  |  23. 04. 2002 23:44

??? Jaká nenávist ??? Spíš přezíravost.

??? Anonymita ??? Dobře tedy, jmenuji se Tomáš Kučera. Pomohlo to k něčemu, nebo chceš ještě adresu?

??? Jaká cenzura od provozovatelů ??? Přečti si pozorněji o čem je většina příspěvků v této diskusi, vždyť většina se opravdu zabývá tím, jak mazat nevhodné příspěvky, korigovat hrubá slova, zjišťovat soukromé informace přispěvatelů, zavádět registrace, zveřejňovat jména hulvátů ... Když jseš takovej vztahovačnej a myslíš si že vás obviňuji z cenzury, tak bys mi také mohl konstruktivně odpovědět, jak je to s tou nevkusnou a vlezlou reklamou, to je totiž to hlavní co vám vyčítám.

To, že zrušení diskusního fóra a přidání jednoho článku měsíčně nebude mít vliv na navštěvovanost jsou kecy, které nelze dokázat, protože takovou odvahu nemáš. Když se na živě puberťáci vyskytují minimálně, proč teda řešíte exhibicionistické příspěvky v diskusích?

S tím pokecáním je to třeba brát s rezervou, spíš čtu a napíšu nanejvýš jednou za týden.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ja  |  24. 04. 2002 07:26

To je dobre, ze tu otravujes jen jednou tydne.
Jestli se nekdy dostanes na polovicni uroven jako p. Hlavenka,
budes moudrejsi a budes mu vykat.
Takze si lez radeji jinde a tady neotravuj.
Nechapes-li: bez do prdele! (sorry, ale ja ten jeho prispevek zbytecne cetl)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Neni dulezite  |  24. 04. 2002 09:23

A o takovehle zastydle pubertacky se, p. Hlavenko, chcete "oprit"? Planoucima ocima k Vam vzhlizi jako ke sve modle, i kdyz jako "drobny" rozpor se mi jevi ta vulgarita, ktera je defacto duvodem cele teto diskuse :) Vetsina myslenek p. T. Kucery mi nadto prisla docela trefna a rozumna... Konkretne ta reklama - pokud prispevky za ni plynou z kliknuti, tak si opravdu myslite, ze cim vlezlejsi a neprijemnejsi, tim ochotneji na ni kliknu? Pravy opak bych rekl, ze bude pravdou...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  24. 04. 2002 09:36

Já jsem možná reagoval na jinej příspěvek, ono jak je thread dlouhý, tak to tady není dobře vidět (

S reklamou to není docela pravda. Na kliky se reklama už dneska neprodává vůbec - udělat banner, na který se hodně kliká, není žádná věda, ale taky to nedává žádný obchodní smysl a význam. Tyhle velké reklamy jsou "brandingové", á la televizní spoty. Bohužel je dokázáno, že čím více pozornosti si reklama připoutá, tím je účinnější.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Neni dulezite  |  25. 04. 2002 08:24

> Na kliky se reklama už dneska neprodává vůbec

...myslel jsem si to :( Chapu, ze z reklamy zijete a proto nemuzu cekat, ze by se do budoucna stala mene vtiravou a otravnou, ale ze to bude pravdepodobne stale horsi a horsi. Chapu, ale presto se mi to nelibi, nejake mantinely by mely existovat nejen pro diskuzni fora, ale i pro reklamu...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  25. 04. 2002 11:23

BUdeme jen rádi, když kodex reklamy vznikne, protože pak by jej měli dodržovat všichni. Pokud kodex/pravidla nejsou, pak jeden druhého stále přebíjí. Jenomže kodex vytváří obvykle nějaká "nad-asociace", ne web sám.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ufak  |  24. 04. 2002 07:23

tak nam napis odkazy, at se vsichni vrhneme jinam

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Vašek  |  24. 04. 2002 10:24
Radoomek  |  23. 04. 2002 20:31

Motivem vetsiny ceskych magazinu ke zrizeni diskusnich for, jsou pouze penize. Vydavatel vi, ze ty diskuse jou k nicemu, ze se v nich nic nevyresi a pripadne rozumne prispevky v mnozstvi odpadu zaniknou. Duvodem, proc je tam nechava jsou proste prijmy z reklam. Kazde nacteni diskusi generuje bodiky za shlednute bannery. Typicky na Zive, u lidi, ktei reaguji, dojde k cca 5 navstevam kazdeho clanku. Magazin pak muze hrde mit nikoliv sice unikatnich, ale hodne tisic cteni kazdeho clanku.

Je par vyjimek, kde i pod hodne kontroverznimi clanky vznikaji prevazne kultivovane prispevky. Ale je jich jako prstu na ruce. A jedna se vetsinou o uzavrenou spolecnost, kde se prispivajici aspon trochu znaji a dbaji na svou povest.

Tj. bud zbavit prispivajici identity, nebo fora zrusit, ... a nebo je nechat ... aspon z tech mnohdy bezduchych blabolu jsou nejake penizky:)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
L.  |  23. 04. 2002 22:33

"Duvodem, proc je tam nechava jsou proste prijmy z reklam. Kazde nacteni diskusi generuje bodiky za shlednute bannery."

Vy si myslíte, že reklama čeká v dlouhé frontě, až se na serverech uvolní místo? Kéž by tomu tak bylo.

Zkusme počítat. U článku je třicet příspěvků a má čtenost třeba deset tisíc. I kdyby každý z přispěvatelů navštívil diskusi pětkrát, co to je sto padesát návštěv oproti deseti tisícům přečtení? To je hypotéza, Živě má asi jiný poměr čtenosti k příspěvkům, ale nemyslím si, že by moje čísla nemohla být reálná.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Mirek  |  23. 04. 2002 20:12

Ma predstava = LOGIN (vazany na e-mail) + PASSWD.
Identifikace pomoci cookie. Pokud je vymazu, nebo sedim u jineho PC, tak se znovu prihlasim za pomoci techto udaju. To by nemel byt problem.
Anonymni prihlaseni bych ponechal, ale pokud se neprihlasim pod svym nickem a heslem, tak budu vzdy zobrazen pouze jako Anonym. Neplodna flame Anonym vs Anonym jiz nebude mit ten puvab :) Navic by mozna nebylo na skodu pridat funkci "zobrazit i anonymni prispevky" v diskusi.
Ochrana to sice neni dokonala, ale alespon se zamezi zneuzivani ciziho nicku (asi nejvetsi zdejsi problem).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Michal Janko  |  23. 04. 2002 18:32

Osobně považuji diskusní fóra za jednu z nejlepších vymožeností Internetu. Často se z nich člověk dozví mnohem více než z častokrát úzce vyprofilovaného článku. Řešení bych viděl ne v jejich rušení, nýbrž ve větší míře kontroly a mazání vulgárních či jinak nepatřuičných příspěvků. Domnívám se, že vydavatel si může bez ohledu na svobodu projevu libovolně určovat, co zveřejní a co nikoli. A pak se domnívám, že lidem, kteří se neumějí nebo nechtějí kultivovaně vyjadřovat, by k tomu neměli dostat příležitost. Dost na tom, na jakou úroveň klesla úroveň bulvárního tisku, televize a rádií.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Kajnik Jan  |  23. 04. 2002 16:40

Myslim, ze by stalo za to The Art of Dialogue http://www.ullerymanagement.com/art_of_dialogue.htm prelozit do CZ a udelat z nej nejaky FAQ a poucit prispevatele diskusi o tom, jak a co maji komentovcat, protoze tyhle blaboly se stavaji neprehlednymi, prispevky typu SOUHLASIM a pod. vyresili na Amazonu napr.  timto:

Was this review helpful to you?  
5 of 5 people found the following review helpful:

Takze kdyz vypracujete nejaky FAQ, jak se chovat, a budete nabadat, aby si prispoevatel dukladne roz,myslel co chce napsat, myslim, se to zlepsi, tzedy pokud Vam nejde o ty prachy.

"vzrůst návštěvnosti, který diskusní fóra přinášejí, je v podstatě zanedbatelný" - to možná, ale vzrůst impresí je v několika tisících proc! Tak tu nemlžte pane Hlavenko, myslím, že na Linxu běžné imprese prodáváte co do zobrazení a ne podle UIP.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  23. 04. 2002 20:16

Souhlasím, pokud najdu volnou chvilku, pravidla dialogu přeložím a dáme na to u každého diskusního příspěvku link...

JInak s tím "vzrůstem impresí v několika tisících procent":

- celkový průměrný počet impresí na živě denně: 160 000
- celkový průměrný počet nových příspěvků na živě denně: 50

 

got it?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
JRK  |  24. 04. 2002 15:42

Dobrý den,

A co takhle zveřejnit počet ZOBRAZENÍ diskuzí ... - řekl bych, že toto číslo bude pravděpodobně také zajímavé ...

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
event  |  23. 04. 2002 15:49

este doplnim taky maly navrh... vulgarizmy urcite vymiznu, ak date zobrazovat okrem mena diskutera aj jeho IPcku (resp. domenu). Ono urcite nikto nebudetrepat voloviny a nadavat do ko... a pi... ak sa vedla jeho prispevku objavi napr. www.prazskemliekarne.cz, ci www.cvut.cz a pod. Je t o este anonymne, ale uz to neni anonymne. Ako priklad moze sluzit napr. grafika.cz

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
eso  |  24. 04. 2002 09:51

No az na to, ze vetsinou server www.prazskemliekarny.cz, je jiny nez ten pres ktery se do internetu pripojuje sit firmy Prazske mlekarny

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
event  |  23. 04. 2002 15:48

este doplnim taky maly navrh... vulgarizmy urcite vymiznu, ak date zobrazovat okrem mena diskutera aj jeho IPcku (resp. domenu). Ono urcite nikto nebudetrepat voloviny a nadavat do ko... a pi... ak sa vedla jeho prispevku objavi napr. www.prazskemliekarne.cz, ci www.cvut.cz a pod. Je t o este anonymne, ale uz to neni anonymne.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
event  |  23. 04. 2002 15:45

Ono to zasa az tk zle neni. Na zive citam fora dost, a vulgarne prispevky sa tu moc casto nevyskytuju, maximalne nieco sproste. Ale s rasizmom som sa tu este nestretol nikdy. Vecina citatelov si cinanov/thaiwancov/japoncov hlboko vazi - ved im vdaci za svoje procesory, grafiky, pamete, chladice, ...

Ze zahranicne servre nemaju diskusne fora nieje uplne pravda. Taky cnn ho nema preco mat, tomshardware ho tiez nema, no uz taky techchanel.de, ci storagereview ich ma. Vseobecne bulvarne medium (s velkym poctom malo vzdelanych citatelov) ho nema preco mat, ak ho aj ma, tak pocet prispevkov nad nejaku hranicu (100?) ho robi nepouzitelnym (vid. prispevky okolo WTC, niekolko stoviek, kazdy xel nieco povedat a nikto nemal ocom, tak tak aj ta uroven vizerala), ale pokial mate uzkospecializovane clanky, u ktorych sa predpokladaju aj specialisti citatelia, tak do diskusie nevstupuje az tolko ludi (ked otom nemaju ani paru, tak nepisu vobec, najhorsie je, ked niekto vie o niecom velmi malo,a uz je odbornik) a diskusia je vecna, odborna a zaujmava (vid. svetove fora o encodovani audia, videa, programovani, a nakoniec aj o hardwary)

A nazory diskutujucich zive... ono ked nieco recenzujete, tak redaktor sa s danym kuskom HW hral par hodin, max. dni. Ale mozno niektory citatel ma dane zariadenie doma a dlhodobo ho pouziva. A vtedy su jeho nazory v diskusii k nezaplateniu a citatelom nikolkonasobne zatraktivnuju server. Tiez ked je nejaky problem, (nekompatibilita VIA, nVidia, ...), v diskusii za dajmetomu ozvu 2 14rocne decka, ktore danu temu beru moc osobne a vinadaju do neviem coho, jak sa opovazujem tvrdit na produkt, co im kupil ich tatulko ze je nekompatibilny, sak to je najlepsie na svete, ale castokrat sa ozve zopar zasvetenych ludi ani tak nie vo fore (nechcu sa vystavit podobnym utokom), ale rovno do mejlu a vedu sa skutocne zaujmave diskusie na visokej odbornej urovni. Toto tiez velmi zatraktivnuje server, ajked z toho nema mnoho viditelnych klikov navyse.

Typujem, ze ked zrusite diskusne fora, tak vam vecina citatelov (min 30-50%) odide niekam inde, nemyslite si, ze aj vase originalne clanky sa daju najst len uvas. Poznam aspon 2,3 mirrory, ktore su bez reklam, natahuju sa rychlejsie. Ludia pojdu tam. Tu chodim len kvoli tomu, ze casto sa da najst v diskusii nieco zaujmavejsie, ako v samotnom clanku (nehovorim ze v kazdom clanku, ani ze kazdy den, ale ked najdem nejaku mimoriadne zaujmavu info 1x mesacne, uz to je dovod k pravidelnej navsteve servra)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pajda  |  23. 04. 2002 14:44

Tohle je v poslední době jedna z mála diskusí, které jsem přečetl opravdu celé od začátku dokonce.

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Štěpán Mrázek  |  23. 04. 2002 14:31

Nemohu souhlasit s autorem v tvrzení: "Jednoduchý propočet ukáže, že jsou to nanejvýš desetiny procenta celkové návštěvnosti, tedy číslo zhruba rovné jednomu přidanému článku za několik měsíců navíc."

 

Pane Hlavenka, dnes 23.4.2002 cca ve 14:00 je průměrný počet příspěvků ke každému článku na homepage Živě (nepočítaje bleskovky) 25. Neznám interní statistiky Živě co se týká průměrné čtenosti jednoho článku, ale pokud budu brát v úvahu průměrnou čtenost nejčtenějších článků, která je nyní cca 7500 pak by váš výpočet (ony desetiny procenta) platil pouze za předpokladu, že by se vztahoval na nejčtenější články a diskuzi by četlo pouze tolik lidí kolik je v ní příspěvků. Troufnu si odhadnout, že toto číslo bude nejméně o jeden řád vyšší.

 

Budu-li dále počítat že průměrný článek je cca třetinový oproti nejčtenějším, pak bude průměr 2500. I za předpokladu, že diskuzi čte pouze tolik lidí, kolik je v ní příspěvků by to dělalo cca 1 %. Vezmu-li za reálný svůj předpoklad, že diskuze čte desetkrát tolik lidí kolik je v ní příspěvků pak by se diskuze podíleli na čtenosti serveru cca 10% (reálně to bude ještě větší procento).

 

P.S: vím, že se jedná o hrubý výpočet a je v něm spousta „děr“. Je možné argumentovat tím, že návštěvnost serveru netvoří pouze články (tento předpoklad používám při výpočtu). Jenomže protiargumentem bude okamžitě otázka: Co jiného je např. Poradna než diskusní fórum ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  23. 04. 2002 20:08

Poradnu do diskusních fór nepočítám! (Pokud by se počítala, tak by to samozřejmě bylo podstatně víc.). Bavíme se tady o diskusních fórech pod články, poradna je poradna, i když po technické stránce používá engine pro diskuse.

Celkový počet stránek denně zobrazených na živě je asi 160 000; počet diskusních příspěvků pod jedním článkem průměrně je tak 10-15 (momentálně je jich o něco víc, ale je to spíš výjimka z dlouhodobého trendu).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ludo Jambrich  |  23. 04. 2002 14:00

Ak bolo jedna z otazok, ktoru mal clanok nastolit, ci maju fora zmysel, myslim, ze vysledkom tejto diskusie je rozhodne ANO. Je dobrou ukazkou toho ako diskusia dokaze generovat vyborne napady a diskusia ma myslim vacsiu hodnotu ako samotny clanok (aj ked to je, ako by som povedal, ze vajce je hodnotnejsie ako sliepka. )

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pavel "Benny007" Benisek  |  23. 04. 2002 13:47

Dobry den pane Hlavenko,
Predem bych Vam pochvalil tento clanek. Nekolik poslednich co jsem o Vas cetl se mi nepozdavalo, dokonce me jeden nastval (bohuzel uz opravdu nevim jaky). Nicmene tento me velmi zaujal a libil se mi.

Co s diskusemi?
Tento problem asi nevyresime ani spolecnymi silami. Vim o mnoha snahach o zmenu fungovani diskusnich for propadne zavedeni autoregulacnich mechanismu, nicmene nikdy (krome uzce specializovanych diskusi vetsinou s omezenym pristupem) se ve verejnych diskusich nepodari docilit idealniho stavu. Asi jedina spasa je mit pro kazdou diskusi administratora, ktery se o ni stara. Tam vznika dalsi problem, ze na frekventovanych forech je tato funkce dost casove narocna.
Hlavni problem proc nevznikaji automatizovane verejne diskuze je v technologii protokolu http a problemu pripojovanim lidi z modemu, kde mate pokazde jine IP. Vsechny ostatni technologie jsou jakesi berlicky, ktere pomuzou ale nejsou vsespasne a kdokoli si usmysli, tak je muze obejit. Cookies si napr. muzete smazat nebo zakazat, ke zmene IP adresy postaci pripojit se znovu modemem. Takze neexistuje cesta jak jednoznacne identifikovat anonymniho uzivatele.

Zavest prisna pravidla neni omezeni svobody!
Sam vim jake problemy muze zpusobit jeden clovek, ktery nehodla dodrzovat zadna pravidla. Take jsem se s jednim potykal. A cca. polovina ctenaru jej povazovala za klasickeho prudice, ktery z ostatnich ma strasnou legraci ze mu na to skoci a druha polovina byla presvedcena ze jde o zacatecnik, ktery o tematu nema ani paru a v kombinaci s nestastnou povahou pak urazi dila ostatnich. Dodnes nevim kde byla pravda, nicmene po 14 dnech velice usmevne a obcas i ostre diskuze zmizel. Vzhledem k tomu ze jsem nezasahoval do diskuse napr. mazanim prispevku nebo zverejnenych del, tak se priklanim k nazoru, ze slo o prudice.
Co by se tedy stalo kdybych jej okamzite smazal? Myslim ze asi nic moc strasneho, ale zase si o nem dodnes povypravime a zasmejeme se :o) Jsem zastancem co nejmensich omezeni uzivatelu, ale uznavam, ze obcas to jinak nejde. Napriklad jsme byli nuceni zavest ochranu registrovanych nicku pri vkladani prispevku do diskusi, protoze nejaci vtipalci psali cizim jmenem.
Kazdopadne vyzadujeme od prispevatelu take nekolik jednoduchych pravidel napr: rozumny obsah, minimum neslusnych vyrazu (samozrejme ty mekci tolerujeme, ale zalezi na kontextu), nepredavat v diskuzich odkazy na warez/crack a podobne nelegalni zdroje, neotravovat ostatni. Komu se to zda jako omezeni svobody, tak prece nemusi prispivat! K tomu jej nikdo nenuti a pokud prece jen chce, tak musi pocitat s tim, ze spravci serveru, kteri jsou zodpovedni za obsah, jej mohou vymazat pripadne jinak do budoucna diskriminovat oproti ostatnim ctenarum.

Anonymita ano/ne?
Zde myslim nemate pravdu. Predstavte si ze jsem od konkurence se kterou nejste zadobre a rad bych napsal vecnou poznamku na tema ktere me zajima. V tom pripade radeji neuvedu sve jmeno. Hodnoty prispevku to neubere a diskusi obohati. Zde bych problem nehledal. Opet pisu ve vztahu k verejnym diskusim.
Jiste jste sam zazil problem, ze si Vas nekdo vyhlidne za potencionalni obet a pod kazdym Vasim clankem napise nejakou nadavku urcenou na Vas, ne na clanek. Tito vtipalci se brzo unavi, pripadne je zacne bavit jiny druh zabavy.
Ve vetsine pripadu uznavam anonymitu nicku, emailem je to podstatne citlivejsi zalezitost. Tam je vec kazdeho ctenare jestli jej uvede nebo ne a nikdo nema pravo nikoho nutit udavat ji. Opet zalezi na ctenari jestli akceptuje podminky a uvede ji, nebo server "podvede" udanim falesne adresy nebo proste uzna ze pravidla mu nevyhovuji a radsi neprispeje.

A jeste odbocka k "odbornym platkum"
Nevim presne jak vyjadrit co citim, kdyz nekdo kritizuje clanek urceny zacatecnikum, ze obsahuje chyby. Problem je v tom, ze dnes je jakakoli (obzvlaste IT) technologie prilis slozita na jednoduche vysvetleni. Takze pokud chcete relativne rychle zacatecnikovi vysvetlit napr. pojem SIT, nemuzete mu vysvetlovat hlavicky protokolu nebo mac adresy. Proste to zjednodusite na urcitou uroven - uroven predpokladanych ctenaru. Samozrejme pak vzniknou nesrovnalosti s realitou, ktere jsou v ramci urovne znalosti ciloveho ctenare naprosto zanedbatelne. Takze nevim proc ctou casopisy/clanky pro zacatecniky lide, kterym to nic neda, jen si najdou tyto zjednoduseni a zanadavaji si na autory, kteri mnohokrat trpi nad nutnym zjednodusenim, ale proste jim nic jineho nezbyva.
Takze rada kritikum: ctete clanky urcene pro ctenare Vasi urovne znalosti a nenadavejte na clanky pro zacatecniky, ktere Vas logicky nebavi. Kdyz jste zacinali, tak by jste za ne i zaplatili! Pripadne napiste clanek, z pohledu ktery zajima Vas a uvidite jak je to tezke.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Tomáš Kapler  |  23. 04. 2002 14:06

Jenom pár připomínek - anonymita ano/ne - udání falešné adresy nepřipadá v úvahu pakliže přihlašování vyžaduje potvrzení pomocí kódu z e-mailu. Tj. aby fungovalo, musel by si založit i falešnou free adresu a to už stojí čas, a když by to navíc musel dělat pro každý příspěvek, protože by mu to více než jeden flame nepovolilo, tak by jej to přestalo bavit. Cookies by mělo sloužit spíše jako pomůcka pro uživatele, aby nemusel vždy vyplňovat své jméno, ale pouze heslo například a aby si to pamatoval prohlížeč pro celou session, když si user cookie vymaže, tak to nebude znamenat nic jiného, že to bude muset vyplnit celé a znovu. IP adresa by ve spojení s cookie mohla identifikovat flamera, mohla by se pak udělat nějaká stěna hříchů, kde by byly uveřejněny jejich identity. Ergo myslím tedy, že technické řešení existuje. Samořejmě nejde elminovat kompletně, ale určitě jej lze velmi omezit. Asi jiné flame bude na článku o foťáku na serveru typu grafika.cz a něco jiného na živě u článku Windows versus Linux nebo AMD versus Intel. A když u takovýchto článků je dvakrát více nadávajících než diskutujících, tak je to třeba s tím něco dělat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pavel "Benny007" Benisek  |  23. 04. 2002 14:31

potvrzovani na email je pomerne pracna metoda, ktera odradi i seriozni ctenare. O IP jsem psal, staci se znovu pripojit prez modem (priznavam ze je to nakladne a zrejme by to po par pokusech odradilo). Technicke reseni existuje, to samozrejme, ale pouze za cenu neprijemnych omezeni, nebo uzavreni diskuse jen pro prihlasene (a registrovane) uzivatele, coz opet spoustu lidi odradi.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
kubik  |  23. 04. 2002 17:35

Priznavam rovnou, ze je to na me moc dlouhy a necetl jsem to, neb me manzelka ceka doma s veceri. Ale Ropacek pred casem psal, jak se jim podarilo podobnym vylevum ucinit pritrz. Chtelo to trosku prace, ale neni zas tak velkej problem vystopovat tlf. cislo dialupu a pak si na dotycneho doslapnout - samozrejme ve spolupraci s providerem. Prej to tenkrat pomohlo.
Zkus si to najit, bylo to zajimavy pocteni. I ja se to pokusim pohledat, ale dneska uz ne

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  23. 04. 2002 20:01

Díky za rozsáhlý příspěvek - můžu říci, že s ním prakticky stoprocentně souhlasím. Asi se oba shodujeme, že "situace je složitá" a hrozně těžko se z toho hledá nějaký snadné východisko, jednoduché a účinné řešení. I já jsem to rychlé vyřešení vzdal a spíše věřím, že to zvládnou "léta dřiny", kultivování diskusí i diskutujících. Taky třeba to, že idioty to přestane bavit, když seznají, že z jejich příspěvků nikdo není odvázaný - ale zítra to nebude.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pavel "Benny007" Benisek  |  24. 04. 2002 09:48

Neni zac :o) Jen jsem mel dojem ze k tomu tematu mohu rict neco prinosneho tak jsem to udelal. Vim ze mam pravdu, jinak bych to sem nepsal / ooo ja dokonaly a nade mne neni ;o)) /
Na forech kde jsem resil tento problem to nastesti neni tak zhave, protoze se jedna o pomerne specializovanou tematiku. Proto se tam az tolik idiotu ani nedostane, ale jak jsem uvadel taky se nasel.

K telefonovanim k providerum: je to sice krasne a ucinne reseni nicmene pri velkem objemu diskusi jako napr. zde se najde vtipalku tolik, ze by to mohlo byt financne neunosne, navic stale naprosta vetsina serveru funguje na fandovstvi a nevydelavaji. V lepsim pripade ani neprodelavaji takze u nich se pak musi pocitat s kazdym jednotlivym telefonatem jako s navysenim ztraty pripadne kraceni jiz tak maleho zisku.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
q  |  23. 04. 2002 13:45

Neviem cim to bude, ale pod clankami, ktore pise Hynek Hanke take prispevky niesu. no toto...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
pivko  |  23. 04. 2002 12:09

no myslím, že problém má jako obvykle několik rovin.

některé příspěvky jsou opravdu kanál, to je pravda. teď je ale nutné pečlivě uvážit, co s tím dělat. má kvůli tomu cenu rušit diskusní fóra - domnívám se, že ne zcela.

špatné není něco podobného jako je na slashdotu, nicméně se to musí hlídat, aby moderátoři nezneužívali svého postavení na filtrování jim nepohodlných názorů - přesně to totiž dělával pan zajíček na netem, proto jsem také jeho web nikdy nepokládal za příliš seriózní. slashdot to má nicméně již za tu dobu, co existuje, poměrně rozvinuté, také má velmi přísný moderátorský kodex. ten systém je ale obecně dost složitý a nejsem si úplně jist, zda má cenu ho kvůli pár nevychovancům v diskusích vůbec zavádět.

obecně si ale myslím, že na živě je diskuse ještě (většinou) celkem v normě. IMHO nejhorší diskuse má jednoznačně IDNES a pak taky britské listy. u idnes to je zřejmě dáno jejich čteností - těch nevycválanců je tam tedy více, a u britských listů zřejmě vysoce kontroverzní povahou webzinu samého.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Richard  |  23. 04. 2002 11:27

Na jednom americkom webe som videl - ten web to zriadil aby dostal certifikat, ze tento web je vhodny pre deti - ze:
1. uzivatelia sa museli zaregistrovat
2. ked sa Ti nejaky prispevok nepacil - bol vulgarny - mohol si si prispievatela do black-listu a uz si nikdy nevidel jeho prispevky.

Myslim, ze je to riesenie jednoduche a ucinne.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
mekelle  |  23. 04. 2002 14:32

hm, to vyzera naozaj zaujimavo a pritom nenarocne...co na to zive?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin Loucky  |  23. 04. 2002 10:34

Zdravim,
mozna by bylo zajimave zjistit, proc diskuzni prispevky na napriklad na root.cz vypadaji daleko lepe(vice k tematu,malo OT,malo flameware,malo nadavek) nez na zive.cz.
Napriklad pod clankem "Re: JXD a Linux", coz je na root-ovske pomery nejkontroverznejsi tema za hodne dlouho, to vypada takto:
celkovy pocet prispevku : 117
pocet prispevku kde nekdo nekomu(zejmena JXD) nadava : 5
pocet vykricniku celkem : 50
(nutno poznamenat ze z toho 11 je v jednom tom ofenzivnim prispevku, a 4+4 v quotovanem textu od JXD, coz vychazi cca 31/112 = 0,28 vykricniku na jeden prispevek).


Take povazuji za zajimavy fakt, ze pokud se JXD v tomto clanku zminil ve smyslu "SuSe je na hovno", coz by pravdepodobne na Zive vydalo na opravdu hodne prispevku, v teto diskuzi se pouze 4 lidi ozvali s vecnymi argumenty proc nemaji radi SuSe, a jini 4 lidi napsali neco ve smyslu ze maji se SuSe nejlepsi skusenosti.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Stepan RYBAR  |  23. 04. 2002 10:30

Vychazim z vlastniho usudku, podlozeneho pouze ctenim diskusi k prispevkum, ze "flamewars" zacinaji a rozdmychavaji lide, co casto problemu moc ci vubec nerozumi. Napriklad "zasvecene diskuse typu "MS IE x Mozilla" (kdyby umeli programovat dle standardu W3C XHTML, DOM, CSS, tak 95 % stranek beha vsude - viz http://www.microsoft.cz pod Mozillou).

Takze navrh:


  1. Prispevky by byly rozdeleny do kategorii (OS, procesory, disky, prohlizece...)

  2. Kdyz by nekdo chtel napsat komentar (novy, reakci), tak by mu system nabidl misto username a passwd dejme tomu tri "jednoznacne" otazky z databaze otazek k dane kategorie s predem pripravenymi moznostmi odpovedi (uzavrene otazky).

  3. Pokud by odpovedel spravne, necht pise, pokud ne, byl by presmerovan na zdroj informaci (manual, norma...).

Vyhody?


  1. Vyrazne by ubylo prispevku od "chytraku", co o problemu "nemaji ani paru" a akrorat do toho "kecaj" a jeste k tomu uplne mimo ("nemaji o tom ani paru").

  2. Cast "chytraku" by se treba presmerovanim vzdelala, takze by uz nebyli tim, cim byli do te doby (treba by se na to dal ziskat nejaky grant z MSMT - e-learning

  3. Zvysila by se IT gramotnost v CR, takze bychom prispeli ke zlepseni vykonnosti ceske ekonomiky (grant od MPO?)

  4. ...

Mno, z tech smajliku a bodu 4 je asi jasne, jak tento navrh byl minen, byt kdyby by za jeho realizaci nestalo tolik prace programatorske a pedagogicke (mineno vybrat otazky a odpovedi na ne), tak by to mohl byt zajimavy pokus.

Stepan, vecne presmerovavany na manualy a normy.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
t.b.  |  23. 04. 2002 11:17

Tak toto je super... Toto sa mi paci.. urcite lepsie ako databaza zakazanych slov...  (len kto naplni tu databazu otazkami? ).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Tomáš Kapler  |  23. 04. 2002 13:10

Promiňte, ale to je blbost. Diskusní fórum je ze své podstaty Q&A, tedy Otázky a Odpovědi. Otázku člověk pokládá když něco neví, Odpověď je také doplnění textu, upozornění na chybu atd.

Sice by tímto vaším filtrem prošli ti, kteří by věděli a psali "odpovědi" ale ne ti, kteří mají "otázky", protože právě proto, že něco neví, tak se jdou zeptat.

Leda by ty otázky byly tak primitivní, že by mohl odpovědět každý, jenže pak už to zas nemá funkci filtru.

Navíc Živě není odborný časopis, je to médium pro masy a musí být uzpůsoben masám. A debilové jsou schopni své výlevy dávat klidně do absolutně offtopic diskuse.

A navíc - většina těch flamerů je velmi hodně technicky znalých - pouze z toho věčného vysedávání u počítače jim vznikly kruhy pod očima, vypadaly vlasy, ochably svaly, přibyly dioptrie atd. a tak je žádná ženská nechce a trpí frustracemi, které si "léčí" výlevy svých myšlenkových ho*en do diskusí.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Kombajn (pravy)  |  23. 04. 2002 14:12

V podstate souhlas. rusit auditka je blbost, cele je to o dialogu. Obcas se to muze zvrhnout i k jinemu tematu, ale pokud je to vecne, tak proc ne? vadi mi komentare typu "a chytrak...  AMD/INTEL je na ho*no...  Smaz WIN, nainstaluj si Linux..." to jsou zbytecne prispevky, zabiraji cas ctenaru, misto na Zive, prenosovou kapacitu na Zive a nic nereknou a k nicemu (krome masirovani ega autoru jak jsou nad veci) neslouzi.

K zobrazovani IP... Moc to neresi, pokud je 1000 lidi za jednim firewallem a naopak to muze mit jisty vliv na odliv ctenaru, kteri se pripojuji z prace. Podle me je nejschudnejsi registrace. Stejne je tu tolik reklam ze nez se clovek dostane k clanku, mohl uz byt zalogovany...

Jinak se mi libi ze se ZIVE zacina zajimat aktivneji o to co by uvitali jeho ctenari, otazkou je zda si z teto diskuse neco vezme k srdci.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  23. 04. 2002 20:03

Ono to možná tak nevypadá, ale zejména kluci v redakcí internetových médií se tím, co zajímá naše čtenáře, včetně obsahu, funkce, kvality článků atd., zabývají velice intenzivně. Není to vidět hned - jsou to nové funkce, shánění nových autorů, trénování nových redaktorů, prostě práce "za scénou". Výsledky se projevují postupně, ne bohužel rychle, tohle se nedá zlomit přes noc.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pleva  |  23. 04. 2002 10:29

Nevšiml jsem si, jestli to zaznělo, ale protože většina urážlivých reakcí obsahuje stále stejné výrazy, nevím jestli by byl problém dát po vyhodnocení fór nějaký filtr, který by nezobrazil příspěvek a přesunul ho autorovi-cenzorovi , který by ho pustil, nebo také ne. Ono pak bude moc těžké  někomu vynadat, když debil a blb nebudou po ruce . I negativní ohlas je důležitej, protože někteří autoři si o něj kvalitou článku často koledují. (třeba právě recenze Dimage 7000)

Pavel

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
deadhead  |  23. 04. 2002 14:01

No, pravidelne čítam diskusie v jednom nemenovanom slovenskom denníku kde zaviedli filter na vulgarizmy a môžem povedať, že trvalo asi 3 hodiny, kým niekoho napadlo že sa dá napísať aj d.e.b.i.l. a podobne.  A potom dochádza aj k zaujímavým situáciám, keď napríklad zo slova sprchuje zostane spr****e . Tadiaľ asi cesta nevedie.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
eso  |  23. 04. 2002 10:11

A co takovehle reseni:

- kazdy uzivatel muze dat prispevku kladne/zaporne body ktere se scitaji od vsech hlasujicich (samozrejme se musi nejak vyresit, aby nemohl jeden clovek hlasovat u nejakeho prispevku treba 20x za sebou)

- kazdy si muze nastavit svoji mezni uroven, ktere prispevky se mu maji zobrazit (napriklad nechci videt prispevky kde honoceni < -1)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Mirek  |  23. 04. 2002 17:43

Zajimava myslenka, ale nedovedu si predstavit, ze bych vyplnoval bodove hodnoceni u kazdeho prispevku treba jen v teto diskusi.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
eso  |  24. 04. 2002 09:43

Vubec neni nutne to delat u kazdeho. Uplne staci, kdyz kliknete na (treba) ikonku [minus] u prispevku ktery se vam nelibi.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Tomáš Bezouška  |  24. 04. 2002 16:48

i tak si neumim predstavit, ze bych byl po desatem hodnoceni prispevku ochotny jeste cekat na reloadovani stranky a hledat, kde jsem prestal se ctenim prispevku ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
kecy  |  23. 04. 2002 10:07

snaha o unifikovaný názor a pohled na svět, to už tady bylo
něgdy pro vydrželo roky, masově,
ale naštěstí je to boj s větrnými mlýny,
protože každý sIQ>10 si vybere pomocí filtrů a vyhledávačů, takže je to vlastně o hovnu, že..

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Hugo  |  23. 04. 2002 09:51

dalsi clanek s diskusi, ktery vam ma zvysit navstevnost :)))

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
David  |  23. 04. 2002 09:37

A ještě jeden dodatek:"NIC NENÍ JEN JEDNOSTRANÉ, ČASTO TOTIŽ SVOU KVALITOU ČLÁNKŮ DÁVÁ ŽIVĚ MOTIVACI TĚMTO ZAKOMPLEXOVANÝM JEDINCŮM SE ZAKOMPLEXOVANĚ PROJEVOVAT, RUZNÉ PŘEKLEPY, NESMYSLNĚ ZFORMULOVANÉ VĚTY A NEPŘESNOSTI JSOU TOU PRAVOU VODOU NA MLÝN VÝŠE ZMÍNĚNÝCH JEDINCŮ".

 

P.S.:už jste někdy přemýšleli co to je EGO a jak to může lidi ovlivňovat ?!?!? Myslím že to je právě jádro pudla nejen tohoto tématu, ale celé "vyspělé" společnosti - stačí se podívat do minulosti, či jen tak kolem sebe, budete upřímně zděšeni........

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ufak  |  23. 04. 2002 10:24

Ale dost casto odpovida gramaticka kvalita prispevku obsahove.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pavel Slavík  |  23. 04. 2002 09:34

Jednoduchý propočet ukáže, že jsou to nanejvýš desetiny procenta celkové návštěvnosti, tedy číslo zhruba rovné jednomu přidanému článku za několik měsíců navíc.

Pane Hlavenko, mohl byste prosím uvést ten jednoduchý propočet? Já osobně bych tipoval aspoň pět procent.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
eso  |  23. 04. 2002 10:13

Podle me je dulezitejsi, ze bannerove pozice na diskuzich jsou podle me pro inzerenty mnohem mene lakave, nez ty uprostred clanku (o velke reklame pred natazenim hlavni stranky nemluve)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
kubik  |  23. 04. 2002 10:26

Taky bych to rad videl. U me je to podle odhadu tak 30-50%.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  23. 04. 2002 19:32

Ten propočet spočívá v tom, že vezmete celkový počet stránek, které živě za časové období zobrazí, pak vezmete celkový počet zobrazených stránek diskusí (psaní i prohlížení příspěvků), to druhé číslo vydělíte to prvním, vynásobíte stovkou a máte výsledek v procentech.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
David  |  23. 04. 2002 09:31

ještě mě napadlo a co na to lidská práva !?!?!?! Nebo jsem měl pravdu, že si to tady pro žití děláme čím dál horší !?!?!?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Tomáš Bezouška  |  24. 04. 2002 16:41

jak to spolu souvisí? to, že někdo, kdo provozuje určitou službu (ještě k tomu zadarmo) stanoví pravidla, jak se v rámci využívání této služby můžeš chovat, nemá s lidskými právy absolutně žádnou souvislost. nijak ti to nebrání v tom, abys kdekoliv jinde (kde tě nechají ) tato pravidla nerespektoval ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
David  |  23. 04. 2002 09:04

Na jedné straně je pravda, že většina příspěvků v diskuzním fóru jen ukazuje nízky stupeň inteligence přispívajícího a navíc jeho omezenost, ale na druhé straně je přesně to co tyto lidi dráždí k těmto excesům právě nějaké to potlačovaní osobních projevů. Holt tento problém tady je a žádná represe nepomáhá, je to totiž dáno výchovou společnosti a to teď nemám zrovna na mysli výchovu matek (i když to taky často je jeden z problémů). Stačí se jednou za čas podívat na TV na nějakou tu reklamu, či uvědomit si co se podívat co tak obecně se po lidech v jejich zaměstnáních chce. Už teď je ale jasné, že pokud nejde něco po dobrém, tak už to po zlém vůbec nejde, to už se ale nikomu nechce vnímat.....................Lidé musí začít přirozeně žít a ne jen přežívat, jinak těch problému bude čím dál víc. Ale jak na to.......to je umění žít, ale obávám se, že v dnešním světě je to čím dál tím horší. Navíc to, že si myslíme, že si život zlepšujeme, je ve skutečnosti přesně naopak, jenom jsme stále více pohodlnější a to je potom jednodušší, když má někdo problém tak se vyřve v diskuzním fóru místo aby si to vyřešil sám. Celkem pohodlnost, že !?!?!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Walon  |  23. 04. 2002 09:00

No v podstatě souhlasím s článkem. Inteligence některých přispěvatelů je velice nízká a neškodilo by vymyslet nějaký scriptík na vykopávání těch co už několikrát porušili nepsaná pravidla slušnýho chování. Zveřejňování IP by určitě taky pomohlo. Na druhou stranu rušit fóra je určitě krok zpět. Autoři jsou tak mnohem blíž svým čtenářům a to jim může být jen prospěšné. Co člověk to názor, pokud to není fašoun nebo něc podobnýho, tak mi nevadí. Ty úchylný prostě nečtu a vesele je přeskakuju. NE ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jan Chalupa  |  23. 04. 2002 08:55

Možností by bylo použít něco na způsob black listu tj. seznamu zakázaných slov / spojení, oproti kterému by se kontroloval příspěvek do fóra ještě před vložením. Samozřejmě by to nebylo neprůstřelné, ale už po několika hláškách "Váš příspěvek obsahuje nedovolená slova!" by si každý dal pozor co píše. Slova jako "deb!l", "kret*n" by se dala také jednoduše odfiltrovat (seznam povolených znaků, ze kterých se může skládat slovo). Je to sice pracné řešení (zejména kvůli specifikům českého jazyka jako je skloňování, pády, ...), ale ve výsledku by to minimálně omezovalo slušné pisatele a také by to kladlo podstatně menší nároky na admina (téměř žádné promazávání - jen občasné přidání nového slovíčka ).

Honza

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Skye  |  23. 04. 2002 10:45

To je zajímavý nápad, ale myslím si, že většinu čtenářů různých auditorii nepobuřují ani tak tyto nadávky jako spíš příspěvky, jež urážejí svojí podstatou - viz. to o čem psal p. Hlavenka v souvislosti s diskusí na iDnes a proti těm nějáký filtr nastavíte jen stěží.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Patron  |  23. 04. 2002 08:44

Myslím že většina z diskutujících už si na nadávky a sprosťárny tak nějak zvykla, osobně mi nevadí. Prostě patří k internetu a jestli má správce čas, ta je časem smaže. Leckdy je to fakt ´kanál´, ale stejně si myslím, že každý by měl mít právo na svobodný názor. Pokud mne někdo v diskuzi uráží, zkrátka to ignoruji, někteří lidé jsou už hold takový. S tím nic nenaděláte. Ale rušit diskuze kvůli pár blbečkům IQ pod deset by bylo myslím určitě škoda. Osobně jsem proti větší cenzuře, ale chápu, že vydavatel sám posuzuje, co na svých stránkách překousne a co nikoliv.

P.S.: Jsem sám, kdo si myslí, že se naše společnost posouvá od značné svobody projevu zpátky k čím dál větší ´totalitě´ ????????

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
David  |  23. 04. 2002 09:15

Ale ono to nikdy jiné nebylo než totalita, jen se tomu jinak říkalo. Ale my lidé si nic jiného nezasloužíme. Totiž to co nás dostalo ze stromů dolů, jinými slovy civilizovanost či moderní společnost, to nevzniklo nijak jinak, než že naši předci prostě neunesli to, že jsou tak nedokonalí oproti ostatním zvířatům a tak jsme si začali o sobě něco myslet (stejně tak jak ti křiklouni v diskuzních fórech, kteří vnitřně cítí že jsou "póvl" a tak ze sebe dělají), postupem času se to zkomolilo na to že lidé mají schopnost myslet, tudíž jsou dokonalejší než zvířata, přičemž ty zvířata si v tom svým klídku tady budou žít jěště pěkných pár let po nás.=> viz studijní materiály vyšších odborných a vysokých škol sociálních-státem uznávané filosofie.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  23. 04. 2002 09:26

Co se týká toho vašeho posledního dotazu: myslím, že to je trošku složitější, že nelze odpovědět "ano" nebo "ne". Totalitou bych to zcela jistě nenazýval, na druhé straně ale pod "svobodou projevu"  nepovažuji to, že lze říkat kdekoli cokoli. Západní demokracie to s politickou korektností přehánějí, o tom není myslím sporu. Pak se o nich opičí české noviny, kde se už neříká "černoch" (slovo, které v češtině naprosto nemá tu rasistickou konotaci, jako "negro" v angličtině), ale musí se říkat "afroameričan", a výsledně 90% české populace neví, o čem autor píše.  Příliš silný stát samozřejmě také může svobodu projevu omezovat (viz například nedávné "upřesnění" protidrogového zákona,zakazující propagaci drog tiskem atd.); na druhé straně, pokud to koliduje s deklarací základních lidskách práv a svobod, pravděpodobně vás za to nikdo neodsoudí. Na druhé straně o tom, kdo nám bude vládnout, rozhodujeme my, voliči, takže koho si vybereme, toho máme. ALe to je na delší diskusi...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Patron  |  23. 04. 2002 10:46

V podstatě souhlasím, co jsem ale měl na mysli je spíše znepokojující plíživý trend , který ve svobodě projevu pozoruji a myslím že za posledních 10 let přibylo hojně kontrolních orgánů a různých rad, které přímo diktují co je správné a co již nevyhovuje. Tyto orgány zatím zaplaťpánbůh do internetu příliš nemluví, ale ono to přijde. Bojím se, aby každé vydavatelství nemuselo před vydáním, nebo odvysíláním čehokoli posílat kopii někam na schválení pro razítko "nezávadný obsah". S tímhle tempem to vidím tak v roce 2012. Ale vážně nerad bych se tentokrát trefil.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
mato  |  23. 04. 2002 08:43

vedla udajov o prispievatelovi male zaskrtavacie okienko flameware,ak ho vacsina ludi zaskrtne prispevok bude zmazany

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
vtech  |  23. 04. 2002 10:45

to je docela dobrej napad

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
MarBen  |  23. 04. 2002 08:39

Podle mého mínění, je nejvhodnějším způsobem obrany nutnost registrace ... "slušný" čtenář se jednou zaregistruje a poté se jen přihlašuje, aby mohl zasáhnout do diskuzního fóra - osobně nepovažuji zadání přihlašovacího jména a hesla za velkou přítěž. No a "problematický" čtenář by řekněme po dvou, třech přestupcích proti pravidlům o svou registraci přišel a musel by se pracně zaregistrovat znovu, pak by dejme tomu mohla přijít na řadu ještě otázka jak zabránit opětovné registraci takového nezbedníka.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ing. VlK  |  23. 04. 2002 09:40

Promiň, ale já proti registraci námitky mám, protože spousta serverů vyžaduje registraci, z důvodu bezpečnosti aj. Tak musím používat program PassKeeper, ktery nejakym zpusobem tento seznam prihlasovacich udaju uchovava sifrovane. Mam jich tam asi 30 O jeden min nebo vic, ze. Ale system na zive se mi libi, protoze pokud sedim u porad stejneho PC tak prezdivka a email se sam doplni, jednoduche a prakticke. 

Na co dalsi registrace? (mysleno s heslem) Pro diskuze prece staci prezdivka.

Jinak na diskuzi taky vystupuji jako anonym, ale odpovedi ctu pres existujici email. Ne ze bych ses stydel za sve prispevky. Proste je to prijemnejsi psta jen pod zkratkou sveho jmena.

Vulgarity proste ignoruji a preskakuji. Prilis dlouhe diskuze o stejnem tematu take Myslim si, ze doplnovat uz jednou vysloveny a mnohokrat opakovany nazor do diskuze neni ucelne a podle toho se take ridim.

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jan Angelovič  |  23. 04. 2002 08:30


Určitá regulace "shora" bude asi nezbytná, ale základ je v postoji uživatelů. Buď budeme muset provokatéry stírat nebo ignorovat.

Příkladem budiž nepravý Kombajn a jeho kampaň za legální W98.VŠICHNI víme, že je to blbost, ale stejně se vždycky několik lidí nechalo strhnout k reakci. 

Pane Hlavenka: Není sloupek "Kde to vře" takovou malou nahrávkou na "flame"? 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  23. 04. 2002 08:55

Ale ono je dobře, když to v diskusích vře! Vření tvůrčích nápadů, korektních argumentů, názorů z nejrůznějších míst, od nejrůznějších lidí - sem s tím. Nikdo tu přece není proti diskutování, proboha

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jan Angelovič  |  23. 04. 2002 10:20

Pokud přijdete do diskuse proto, že vás zaujal titulek a následný článek (a tedy se nejspíš o danou problematiku zajímáte) je to trochu jiné, než když tím důvodem bude to, že se prostě chcete účastnit počínající "flamewar". V našich podmínkách mi slova o "Vření tvůrčích nápadů a korektních argumentech" přijdou trochu nadnesená, ale souhlasím s vámi že takový by měl být náš cíl. 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
dubak  |  23. 04. 2002 08:21

"... zde na Živě, ale výpady, které, pokud jejich víc, budí dojem, že toto médium čte jakási banda rasistů a agresivních prázdných mozků."

"Zdálo by se, že to médiu příliš vadit nemusí, protože to je dílo jeho pomýlených čtenářů, nikoli oficiální postoj redaktorů. Opak je ale pravdou, neboť časopis před svým inzerentem s oblibou zdůrazňuje, jak vyspělí jeho čtenáři jsou a sděluje mu profil našeho typického čtenáře, který zní nejčastěji muž, běloch, manažerská funkce, příjem nad 40 000 Kč, věk 30-35 let. (Všechny nás čte zejména ta inzerentsky nejlukrativnější skupina, ..."

tak to sa vam teda podarilo! nadavat na rasistov a potom sa ohanat tym, ze vas citaju najma bieli manageri!

uz davno som sa tak nepobavil

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
David  |  23. 04. 2002 08:39

Tady zase někdo nepochopil, jak byla ta věta myšlena

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
dubak  |  23. 04. 2002 09:05

tak mi to, prosim vas, vysvetlite. rad sa necham poucit.

tiez by ma zaujimalo, na co potrebuje IT magazin zdoraznovat, ze ho citaju bieli citatelia. pripada mi to zbytocne.  

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
David  |  23. 04. 2002 11:59

1. sebeironie, nepoznals?
2. rikam co chce slyset inzerent, ne to co je podstatne.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlaváč  |  23. 04. 2002 13:52

hmm, nejlepší jsou ti, kteří dokáží i sebeironičtější větu překroutit v nějakou křivdu vůči čemusi. Ono totiž téměř každá věta lze překroutit v jejim vyznamu v uplne neco jineho, nez bylo autorem zamysleno. Kor pokud se sikovne vytrhne z kontextu.

S vami asi v osobnim zivote nebude moc srandy, co?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
dubak  |  24. 04. 2002 08:28

s prvou castou vasho prispevku suhlasim.

druhu cast o mojom osobnom zivote ste si mohli odpustit. ibaze by ste chceli ukazat, akym smerom sa nema uberat diskusia ku clanku...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  23. 04. 2002 19:27

Obávám se, že jste trošku nepochopil nadsázku... šlo o to, že provozovatelé médií si mírně uměle vylepšují profil svých čtenářů, někdy i docela legračně, jindy snesitelně.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
David  |  23. 04. 2002 09:27

přesně tak, anonymita je velká výzva pro zbabělce, buřiče a blbce se projevit. Myslím, že jakákoliv represe jen více zhorší situaci, myslím že opravdové řešení je to, aby každý kdo chce něco napsat do diskuzního fóra, musí zveřejnit na sebe pravdivý kontak (IP, DNS name atd.), nebo spíše jej automaticky získat a připojit k příspěvku (to je ale na živě). Navíc vyvstává otázka co s těmi co se tak projevují dál, myslím že pouhé smazání příspěvku vůbec nic neřeší. Bohužel dnes někomu promlouvat do duše je pouhým ztrapněním, ale je to snad jediné funkční řešení, ostatní totiž vedou k dalším excesům úplně z jiného soudku.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ufak  |  23. 04. 2002 08:09

- Diskusni fora jsou zajimave oziveni a nam i vam poskytuji zpetnou vazbu.
- Je fakt, ze by to chtelo, aby nekdo filtroval prispevky. Asi tak, ze diskutujici
   by oznacili prispevek jako priblbly a pak by se teprve ukazal spravci. Urcite
   si nedovedu predstavit cist tolik blabolu.
-  Kdyz je nekdo vulgarni, tak si 1) leci komplex, 2) leci komplex, 3) nema
    kapacitne na to, aby se ucastnil diskuse, 4) je to primitiv. Nazvat nekoho
    debilem nebo kravou jen proto, ze ma jiny nazor, je ukazka primitiva. 
    Ja takovy pripad mam v rodine, vim, o cem mluvim.
    (Prectete si knizku "Prestante byt manipulovani", budete koukat, ze i vy
    nekdy manipulaci pouziteje.)
- Take zeny rady zacnou utocit na osobu a vytahovat stare svary a problemy,
   a to nejen kdyz jim dojdou argumenty.
-  Kdyz nekdo napise "... ses exhibiocinista a teplous..." tak je to pako a sdeluje
   nam svoji frustraci a ne nazor. Kdyz nekde ctu "... jste IMHO exhibicionista..."
   (jeste lepe by vyznelo "... mam pocit, ze nekdy sklouznete k exhibicionismu..."),
    je to nazor hodny zamysleni adresatovi i ostatnim.

takze nerusit fora, ale blbiny

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
rrr  |  23. 04. 2002 09:49

Za to ty si chytrak....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ufak  |  23. 04. 2002 10:15

Vidis rrr? To je presne o tom:
Nemas-li co psat, nepis a neotravuj ostatni.
Kdyz pises, pis k veci a slusne. Ostatni chudaci to ctou!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Cyber  |  23. 04. 2002 15:13

Do tohoto okamziku sem byl presvedcen ze neprispeju do diskuze - ale prispeju...

Vazeny pane Ufaku, velmi me zaujala veta "Kdyz je nekdo vulgarni, tak si 1) leci komplex, 2) leci komplex, 3) nema
    kapacitne na to, aby se ucastnil diskuse, 4) je to primitiv".
Delate si srandu? Abych sve nepochopeni vaseho prispevku vysvetlil - sam jsem zamestnan ve vyzkumu z cehoz vyplyva ze primitiv asi nebudu. Bod 3 mi neni jasny vubec a co se tyce komplexu - o zadnych nevim (paklize nebudu hovorit o sve sexualni frustraci v posledni dobe). Priznavam se, ze ve svem soukromem zivote a nekdy i na internetu se vyjadruji v souvisloti se svym momentalnim dusevnim rozpolozenim velmi vulgarne a jiz jsem (prave na inetu) mel kvuli tomu pomerne velke problemy! Chybami se clovek uci, ale tvdit o nekom ze je debil jenom proto ze vas oslovi vulgarne mi prijde ponekud netolerantni pristup. Vazte slova!

Co se tyce navrhu na upravu diskuzi - nelze nez souhlasit (v kazdem pripade je nutne nekompromisne nicit pornograficke a fasisticke vylevy nekterych kretenu), ale prosim uz kvuli sobe  neprehanejte to...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  23. 04. 2002 20:12

Já bych nepoužil formulaci jako kolega Ufák, nicméně si také stojím za tom, že vulgarismy naprosto a nikdy nepatří do VEŘEJNÉ diskuse (tj. takovou, kterou může obecně sledovat cokoli, i osoby značně jemnocitné, které upadají do mdlob při vyslovení slova "zadek"), a dále, že naprosto a nikdy nepatří do diskuse ODBORNÉ, na odborné téma.

Když zakopnu a ukopnu si palec, rovněž zakleju velice ohavně a nespisovně, a nemyslím si, že jsem primitiv... ale v diskusi se tomu snažím vyhýbat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Cyber  |  23. 04. 2002 21:12

Pane Hlavenka,

jsem rad ze jste reagoval na muj prispevek ackoliv to nebylo jeho ucelem. Nejsem si jisty, jestli je opravdu nutne brat ohled na "osoby značně jemnocitné, které upadají do mdlob při vyslovení slova "zadek""  v internetovych diskuzich, dokonce se opovazuji odhadnout ze takovych useru na netu moc nepotkate, nebot by patrne jiz byli davno nekde na leceni. Za to s Vami souhlasim, ze vulgarismy nepatri do odborne diskuze. Jenze ne vsechny diskuze jsou ryze odborne - nemuzete preci smazat prispevek v poradne jenom proto, ze se nekdo vyjadril zpusobem, ktery zcela nevyhovuje vasim predstavam.

Nehlede na to, ze byste mohl za spolecensky neunosny brat treba vetu ze, "MB Soltek sou hrozny "sracky".   Jednoduse - dle meho nazoru opravdu nejde i v odbornych diskuzich zavest nejaky filtr, ktery tu byl zminovan, na vulgarismy. Opakuji, ze budu rad kdyz se soucasny situace zlepsi, na druhou stranu, kazdy ma pravo se projevoval podle sveho uvazeni (cimz neobhajuji notoricke nadavace a vylizance) a kdyz to situace (resp. prispevek na nejz reagujeme) vyzaduje, proste vulgarismus pouziji a to s vedomim, ze jsem podle svych zkusenosti a pocitu realne (a pro mnohe pochopitelneji nez z odborne terminologie) vylicil sve zkusenosti s danym problemem...

Trochu se do toho zamotavam, necham toho  . Dalsi nazor samozrejme uvitam...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  23. 04. 2002 21:52

Určitě souhlasím v tom, že poradna je trochu jiná věc než diskuse na živě. Poradna je auditko, self-made ezin: mantinely jsou zde daleko širší, je přímo a pouze určena pro vyjadřování se čtenářů. Pokud někdo napíše, že ten a ten produkt je "sračka" a dovodí to argumenty, nikdo jej nebude mazat.

U článků to asi taky nikdo nebude mazat, ale už si nemyslím, že to je slušné a vhodné. Článek je v tomto smyslu vlastně prvním příspěvkem do dialogu, na který ostatní reagují. A je slušností držet tu laťku, jakou nastaví první příspěvek - pokud já jako osoba otevírající dialog hovořím slušně, tak je podle mého názoru hodně nevhodné a neslušné reagovat vulgárně.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ufak  |  24. 04. 2002 07:01

OPAKUJI: Nevidim duvod, proc bych nekomu nadaval do debilu,
jen proto, ze ma jiny nazor nebo ja spatnou naladu?
Staci, ze mi to delaji druzi.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pajan  |  23. 04. 2002 02:54

Pane Hlavenko, urcite si vzpomenete na diskuzni prispevky, jak nekdo o vas napsal, ze jste exhibicionista....

 

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  23. 04. 2002 07:42

Kdyby jenom to . Osobně mně to nevadí, problém ale je, že jakmile se začne "takto" diskutovat, tak jde celá diskuse do háje.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Neni dulezite  |  23. 04. 2002 08:52

Takze jedina spravny prispevatel do diskuse je ten, co pochlebuje nebo hyka nadsenim nad prave prectenym clankem? Alespon takto na me Vas clanek pusobi. Osobne si myslim, ze kriticka poznamka (opravnena a v urcitych mezich "nevulgarity") ma vetsi smysl, nez nejake pochlebovani. Placanim se po zadech se zmeny (k lepsimu) nedostavi a nastava nudny a upadajici stereotyp vlastni zahledenosti. Take je traba zohlednit nalady ve spolecnosti, popr. to, ze proste nekteri lide jsou od prirody negativiste. Rozumne je IMHO naucit se s tim zit a adekvatne a s rozvahou s tim souperit argumenty, nikoliv se zbavit oponenta restrikcemi a omezovanim a hlasat jen tu svou jedinou (ne)pravdu.

Co se tyce zruseni auditorii - muzete si samozrejme delat, co chcete (treba vrznout pred kazdy clanek vic odklikavacich reklam - jedna je fakt malo Muzete si treba zalozit neco na zpusob fanklubu... Ovsem ja konkretne pomerne casto vlastni clanek jen tak proletnu, za to ctenarske prispevky si prectu pozorne, protoze obvykle prinaseni podstatne realisticteji pohled na vec a nekdy i podrobnejsi informace (zejmena u recenzi hw).

Pokud je clanek opravdu dobry (a neni to vina ctenare, kdyz neni), myslim, ze se pod clankem objevi dost pochvalnych reakci nesetrici diky a chvalou. Proto prosim uberte ze sve samolibosti a neodsuzujte nekoho, kdo s Vami nesouhlasi na 100%, do role fanatika, sprostaka atd. Nelikvidujte to, co Vam narusuje pohodli, to uz se tu kdysi 40 let pestovalo a kam to vedlo...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  23. 04. 2002 09:17

Mrzí už to, že vystupujete anonymně, právě v diskusi o diskusích. Jméno právě důležité je. Neexistuje žádný jiný jiný důvod, proč člověk neuvádí své jméno, než že nechce, aby se vědělo, kdo příspěvek psal - to znamená, že se za to stydí. Bojí se říci "Já, Karel Bílý, říkám, Hlavenko, píšeš bludy", ale s klidem řekne, "Já, anonym, ti říkám, Hlavenko, píšeš bludy". To už samo o sobě cosi vypovídá, i když občas může existovat důvod, proč je nutné zůstat v anonymitě a lze to pochopit. (Zaměstnavatel, smlouva o utajení atd. - to ale není tento případ).

Samozřejmě že diskuse jsou tu od toho, aby byla maximální pluralita názorů: souhlas, nesouhlas, polemika, doplnění, upřesnění atd. Kdybychom nechtěli tuto pluralitu, nedáme vůbec možnost diskutovat! Je vidět, že odkázané pravidla správné diskuse jste si nepřečetl - tam je totiž přesně uvedeno, co do diskuse patří (kritika, i velmi ostrá), a co ne (zejména osobní útoky, flamy, off topic posty atd.). Pokud často čtete diskuse na živě - podle toho, co píšete, tak ano - tak se mnou jistě budete souhlasit, že tyto věci zde nastávají hodně často.

Vulgárnost do diskusí nepatří, naprosto a zásadně ne - myslete si o tom, co chcete. Pokud bychom byli v hospodě, jistě bychom diskutovali vášnivě (a vulgárně), protože by to neuráželo ani mě, ani vás. Ale v otevřené diskusi, která je přístupná každému, se to vyskytovat nesmí; stejně jako se zde nesmí vyskytovat útoky na druhé pohlaví, rasu, homosexuály či heterosexuály . Proč, to snad není třeba rozebírat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Skye  |  23. 04. 2002 10:09

Pane Hlavenko, myslím si, že skutečné jméno NENÍ až tak důležité - jako důvod můžu, pravda trochu sebestředně, uvést sebe - moje přezdívka se se mnou táhne už od dob, kdy jsem hrával PC hry a o Internetu nejměl ještě potuchy a nyní, kdy je tomu přesně naopak jsem poznal právě po síti hodně lidí a moje přezdívka je pro ně relativně známá (ovšem zřejmě ne na živě.cz a o dost méně anonymní než skutenčné jméno. Stejně tak to chápu i já u některých lidí. Můžete si napsat k uplně slaboduchému příspěvku své jméno, ale na kvalitě diskuse to většinou nic nepřidá a zrovna tak můžete napsat např. odborně dokonalý příspěvek pod "dětinskou" přezdívkou a je to přeci jedno Myslím si, že na příspěvku je důležitý obsah a ten mluví za autora více než jméno pod ním a "rozhoduje" o tom, zda-li se má dotyčný za něco stydět či ne, jedno jestli jako Tomáš Pittner nebo jako Skye. 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Skye  |  23. 04. 2002 10:44

Otazkou je, kdy ti nejakej debil zacne schvalne kazit jmeno, protoze nemas v diskuzich moznost tu svoji prezdivku zaregistrovat.

Z tohoto pohledu chudak ten, kdo se treba na zive bude podepisovat obcanskym jmenem a prispivat casteji -- staci par "vtipu", kdy se za nej nekdo podepise a dokonale ho ztrapni

LziSkye

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jirka  |  23. 04. 2002 14:19

Proto si myslim, ze sve obcanske jmeno by clovek v techto diskuzich zverejnovat nemel. Nejde o obcanske, politicke ci jakekoliv jine postoje spojene s timto jmenem. Jde o postoje k odbornym problemum a zde nikoho me obcanske jmeno s prominutim zajimat nemusi.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Kukacka  |  23. 04. 2002 13:29

Ano, Skye ma pravdu... Ja uz sve skutecne jmeno pomalu neslysim ani ve skutecnem zivote. Proste jsem Kukacka pevne si za svou prezdivkou a tim padem i nazory stojim...

Nejlepsi reseni techto diskutovanych danajskych :) prispevku je ignorace...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  23. 04. 2002 19:55

Ale jo, to se myslím dá brát - pokud jste pod svou přezdívkou tak dobře známý, že jste známý i na Internetu, tj. máte na něm svou "identitu", tak to není ta anonymita, kterou jsem měl na mysli, prostě "skrývání se ve tmě a přepadávání ze zálohy".

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Skye  |  24. 04. 2002 08:38

No tak, že bych byl na Internetu známý to pochybuju, ale už nejákou dobu píši do různých diskusních skupin (ne na živě) a kdo mě tam potká, tak nemá problém si zjistit mé skutečné jméno.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  23. 04. 2002 19:40

Dobře, ale pokud se za své jméno nestydíte (proč byste také měl), proč jej tedy neuvádíte? Já myslím, že ta logická rovnice je v tomto dost jednoduchá. Když se vás někdo (např. na úřadech) zeptá na jméno, také jej zapíráte? Nezapíráte. Když se vás diskusní fórum zeptá na jméno (je to v jeho hlavičce), zapřete jej. Proč? Jenom proto, že u úřadu to "nejde" a tady to "jde"?

Jinak problém anonymů je známý a sociologický samozřejmě velmi dobře zpracovaný. Anonym bývá velmi často člověk, kterého dotyčný osoba (na kterou reaguje) dobře zná. Sousedka dává anonymní dopis ženě souseda, že má milence. Pracovník v zaměstnání posílá anonym šéfovi svého kolegy o nepravostech onoho kolegy, aby si mohl sednout na jeho židli nebo aby se mu třeba pomstil za to, že minulý měsíc dostal prémie a on ne. Podnikatel vystupuje v diskusních fórech, aby anonymně shodil konkurenta. Že vy takový nejste? Kdo vám to ale má věřit? Stačí vystupovat "sám za sebe" - tedy nic, co by vás, předpokládám, poškodilo - a nikdo vás z tohoto nebude podezřívat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Mirek  |  23. 04. 2002 20:44

Dovolim si oponovat.
Problem anonymu je sice znamy, ale myslim si, ze tento model neodpovida zdejsi situaci. Zdejsi anonym totiz vetsinou nesleduje ony "vyssi cile" jako sousedka, konkurent atd.

Rekl bych ze zdejsi anonymni prisevovatele se vetsinou daji rozdelit na pouhe dve skupiny:

1. clovek, ktery nemuze, nebo nechce z nejakeho duvodu sdelit svou identitu, ale presto prispiva k veci a prezentuje se naprosto seriozne.

2. clovek, ktery neunese nazor toho druheho a jedine cim dokaze argumentovat je snuska nadavek, nebo pouzije jinou podlost  (zneuziti nicku, spam na e-mail ....)

Nic slozitejsiho bych v tom nehledal.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  23. 04. 2002 21:44

To s vámi určitě souhlasím, ale jsem názoru, že těch osob "ad 1" je v otázce Živě hrozně málo! Pro jaké osoby by toto mohlo platit? Pokud někdo naprosto seriózně argumentuje, jak píšete, tak JAK by mu mohlo ublížit uvedení jeho jména?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Mirek  |  23. 04. 2002 23:31

Ano, je jich hrozne malo. 
Neuvedeni e-mailu plne chapu. Zatim mi sice nikdo sprosty dopis neposlal, nevyzadana reklama co jsem prestal navstevovat poradnu take ustala, ale i tak. Ne kazdemu musi vyhovovat, ze dostava celkem pravidelne solidni mnozstvi zavirovanych priloh (v posledni dobe snad vsechny varianty viru Klez) od lidi ktere nezna jen proto, ze si jeho adresu nekdo kdysi pridal do adresare.
A jak by mohlo ublizit uvedeni jmena ?  
Pokud napr. pisu prispevek v pracovni dobe (coz bych nemel, ale neda mi to :), tak si koleduji o prusvih, tedy za predpokladu, ze muj sef cte pravidelne Zive a ja se nejmenuji zrovna Jan Novak. Dalsi moznosti je, ze popisuji postup ktery je sice k veci, ale je tak trochu za hranici zakona. V takovem pripade to napisu anonymne nekde z kavarny a hlasit se k tomu z pochopitelnych duvodu take nebudu. Moznosti muze byt i vice, ale zanechme spekulaci. Po skutecnych duvodech jsem nepatral, povazuji je za osobni vec diskutujiciho.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  24. 04. 2002 08:12

S těmi viry bohužel souhlasím, také dostávám denně dvacet Klezů, až se divím, kdo všechno mě má v address booku . Vykousávání e-mail adres kvůli spamu je jeden z možných problémů - kdybych to považoval za natolik nesnesitelné (zatím mě to až tak nevadí), tak bych pro tato fóra používal některou ze svých freemailových adres, jméno bych ponechal.

Já vím, že se tady často argumentuje zlými zaměstnavateli. Je to takové paradoxní - na jedné straně zaměstnanec skutečně nemá co v pracovní době číst živě , jeho šéf pak také ne . Pokud by ale zaměstnanec navíc nesděloval názory, které poškozují jeho zaměstnavatele, tak by to snad tak moc vadit nemělo; pokud by je říkal, tak je to špatné tak jako tak.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ufak  |  24. 04. 2002 06:57

Clovek postupem casu zjisti, ze nema rozdavat adresu na potkani.
I tak dostava dost spamu. I od firem, kde jsem nebyl.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Neni dulezite  |  23. 04. 2002 10:35

> Mrzí už to, že vystupujete anonymně

...no mozna je to vetsi "hrdinstvi" a uprimnost, nez si vymyslet nejakeho Frantu Novaka. Opravdu nestojim o cilene utoky a pokud to neni nutne, osobni informace zasadne nevetram na verejnosti, doba me naucila (tim myslim treba nevyzadanou postu - klasickou i elektonickou, stihomamem "velky bratr se diva" zatim jeste netrpim . Taky nejsem exhibicionista a docela vyznavam nazor "jmena hloupych na vsech sloupich". Nejsem verejne cinna osoba ani zodpovedny redaktor, aby udaje o mne byly verejne...

 

> Neexistuje žádný jiný jiný důvod, proč člověk neuvádí své jméno, než že nechce, aby se vědělo, kdo příspěvek psal...

...v diskusi se spis snazim prezentovat nazorem, nez propagovat sve jmeno a jine udaje

 

> Bojí se říci "Já, Karel Bílý, říkám,

...ja se za Karla Bileho vydavat nebudu, zda se mi to pokrytecke, dostat formalitam za kazdou cenu...

 

> Vulgárnost do diskusí nepatří, naprosto a zásadně ne

...rasova nebo jinak diskriminacni samozrejne nikoliv... ovsem jista mira exprese doda projevu citove zabarveni. Stroha cestina podle poslednich pravidel spisovne cestiny lehce skouzne do nezazivne az neverohodne roviny... Otazka je, co je podle Vas vulgarni a co podle nekoho jineho. Podle me stejne jako nelze presne definovat hranici mezi tz. tvrdou a lehkou erotikou, nelze popsat ani toto. Navic jazyk (nejen cesky) se s "vyvojem" lidske spolecnosti stava stale vice "obhroublejsim", takze to co dnes muze zaznit na verejnosti, bylo pred par desitkami let naprosto nemyslitelne...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ludo Jambrich  |  23. 04. 2002 13:34

Ja len jedno porovnanie, v tomto prispevku uvadzate, doslova:

"Neexistuje žádný jiný jiný důvod, proč člověk neuvádí své jméno, než že nechce, aby se vědělo, kdo příspěvek psal - to znamená, že se za to stydí."

ale o par prispevkov vyssie:

>Přitom anonymita je pro řadu seriózních přispivatelů účelná a potřebná: například zaměstnanci z firem píšící z práce by se vlastně nemohli vyjádřit, přitom často píší velice důležité a zasvěcené příspěvky.

neodporuje si to trocha . Co ak s Vami annonymne polemizovat nejaky Vas podriadeny, ktory by si na to inak netrufol

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  23. 04. 2002 19:57

Jistě. Pokud ten dotyčný bude z pozice anonymity korektně diskutovat, tak to není tak velký problém. Pokud mu bude sprostě nadávat - což si v práci nedovolí - tak to je klasická špína. Bohužel v praxi bývá častější to druhé.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Kombajn (pravy)  |  23. 04. 2002 13:56

Co je anonymita ??? Anonimita je kdyz necham policko jmeno volne... Svuj nick pouzivam pet let. Zaregistroval sem jedineho dalsiho Kombajna (v Polsku). Proc je obcanske jmeno vetsi zarukou ??? Ja mam jmeno Kombajn i na zvonku. Stejne kdyz se pod tento prispevek podepisu Hlavenka, bude to prispevek od Hlavenky (nez si toho vsimnete a smazete jej). Za me se tu nekdo vydává uz dva tydny a je jedno jestli napisu Miloslav Hamřík nebo Kombajn. Vetsina znamych mi stejne rika Kombajne a ja u vetsiny znamych ani jejich krestni jmeno (nerku-li prijmeni) neznam. Nevadi mi to. Mate samozrejme pravo tvrdit ze Kombajn je anonymni, ale ja mam pravo tvrdit ze neni. Ostatne nebudu sam...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Kombajn (pravy)  |  23. 04. 2002 13:57

za tu anonimitu se omlouvam...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Kombajn ( pravý )  |  23. 04. 2002 14:38

A ještě si myslím , že by mělo Živě běžet na legálních Windows 98 SE. Pak by byla zajištěna vyšší stabilita , bezpečnost a výkon.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
mr.destroyer  |  23. 04. 2002 23:57

staci kdyz bezi na tvym kompiku legalni Windows 98 SE 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Kombajn (pravy)  |  24. 04. 2002 08:00

trochu ses spletl, ja tam nemam ty mezery u zavorky.. ;)

PRO OSTATNI. to jsem opet nepsal ja, asi se necham prejmenovat, kdyz s tim ZIVE nedokaze nic udelat ;)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Kombajn (pravy)  |  24. 04. 2002 10:18

Moje legální Windows 98 SE mi totiž umožňují poznat , když někdo zneužije můj nick. Takže se už nesnažte psát mým jménem.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Kombajn  |  25. 04. 2002 07:54

Myslim ze je krasne kdyz si lidi dokazi hrat i po dvacitce... Opravdu roztomile, ale zajdi si k psychiatrovi. Uz mluvim se svym nickem, vypada to na schizofrenii ;)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
ondrej  |  23. 04. 2002 01:20

Me osobne celkem chybi, kdyz si prectu clanek a nevidim jaky nazor ma na danou zalezitost nekdo jiny nez autor. Casto se stava, ze z diskuse se toho dozvite vic nez ze samotneho clanku. Prispevky pod clankem mohou opravit jeho chyby a take si rikam, ze predstava toho, jak bude autor za ty pripadne nesmysly co napise "zdrban", bude hrat roli v motivaci k svedomitejsimu pristupu. Vykriky idiotu staci ignorovat pripadne zavest moderovani (ne ovsem moderovani znacky elzet).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr  |  23. 04. 2002 01:19

Pokud už nic jiného, tak jsou ty diskuze dobrým průzkumem současného stavu společnosti. Přinejmenším alespoň určitého reprezentativního vzorku.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Tomáš Kapler  |  23. 04. 2002 00:28

Zrovna před týdnem jsem se rozčiloval nad upadající kvalitou příspěvků ve fóru na Lupě. Připadá mi, že se to za posledních pár měsíců výrazně zhoršilo a osobně to dávám za vinu dlouhodobě ošklivému počasí a tedy nedostatku vitamínů a doporučoval jsem zvýšenou konzumaci ovoce a vitamínových přípravků.

Možná by stálo za to zauvažovat nad řešeními.

1. jak funguje to "vymazat příspěvek"? Myslím, že by zde měla fungovat možnost cenzury od ostatních čtenářů (tj. když někdo dostane více "vymazat", pak se to pošle nějakému adminovi a ten to potvrdí, případně vymaže a pošle adminovi a ten když nesouhlasí tak to vrátí. Tak by se zamezilo nadávání v noci kdy slušní lidi spí)

2. Na některých serverech jsem si všiml, že automaticky přidávají identifikaci přispěvovatele - jeho IP adresu (plus převedenou na DNS jméno), případně další info z netbiosu. Dost trapáků to odradí, každý je pak může "vysledovat".

3. Určitě pomáhá také akceptování pouze od přihlášených uživatelů. Login by musel být dostatečně inteligentní aby vyhazoval notoricky známé trubky.

4. Jako nepopulární možnost, ale jistě užitečná by bylo zpřístupnění příspěvků pouze pro platící lidi - jsou stejně jednou z nejzajímavějších částí e-zinů - články si mohou lidi přečíst všude, ale reakce a doplnění lidí je právě ta přidaná hodnota, za kterou by se mohlo inkasovat. A když by někdo chtěl napsat hovadiny, pak se mu automaticky blokne přístup k příspěvkům, hlídalo by se to podle id jeho peněženky, tj. kdyby chtěl znova plašit, tak by si musel zařídit novou peněženku, předat peníze atd. Což by jej ale pravděpodobně odradilo.

hoďte sem další nápady.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jakub Vlášek  |  23. 04. 2002 01:38

Hmm.. a co treba system podobny slashdotu?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
paolo.maldini  |  23. 04. 2002 01:57

Tak s tim 4.bodem rozhodne nesouhlasim. I ten druhej je dost drsnej. Podle me je to vec kazdyho cloveka jestli chce se nekde vulgarne vyjadrovat tak je to jeho vec. Podle me sprosty slovo nekdy rekne vic nez nekolik vet . Nemam samozrejme na mysli nejaky fasounsky kecy a podobny veci.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  23. 04. 2002 07:40

To jo, ale nezapomínejte, že jsou to dvě různé věci: vyjadřovat se na veřejnosti (tam, kde moje vyjadřování může číst/vidět další tisíc lidí) a v soukromí, mezi čtyřma očima, před kolegou, příbuzným, který to snese. Základem dialogu je respekt a úcta k tomu druhému: prostě mu může vadit slovo "ty vole" a vy jste povinný to respektovat, i když jste právem toho názoru, že na tomto slově není nic špatného ani sprostého.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
paolo.maldini  |  23. 04. 2002 16:11

Souhlasim s vama. Jde o to, ze neni zpusob (krome mazani prispevku), kterej by "zastavil" exhibionisty co nekoho urazi. Ja bych byl proto aby zive udelalo normalni registraci pro uzivatele a pokud by nekdo byl obzvlast vulgarni nebo jinak porusoval pravidla, tak mu smazat ucet. Jasne, ze se najde nekdo koho jen tak neomrzi zakladat ucty, ale urcite by ubylo urazek.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Tomáš Bezouška  |  24. 04. 2002 11:33

"... Podle me je to vec kazdyho cloveka jestli chce se nekde vulgarne vyjadrovat tak je to jeho vec ..."
to mate jistě pravdu, ale pokud má někdo potřebu se takto vyjadřovat (a třeba je přesvědčen, že je to i na místě), myslím, že by měl být ochoten za tento svůj názor se postavit ...

být vulgární jen když se mohu skrýt za svou anonymitu, to skutečně není žádné hrdinství

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
DuckDaffy  |  23. 04. 2002 02:03

Zdravím!

Rozhodně bych nesouhlasil se zpoplatňováním přístupu do diskuzí pod články. Protože autorem je čtenář, tak podle mě server nemá právo (alespoň morální) přístup k "veřejnému názoru" zpoplatňovat. To by pak byly takové "peníze zadara", ale nemorálně vydělané.

Vzpomínám si na princip nějaké diskuze, kde byli čtenáři nějak odměňováni za počet reakcí. Myslím, že to byl server typu poradna. U živě.cz si to ale nedokážu dost dobře představit.

Zajímalo by mě, jak by asi v praxi vypadal princip "za 1 odeslanou reakci dostaneš 10 přísupů do diskuzí"? Pro náhodného čtenáře možná nevýhoda, avšak pro pravidelného čtenáře je to podnět k vyjádření názoru, který bych bral jako potřebný pro další rozvoj serveru. Pokud čtenář přistoupí na "hru" -  "čti si, ale za to chceme občas nějakou odezvu", tak má server vyhráno. Získá tak opravdu reprezentativní vzorek pravidelných a aktivních čtenářů. To je pro každou reklamní agenturu jistě pořádný argument. No a když už by bylo opravdu nutné nějak si přivydělat, akceptoval bych to za 0% reklamy a neomezený přístup do diskuzí. Hmmm?

Hezký den!
DuckDaffy d(.)(.)b
(c) 2002 - Tak, a teď by už zpoplatňování přístupu k diskuzím bylo ilegální, no ne?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlaváč  |  23. 04. 2002 13:39

Nesouhlasim. Proc by server nemohl uctovat poplatek za nadstandardni sluzbu, diskusi pod clanky? Prece by si neuctoval za moznost precist si literarni tvorbu ctenaru, ale za zpristupneni diskuse. V tom bych nevidel problem.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
DuckDaffy  |  23. 04. 2002 15:37

Zdravím!

Mohli bychom se přít o to, zda jsou diskuze nadstandartní službou.  Já si myslím, že nikoliv. Je v zájmu serveru mít nějakou přidanou hodnotu oproti konkurenci, pokud chce dobře prosperovat. Právě odezva čtenářů dělá z Internetu úplně jiné informační médium než jsou papírové magazíny, které jsou prakticky bez možnosti adekvátní reakce. Pouhý "časopis v elektronické podobě" podle mě není moc lákavým artiklem. Navíc si myslím, že čtenáři v určité míře provádí "autoregulaci" svého serveru, aby se z něj nestala fraška.

Hezký den!
DuckDaffy d(.)!(.)b

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
event  |  23. 04. 2002 16:06

No j ato vidim na pekny sudny spor... server predava nieco, co som napisal ja(aj ked v diskusii), teda moje dusevne vlastnictvo a mne zato nic nedava, ani odomna nema nato povolenie. Urcite by som to vyskusal, uz len pretu srandu, ze co to spravi. Kamos, prave vyjdeny pravnik mi teraz hovori, ze by sa toho rad chytil, mozno by bol znamejsi a znamenalo by to zaciatok jeho kariery :) 9a budeme ako v amerike)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Tomáš Bezouška  |  24. 04. 2002 11:41

rovněž nesouhlasím. server by nezpoplatnil obsah, ale službu jako takovou (to je otázka vhodné formulace licenčních / přístupových podmínek). otázka definice stadardní a nadstandardní služby je rovněž čistě na provozovateli - co za ni považuje uživatel je věc jiná, která se ovšem nepromítne do podmínek používání daného serveru, nýbrž do jeho návštěvnosti ...

forma "zpoplatňování" diskusí - a je jedno, zda reálnými penězi, věrnostními body nebo jiným systémem je podle mého názoru optimálním nástrojem na vyčištění (alespoň částečné) diskusí od balastu jak byl popsán v původním článku. bohužel je tento přístup extrémně nebezpečný v průběhu svého zavádění, protože dopředu půjde jen velmi těžko odhadnout model, který povede k očekávánému výsledku a zároveň neodradí podstatnou část "mlčící / slušné většiny" ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Anonym  |  23. 04. 2002 07:32

Dalsi napad je treba www.anonymizer.com apod.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  23. 04. 2002 07:37

Také se u nás zabýváme, co s tím, ale na nic dokonalého jsme nepřišli, vaše nápady jsou ale zajímavé, pouvažujeme. Skoro každé protiopatření je bohužel dvojsečné:

- pokud budeme důsledně mazat příspěvky, budeme se často dostávat na hranu. Je jasné, že výkřiky typu "cigáni do plynu" se mažou hned, ale jak je to s některými osobními útoky, které nejsou vysloveně vulgární, a které třeba mají racionální jádro, jsou k věci, jsou přínosné? Pro někoho by to byla nepřípustná cenzura, pro jiného regulérní výmaz.

- identifikace přispivatele: to je určitě jedna z těch schůdných možností. Používá se třeba na Psu, ale když jsem se díval, tak moc nepomáhá: lidé jsou tam stejně sprostí jako u zcela anonymních diskusních fór. Přitom anonymita je pro řadu seriózních přispivatelů účelná a potřebná: například zaměstnanci z firem píšící z práce by se vlastně nemohli vyjádřit, přitom často píší velice důležité a zasvěcené příspěvky. Většina nezdvořilých přispivatelů stejně píše z dial-upu nebo univerzitní sítě, a tím už je dostatečně anonymní: "odhalení" jeho adresy typu xxx.iol.cz nic neřekne.

- pouze registrovaní: to je pravda, toto se používá u některých zahraničních diskusních fór, která ještě přežila. Problém je, že provozovatel média kvalitní diskusní fóra velice vítá, neboť obohacují jeho médium názory z různých stran. Často je diskuse doslova špičková (pokud pomineme těch pár "výtržníků"), dokáže velice dobře odhalit nové problémy, zodpovědět je... za to bychom spíše my měli našim nejlepším přispivatelům platit a ne jim to ztěžovat JEJICH placením nebo i registrací.

Na vysloveně diskusních médiích á la slashdot je to řešeno zajímavou samoregulací. Pokud někdo i třeba zaflamuje, tak jej v okamžiku sprška deseti diskutujících odkáže do patřičných mezí. Tak se ten člověk zastydí a přestane, protože tady není vítán - ani ten největší hulvát není imunní, když více lidí vtipně a zábavně vynadá zase JEMU.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Kombajn (pravy)  |  23. 04. 2002 07:53

Pokud někdo i třeba zaflamuje, tak jej v okamžiku sprška deseti diskutujících odkáže do patřičných mezí. Tak se ten člověk zastydí a přestane         

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Kombajn (pravy)  |  23. 04. 2002 07:53

to bohuzel tady nehrozi

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlaváč  |  23. 04. 2002 13:44

.. kupodivu, treba na foru mistral.dkm.cz toto funguje docela spolehlive. A ze se tam taky obcas nejake podobne pako vyskytne.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Tomáš Kapler  |  23. 04. 2002 09:21

Jenom doplním k některým bodům

ad 1 - proto by mělo fungovat to tlačítko "odebírat reakce" nebo nějaké jiné, a kdyby se dostatečný počet lidí vyjádřil že to nechce, pak by to tam nebylo. Ještě by mohla také být v záhlaví možnost zvolit "kompletní diskusi" kde budou vidět i takto lidmi vymazané příspěvky. A vždy by tam byl nějaký admin, který by to jednou za čas skouknul a legální názory tam vrátil. Ale měl by podstatně méně práce a mohl by to dělat v libovolném termínu.

ad 2 - identifikace - taky mě to napadlo, osobně při tajných informacích dávám autorům vědět mailem, je to přeci jen more-secure, ale asi máte pravdu, že by ubyla i dobrá část příspěvků. beru zpět

ad 3 - registrovaní - když se bude muset uživatel zaregistrovat, nikaj jej to nebrání v názorech atd. Samozřejmě registrace musí být udělaná tak, aby si celá session pamatovala, že jste se přihlásili a vy pak už mohli přidávat názory volně (ala vltava.cz nebo soutez.cz). Když bude ta prvotní instalace dostatečně otravná a bude si hlídat ip, netbios atd (viz bod dva) pak si tupci rozmyslí se neustále přihlašovat a vymýšlet nová a nová jména. Musel by samozřejmě být zaimplementován i bod 1, aby jej i ostatní diskutující mohli zablokovat

ad 4 - platby - osobně bych klidně dal třeba 5 korun měsíčně (nejde o částku ale o princip) na to, abych si mohl pročíst příspěvky a přispívat. Kdyžtak by se dalo udělat i dohoda s nějakými těmi firmami co se starají o mikroplatby a po registraci ze živě by dostali na účet pět korun, které by se hned strhly ve prospěch źivě, a pak by se jim přispívalo každý měsíc, aby nic nemuseli platit, ale aby museli být dobře registrováni. Mikroplatební společnost by získala spoustu potencionálních klientů takže by asi souhlasili. Muselo by se to samo ještě nějak vyladit, případně přidat další value pro takto přihlášené, aby je to dále motivovalo

P.S.: mohli byste přidat odkazy na diskusi i z textové verze.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Tomáš Kapler  |  23. 04. 2002 09:41

ještě mě napadlo - to přihlašování by mělo jít napříč servery (takový malý český Passport). Mohlo by to obsahovat i pár sociodemografických otázek, aby se zlepšilo reklamní využití. Navíc se bude mnohem lépe kontrolovat kdo z jakých serverů kam šel, což je zase dobře využitelné.

Lidem tedy ubude práce - nebudou muset všude pracně vyplňovat okýnka, prostě se na jednom serveru přihlásí a bude to v rámci jedné session vyplňovat všechny políčka za něj.

A ubude problematických, protože kdo bude votravovat na jednom místě, automaticky bude odříznut ode všech, a musel by se znovu přihlásit, pamatovat si nové id a heslo, vymyslet jinou free adresu, kterou tam zadá atd.

já to tedy vidím jako win-win (loose pouze u hňupů), ale je potřeba domluvy serverů (vy se ale kluci stejně dobře znáte

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  23. 04. 2002 19:28

Jo, to bych velmi rád, nějaký český "multi-pass". Nevím, jestli je to realizovatelné (technické i "vztahové" problémy)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
shrek  |  23. 04. 2002 12:38

Pane Hlavenko, na slashdotu je nejlepsi to, ze prispevky jsou moderovany a moderator je obdari puncem, takze ctenar vidi automaticky obsahy jenom nekterych prispevku, jestlize jej vsak nejaky thread zaujme, muze si nechat zobrazit i ty ostatni. Hlavni problem Zive je podle me v tom, ze se snazi oslovovat co nejvice lidi, a proto se tu snazi projevovat i vice "prudicu". Takze jedina mozna cesta vede podle me pres nejakou selekci - budto puncovani, jako na slashdotu ci netem, nebo exkluzivni pristup, pripadne mazani prispevku nebo presunuti do jakesi "zumpy" (fungovalo na chatu Lidovek).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
event  |  23. 04. 2002 16:16

"které nejsou vulgární, a které třeba mají racionální jádro, jsou k věci, jsou přínosné? "

A preco xete vobec vymazavat taketo prispevky? Len preto, ze dotycny si nekupil AMD, ktore prave v clanku propagujete (alebo intel, to je snad jedno, je to priklad)? Alebo ze sa jeho nazor (slusne podany, k veci, s racionalnym jadrom, a prinosny) nepaci par inym diskutujucim? Ale toto by bola nepripustna cenzura. To uz rovno mozte zacat tych "ciganov posielat do plynu" vy. Postupny upadok ludskych prav sa moze rozbehnut.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
lacola  |  23. 04. 2002 08:38

Já myslím, že použitelný je max. bod 3. V některých případech (hanobení rasy a pod.) také bod 1. Ale úplně nejlepší obranou vůči debilnímu příspěvku je prostě ho ignorovat. Kdo z vás je rodič, ví o čem mluvím. Když pubertální dítě začne útočit na své rodiče, nejhorší reakcí je začít se s ním hádat. Pokud budete jeho úlety ignorovat, velice rychle ho to přejde. A pokud budete mít ještě k tomu u toho úsměv na tváři, dáváte mu tím najevo, že jste nad věcí. Ti přispěvatelé, o které tady jde, jsou jako ty pubertální děti. Pokud budete jejich příspěvky ignorovat, příp. ignorovat s úměvem, velice rychle si najdou jinou zábavu (příp. jiný server). Chce to ale od ostatních čtenářů větší disciplínu. Jak říká jeden můj přítel: "Puberta není problém dospívajících, ale jejich rodičů".

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Tomáš Bezouška  |  24. 04. 2002 11:28

ten placený přístup docela sedí, prudič by si rozmyslel vzdát se anonymity a ještě platit za to, že ze sebe dělá troubu
navíc by to mohlo být ideální využití pro systémy mikroplateb.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
kwix  |  23. 04. 2002 00:17

A co takto ciastocne zrusit anonymitu prispievatelov do diskusie? Stacilo by zverejnovat aj IP adresu a polovica ludi by si hned rozmyslela ci plasne nejaku somarinu alebo sa bude chovat ako clovek a napise nieco rozumne, pripadne nenapise radsej nic.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlaváč  |  23. 04. 2002 00:29

:o) Jen aby to nevedlo k "Jo tak ty se mnou nesouhlasis, hned ti otestuju firewall".

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Stanislav  |  23. 04. 2002 09:33

To by se stávalo tak možná tady, v diskusi (bitvě)  Linux/Windows - zbytek, tj. lameři, co píšou zmíněné ptákoviny do neodborných debat stejně netuší, že něco jako firewall existuje a v počítači hledají ozubený kolečka ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
event  |  23. 04. 2002 15:55

Ale niektore clanky si takyto flame vyslovene ziadala a provokovala k nemu. Vid. clanky JXD typu hacknite ma, mam legalne win2k

Zive si vychovala citatelov a ked ich ma, tak snimi nieje spokojna. A kto je na ´vine? Citatenia, ci zive?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Palo  |  23. 04. 2002 13:10

To nepomoze. Debil si vzdy najde cestu (anonymizer, proxy, free mail, ...). Technicky sa to da zariadit tak aby skutocne maily nebolo vidiet. Ale ani to nepomoze. Anonymita je OK. Hlupe clanky proste ignorujte a je to. Sproste by mohli byt odfiltrovane. Ja si obcas rad precitam nazory. Aj tie sproste, aby som vedel kam az ludska blbost moze dojst. Pre mna je to velmi poucne.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Skye  |  23. 04. 2002 09:48

Celkem dost lidí má dial-up a dostávají IP od DHCP a při každém dalším připojení tedy dostanou jiné.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Tom  |  23. 04. 2002 00:16

S autorem souhlasím. Má podle mě pravdu. Taky mě nebaví číst nadávky puberťáků. Na takovýchto e-zinech by se neměly objevovat, ale byla by velká škoda tyto diskuzní fóra rušit. Můj názor je, že ta ostuda za to stojí.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
lacola  |  23. 04. 2002 08:40

Nehledě na to, že diskuze je často lepší než samotný článek.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
mr.destroyer  |  23. 04. 2002 23:47

no casto tomu opravdu tak je ...

otazka je jestli je to dobre nebo ne..... bohuzel podle me ne

fakt nema smysl, kdyz prispevek napise nejaky bezmozek nebo kdyz nekdo umyslne vyvolava flamewar typu AMD vs Intel.....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
event  |  23. 04. 2002 15:52

ked niekto nexe citat diskusiu, lebo je vnej vela osobnych hadok, tak nech ju necita. Ale naco ju rusit? Niekto to citat xe a je ochotny preliezt aj tymi hadkami, aby sa snad dostal k nejakej zaujmavej informacii

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Mila  |  23. 04. 2002 00:15

Souhlasim. Nekteri lide proste nejsou schopni pripustit, ze nekdo ma jiny nazor nez oni a ridi se heslem: "Bud uznas moji pravdu nebo zemres!". Myslim debaty typu Linux/Windows, AMD/Intel a pod.

Jinak ale jsem si jiz zvykl na ledaccos, takze prispevky tohoto typu ignoruji. Vetsinou je pisi zakomplexovani jedinci, hrajici si na experty z oboru. Je skoda, ze tito lide nejsou tak nejak videt jinde nez na diskuznich forech. Fascinuje me, kolik je u nas "fundovanych odborniku" na procesory, pevne disky, OS aj. U nas kazdy vsemu rozumi a podle toho to pak vypada...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
One  |  23. 04. 2002 00:50

jo jo je to tak . ale sjednou veci souhlasit nemohu !"Fascinuje me, kolik je u nas "fundovanych odborniku" na procesory, pevne disky, OS aj." ... tj hodne amateru toho zna o IT mnohem vice nez "fundovani od(pornici)" kteri svoje nazory ventiluji vetsinou v tistenych neodbornych casopisech typu Reflex , pocitac pro kazdeho (pocet opravdovych ''perel'' tu je rekordni ) ....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
nemo  |  24. 04. 2002 10:10

Jen tak mimochodem - v časopise počítač pro každého ventilují své názory odborníci z chipu a testy hw provádí testlab CHIPu. Ovšem věřím tomu, že vy jste určitě větší odborník a máte k dispozici lepší testovací zařízení. Tento neodborny casopis cte sice velke mnozstvi lidi, ale jsou to asi vsechno blbci, ktery tomu nerozumněj. škoda že jste neuvedl svůj email. Kdybych měl nějakej problém, určitě bych vám napsal.


Nemo

 

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlaváč  |  23. 04. 2002 00:13

... až příliš krutá pravda. :(

A je to vidět napříč celým internetem. Možná to vyzní příliš povýšeně. Nicméně, jak se dostává na internet čím dál větší část populace, přibývá i ta její "negativně" laděná část. Dříve si mnohý "pobuda" a exibicionista maloval po zdech či škrábal své pseudopodpisy do skla metra (internet byl pro něj něco nezajímavého), dnes se může stejně dobře zviditelnit na síti, možná před ještě více diváky. Prostě pronikl do dalšího prostoru.

A ačkoli asi nikdy nepochopím logiku tohoto počínání, je to tu a bude.

ps: neodsuzuji grafiti, ale ty imho odporně nevkusné čmárance = rádoby podpisy.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor